Mit gondoltok a "hobbiterelesrol"? Valoban allatkinzas?

A birkák be vannak tanítva, hogy kövessék azt, aki eléjük áll. :D :D
Ez hatalmas! Te hova jársz terelni? És mivel tanítják be őket? Klikkerrel? Mert ahova én járok ott is követik az embert, de nem azért, mert betanították őket, hanem mert maguktól megszokták/megtanulták, hogy így járnak jobban. :D

Igen, a birkakat valamilyen szinten "be kell tanitani", ezt angolul dog-breaking-nek, magyarul azt hiszem, hogy bekutyazasnak hivjak. Ez az a folyamat, amikor egy tapasztalt, higgadt kutyaval hozzaszoktatjak a nyajat a tereleshez.
Szerintem a hobbitereloknel sokkal karosabb az a Mo-n elterjedt gyakorlat, hogy versenyen, kezdok mellett majdnem teljesen vad nyajat alkalmaznak, ami szanaszet szalad, mikor a kutya egyet vakkant. Nalunk pl nunkavizsgan volt olyan, hogy a legtobb resztvevo megsem probalt igazabol terelni, mert a nyaj a kutya latvanyatol is vilagga szaladt, inkabb szabalyos labnal kovetesben haladtak a birka mogott. A szervezok valasza, hogy a juhaszkutyanak ezt tudnia kell kezelni, ami igaz is, de nem munkavizsga szinten, hanem egy naponta nyaj mellett dolgozo hivatasos kutyatol lenne elvarhato.

Az ilyen birkák amiket használnak terelésre, azért hozzá vannak szokva a kutya jelenlétéhez. Aki nem ilyen birkákat használ kutyák tanítására, az felelőtlen.
Az, hogy képzetlen kutyát visznek a nyájhoz, egy dolog. Az a dolga, hogy megtanulja, bár ez régen úgy szokott működni, hogy az öreg kutya "mutatta" meg a fiatalnak, hogy mit hogyan kell.
Azt én sem támogatom, hogy beeresszenek egy kutyát a birkák közé, és kétrét görnyedve röhögjenek, hogy mit csinál a kutya a birkával, de szerintem azért az ritkán van, hogy valaki poénból viszi nyáj mellé a kutyáját.
Aki odaviszi, annak valószínűleg az a célja, hogy tanuljon valamit a kutya, szóval előtte azért begyakorolnak alapvető parancsokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!