Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Ti elengeditek séta közben?

Ti elengeditek séta közben?

Figyelt kérdés

Ti elengeditek a kutyátokat séta közben ha olyan helyen vagytok, ahol nem veszélyes a számára, mondjuk egy mező, vagy nem forgalmas mellékút?

Hogyan tanítottátok meg neki, hogy ne szaladjon el/ne üldözzön más állatokat?

Ha kölyök korában már elengedem a mezőn séta közben akkor megtanulhatja?

2015. jan. 28. 16:12
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%

Igen, elengedem.

Ez inkább tekintély kérdése, mintsem tanítás.

Legyél határozott és következetes, akkor idővel megtanulja!

2015. jan. 28. 16:14
 2/13 anonim ***** válasza:

Minél korábban elengeded, annál problémamentesebb lesz e tekintetben. Én 12 hetes koruktól szabadon, póráz nélkül sétáltattam a kutyáimat a mezőn - eleinte persze nem tágítottak a szoknyám mellől, ez a normális a kölyköknél. Sokan ott rontják el, hogy 6 hónapos nagypofájú kamaszt engednek el először, az meg persze otthagyja őket a búsba, mer' ő úgyis jobban tudja.

Sajnos a környékünkön szoktak vadászni, úgyhogy azokon a helyeken, ahol tudom, hogy sok a vad, 20 méteres pórázra kötöm a kevésbé megbízható kutyámat. A másikat mindig szabadon sétáltatom. Ha felugrik előtte pl. nyúl, vissza tudom hívni, és szerencsére elég rövid lábú, hogy ne jelentsen valós veszélyt a vadakra. A másikkal még dolgozunk az ügyön...

Nekem is, a kutyáknak is sokkal kényelmesebb, kellemesebb, ha nem kell a pórázt rángatni, hanem kölcsönösen figyelünk egymásra.

2015. jan. 28. 16:20
 3/13 anonim ***** válasza:
100%

Persze. Ezt a tekintély kérdése dolgot viszont erősen cáfolnám, szerintem ez egy paradox. Ugye azt mondják, legyél falkavezére a kutyádnak, akkor első szóra behívható lesz? De hogyan legyél falkavezére? Pl. szerintem a legjobb gyakorlat erre a behívás. A kutyát nem szabad hagyni hibázni, amíg befogadott felnőtt kutyánál nincs erős kötődés, addig hosszúpórázzal kell vinni, és egyszer, maximum 2x szólni, ha nem jön, a hosszúpórázzal jelezni, hogy mit akarsz. Ha odajött, akkor nagy dicséret. A zavaró ingereket fokozatosan érdemes növelni. Ez a fajta tanítása a behívásnak elég jó alapot ad a megfelelő kutya-gazda kapcsolathoz.

Ha kölyökkutyám lenne, azt a legelső pillanattól fogva elengedném, hiszen neki teljesen természetes, hogy az első pillanattó fogva hozzám kötődik.

2015. jan. 28. 16:34
 4/13 anonim ***** válasza:
0%

mai példa, az emberi butaságról: Debrecen Tócóvölgy, azaz a lakótelep végén a nagy büdös semmi. reggel ( kb 7-8 között ) elengedtem a kutyát, hagy szaladgáljon. távolban ember, pórázon boxerral ( teljesen befeszülve ) jön felénk, kutya lábhoz hív, irány másfelé. ember csak követ.

dél: labi ( szuka ) szabadon, engedem enyém, oda fut, csajszi bepánikol, labi elrángat, kutyát visszahívom lábhoz. megyünk tovább.

ember megent gyün a boxerral, más irány, megent követ: tököm tele!

2015. jan. 28. 16:55
 5/13 anonim ***** válasza:
100%

Igen, elengedjük őket.

A behívás az 1000 féleképpen tanítható/követelhető, ahogy az is, hogy ne üldözzön állatokat, ezt így nehéz leírni.

Tök mindegy milyen korban engeded el, a kötődés a lényeg és hogy hallgasson/figyeljen rád.

2015. jan. 28. 18:07
 6/13 Szilvi & Argos ***** válasza:
100%

Persze, szabadon sétálunk! Póráz sötétben van kertvárosban, meg beláthatatlanabb lakótelepi szegletekben, ahol váratlanul egy támadó kutya felbukkanhat. Enyém szófogadó, de sötétben később veszem észre a dolgokat, kevesebb időm van reagálni, neccesebb a dolog. Ilyenkor flexin megy, de mindig van alkalom szabad foglalkozásra.

Tegnap pl. fél órát jött mellettem full kontroll mellett pórázon, jó 1,5 órát szabadon volt aztán lakótelepen és futtatón. Labdázás, kutyákkal játék, séta, gyakorlás, majd hámra kapcsolt pórázon fél óra séta haza, húzhatott kicsit, szimatolhatott...

Hogy tanítottam? Nem tudom...hozzám került csütörtökön, és pénteken már a Duna-parton szabadon jött...hétvégén már a nem forgalmas járdákon is :D Mikiegérhang és dühös tiltás váltakozása, akár két másodpercenként...ha beért, juti és dicséret

2015. jan. 28. 18:19
 7/13 anonim ***** válasza:

Nem. Csak a Margitsziget és a Városliget van elérhető közelségben, de ott meg rengeteg kutya és kisgyerek van.

Attól nem félek, hogy az enyém világgá szaladna, de attól igen, hogy átkerget egy mókust az úton és kivasalja a busz, vagy beleköt egy nagyobb kutyába aki zokon veszi és kapásból a torkának megy, engem meg laposra ver a másik gazdi. (Enyém közepes termetű de sokszor elkezd pózolni a nagyobb kutyáknak meg csipkelődik.) És az enyém nagyon bizalmatlan az idegenekkel, simán odakap egy taperoló kisgyereknek is (amit meg tudok érteni...), szóval fő a biztonság.

Úgyhogy marad a 6 méteres póráz és a sok-sok gyakorlás, egyre ügyesebb. A kutyázási hajlamát meg kiélheti heti több (4-5) alkalommal 2 futtatón is, ma konkrétan hazajönni alig bírt annyit futott egy vizslával és birkózott egy kaukázusival :) És mivel a futtató kb. 100 méter hosszú a behívást is lehet gyakorolni.

Ha utcán póráz nélküli normális kutya jön hozzánk, annak mindig örülök! :) Én akkor szoktam elhúzni a kutyámat (ill. visszahúzni láb mellé) ha tiltás ellenére oda akar szaladni egy másikhoz pl. a forgalmas körúton, na akkor nincs mese, elvégre nem lehet mindenkihez odarohangálni.

2015. jan. 28. 18:20
 8/13 anonim ***** válasza:

A pórázos sétának gyakorlatilag semmi értelme. Ha nem engedném el a kutyámat, kb. 3 nap alatt tönkre tenné a kertet és az egész lakást, valószínűleg max. 2 hét múlva már szökne. Kell a szabad mozgás minden kutyának!

Én is azt vallom, hogy a behívás tekintélyelvű, de persze a tekintélyhez kell a megfelelő kötődés is.

Ha jó a kötődés, attól nem kell félni, hogy csak úgy elszalad a kutya. A vadak üldözését pedig én komolyan büntetem.

És igen, minél hamarabb el kell engedni a kutyát! Minél idősebb korban engeded el pórázról, annál jobban fogsz te is stresszelni és annál nehezebben szokja meg az alap szabályokat is a kutya, hogy meddig mehet el tőled, mennyire figyeljen rád, stb.

2015. jan. 28. 18:28
 9/13 anonim ***** válasza:

5-ös vagyok.

Azt, hogy tök mindegy milyen korban engeded el, úgy értettem, hogyha pl. felnőtt kutyát fogadsz örökbe, nem pedig úgy, hogy nálad van a kutya kölyök kora óta és majd csak évekkel később engeded el :) Ha már kölyök kora óta nálad van, akkor jobb minél hamarabb, ahogy a többiek is írják.

2015. jan. 28. 18:34
 10/13 anonim ***** válasza:
Én elengedem. Utálok pórázzal sétálni, én azt szeretem, ha a kutya össze-vissza rohangászik és szaglászik, mert ezt élvezi. Egy olyan tizenöt méternél nemigen szokott messzebb menni tőlem. Persze én se akarok zavarni senkit, úgyhogy póráz nélkül nem igazán megyünk olyan helyre, ahol sok ember van. Ha gyerek jön szembe, akkor visszahívom az ebet, leültetem és megvárjuk, amíg odaér, aztán ha szeretné, akkor barátkozhatnak. A póráz nélküli sétában igazából egy rossz dolog van, amikor egy pórázzal sétáltatott kutyával találkozunk össze, mert a póráz eléggé lehetetlenné teszi az ismerkedést. Ilyenkor is inkább megállunk és leültetem. Vaddal csak nagyon ritkán találkozunk, mert ők sokkal hamarabb észrevesznek minket, mint mi őt és elhúznak. Párszor azért már sikerült és persze rögtön üldözné, de már tudom, hogy némi eréllyel vissza tudom hívni.
2015. jan. 28. 19:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!