Ezek a modszerek mennyire szamitanak szakszerunek barmilyen kikepzo szerint?
8 evvel ezelott jartam a kamasz mudimmal hagyomanyos, poroszos stilusu suliba. Ott, ha a kutya agressziv volt barmilyen szinten, logatni kellett a nyakorvenel fogva amig le nem nyugszik, amitol az enyem (is) csak meg jobban akart kuzdeni. A stressz jeleire egyaltalan nem figyeltek oda, akkor is rangatni kellett, amikor egyertelmuen a stressz miatt es nem pl a tisztelet hianya miatt csinalt valani rosszat. Semmit nem hasznalt a suli, csak rontottak a kutyan, vegul egy masik suliban tudtak nekunk segiteni.
Most a nemet juhaszommal jarunk egy masik, szinten hagyomanyos, poroszos stilusu kikepzohoz. Itt is van fojto, sot szoges nyakorv is, de van par nagy kulonbseg. Pl soha nem szabad huzni, logatni stb a kutyat a nyakorvenel fogva. Mindig egyetlen rantas a korrekcio es csak egy pillanatig tarthat. Ha a kutya lathatoan stresszel es emiatt hibazik, nem ugy akarjak megoldani, hogy meg nagyobbat belerantanak a nyakaba, hanem kioldjak, megnyugtatjak es csak aztan mehet tovabb a munka. Most ennek hatasara elgondolkoztam: az elso suli modszerei, ahova a mudimmal jartam, mennyire jart el szakszeruen barmilyen modszer, stilus tanai szerint?
Amit leírtál, az a korszerűsített par force módszer. Azt, hogy mennyire csinálták szakszerűen, a leírás alapján nem szeretném véleményezni. Sok módszer létezik, a par force-tól a klikkerig. Az én meggyőződésem (és tapasztalatom), hogy minden feladatot úgy kell tanítani, ahogy a kutyád a legkönnyebben megérti. (A kerékpározást az egyik kutyámnak falattal, a másknak rángatással tanítottam, a pacsit mindkettőnek csak dicsérettel).
Menj el több iskolába, tanulj több módszert, több mestertől, könnyebben rájössz, higy melyik feladatot milyen módszerrel könnyebb tanítani a Te Kutyádnak.
Vajon ez a "logatas" inkabb magyar sajatossag lehet? Mert en most kulfoldon elek es a kikepzonk orosz.
En is azt gondolom, hogy nevelesnek nem igazan jo, ert pl a sima rantassal ellentetben nem zokkenti ki, hanem csak hergeli a kutyat.
Es mi a helyzet azzal, hogy ha a kutya stressz vagy faradtsag miatt hibazik, akkor is buntetjuk? Mert a regi sulimban erre biztattak, itt viszont ezt nem igy csinaljuk.
A "lógatás" nem tudom mennyire magyar, de (mivel nem kap levegőt) egy durván őrjöngő kutyát is pillanatok alatt leállít.
Szerintem alap, hogy ha a kutya stresszes vagy fáradt, akkor addig trükközünk, míg egy sikeres feladat után el tudunk vonulni pihenni. Az én a kutyáimat stressz helyzetben nem dolgoztatom. Ha a helyzet stresszes, akkor hozzászoktatom, utána már megint "nyugodt környezetben" dolgoznak, igaz nem munkakutyák, hanem házi kedvencek, akik szeretnek dolgozni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!