Egy dominanciából agresszív kutya szocializációja hogy zajlik a Cerberoshoz hasonló szemléletű iskolákban (vagy pont ott)?
Nyilván nem egy komplett leírás érdekel, ami alapján szocializálhatom a világ összes problémás kutyáját itthon, de az érdekelne, hogy kb. milyen módszerekkel dolgoznak ezen a téren, mire fektetnek hangsúlyt, és kb. mik vannak egy ilyen szocializációs foglalkozáson vázlatosan.
Úgy láttam a cerberosban ezek az órák csoportban vannak, és azt írják, van elengedés is. Ezt kicsit furcsállom, elvégre ha két eléggé domináns, agresszív kutya összetalálkozik, és a gazdáknak ez még csak mondjuk az első órája, akkor gáz van. :D Vagy ilyenkor intézik az oktatók?
Egyébként viadaloztatott kutyák rehabját is ilyen csoportban csinálják?
Van erről konkrét tapasztalatod, vagy csak hírből utálod őket? :)
Én sosem voltam ott személyesen, mert erre nincs lehetőségem, de azért érdekelne, mi van ott, viszont mondjuk egy ilyen komment alapján kicsit nehéz bármit is gondolni.
"Vagy ilyenkor intézik az oktatók? "
Nem hinném, hogy van olyan superwomen, vagy superman, aki ezt egy pillanat alatt elintézi, főleg, hogy nem a saját kutyája.
Kicsit fura. Most te csak azért mész kutyasuliba mert a kutyád domináns?
Szerintem csak ezért nem kell ilyen helyre menned.
Az enyém is ilyen. Tehát ha megyünk az utcán tök normálisan viselkedik, ha átjön a szomszéd 2 éves kisgyereke, akkor max. arcon nyalja, de ha egy kutya séta közben aggresszíven viselkedik velünk szemben, hát akkor.......
Tükörsuli-terápia:
ha vannak terápiás kutyák, akkor ők intézik, felállítják a szabályt a delikvensnek (egyszerre egy problémás kutya van a pályán kezdetekben, a többi jól kommunikáló terápiás kutya - különböző funkciókat töltenek be, vannak szabályfelállító kutyák, vannak oldó kutyák is).
Fontos, hogy ne csak az menjen át a problémás kutyának, hogy tilos az agresszió, hanem az is, hogy máshogy is lehet közeledni a többi kutyához (pl. klikkerrel ezeket meg tudja erősíteni a gazda).
Ha nincs a sulin kifejezetten összeszokott terápiás kutyákból álló csapat, akkor először gátlást építenek a kutyának és az oktató fogja gátolni a kutyát az agressziós viselkedésben (ilyenkor simán jól kommunikáló, nem agresszív kutyákat visznek fel a pályára) és egyébként később a gazdi fogja gátolni már a saját kutyáját. Ebben az esetben is fontos a pozitív megerősítés, hogy a kutya megtanuljon agressziómentesen, feszkó nélkül közeledni a fajtársaihoz.
Ez az alaphelyzet.
Mindenki megnyugtatására: csak érdekel a módszer, nincsen ilyen problémával küszködő kutyám. De azért azt tudom, hogy van olyan kutya, akinek a dominanciája veszélyes agresszióba is át tud csapni, ha nem volt megfelelően szocializálva kölyökkorában.
Utolsó: bocs, de minden kutyasuliról terjengenek ilyen sztorik... :) A tükrösökről, hogy életveszélyesre éheztetik a kutyákat kötődési tréning címen, a hagyományosokról, hogy rángatással tanítanak lábnál követni, a cerberosról meg hogy szétrágatják a pici pincsi nyakát fojtóval, meg szétterrorizáljk kannával... :)
Én következetesen egyiknek sem hinnék látatlanban, ha lehet. :)
Én nem voltam a Cerberosban, de elvileg úgy zajlik a sulikban, hogy a problémás kutyát és NYUGODT, teljesen kontrollálható kutya bevonásával nevelik.. Nekem is elég domináns,odaharapós kutyám van, de hülyeség a dominanciára fogni a harapósságát. Először én is azt hittem, hogy csak fitogtatja az erejét, ma már tudom, hogy csak idegességében kap oda.
Rá kell jönni, miért agresszív a kutya és aszerint kiválasztani a megfelelő sulit, szakembert. Ha csak simán bunkó a kutya és azért harap, lehet hogy elég egy másik kutya amelyik egyszer jól helyreteszi (nem, nem arra gondolok hogy tépje rojtosra...) és ennyi. Ha meg stresszes a kutya és azért harap, akkor bizony hosszú hónapok munkája, hogy folyamatosan rávezesd a nyugodt lelkiállapotra és az agresszív viselkedés helyett megtanítasz neki egy másik viselkedést, amit busásan megjutalmazol :) Pl. a másik kutya jelenlétében ne a kutyát bámulja, hanem vegyen fel veled szemkontaktust.
Én a hisztis, ideges harapós, domináns kutyámmal százszor többre jutottam kedves, nyugodt, jutalmazó magatartással, mint a parancsolgató poroszos hozzáállással:)
Utolsó: köszi. :)
Nem vagyok egy nagy kutyaszakértő, de azért azt hiszem, meg tudom különböztetni a félelmi agressziót a domináns agressziótól. :) Engem kifejezetten a domináns agresszió cerbis vagy hasonló szemléletű kezelése érdekel.
(Láttam már olyat, hogy éppen a nyugodt és kontrollálható kutya viselkedése váltott ki erős agressziót domináns kutyából, mert pont azt nem fogadta el, ha egy kutya megmondta neki, hogy merre hány méter. [Itt nyilván embertől kapott gátlás lett a megoldás.]
És akkor még pár extrémebb példáról nem is beszéltem. :)
Persze tudom, ezek már nem az alapeset kategóriába tartoznak.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!