Valaki próbálta már Cesar Millan teknikáit?
Nem kerül vissza semmi a régi kerékvágásba, amikor CM visszaadja a kutyákat, legalábbis rajta nem múlik. Nyilván nem adják le, amikor elmagyarázza nekik, hogy min kellene változtatni, mert unalmas, de attól még elmondja. Hogy honnan tudom? A kutyás életben aki nem csinálja valóban jól, annak a) nem lesz jó híre, b) lesz, mert ügyesen marketingel, de egy idő után elveszíti. Utóbbi történik már egy ideje a tükör módszerrel, teszem hozzá, egyre több a csalódott gazda, és kevesebb a fanatikus hívő.
Bármennyire is szeretnék egyesek azt hinni, CM nem hülye. Sokszor egész egyszerűen könnyebb előnevelni a kutyát, hogy amikor a gazda áll neki ugyanannak, akkor már legyen fogalma arról (mármint a kutyának), hogy mi következik, könnyebben elfogadja úgy a fegyelmezést, ha már egyszer valaki "keresztülverte" rajta. Plusz a gazda is sokkal könnyebben elhiszi, hogy sikerülhet, ha látja, hogy valaki más megcsinálta. Ezek mind-mind elősegítik azt, hogy a gazdának végül egy kezelhető, jól nevelt kutyája legyen.
A kutyakiképzés ugyanis, ha valaki nem szólt volna, 50%-ban a gazdáról szól. És ha neki kell az a tudat, hogy valaki "megjavíttotta" a kutyáját, és neki már csak szinten kell tartani, mert ha ez nincs, akkor úgy érzi, hogy lehetetlen feladat, és azért nem is sikerül, akkor meg kell neki adni ezt. A kutya érdekében. Mert nem lehet minden kutyát elvenni a gazdájától és odaadni egy álomgazdának, mert nincs annyi álomgazda, meg mert fognak venni másik kutyát, amivel majd ugyanúgy befürödnek. A humánpszichológia fontos dolog, és CM egyik hatalmas eredménye, hogy abba is beleeásta magát, olyan gazdáknak adja elő sikeresen, hogy bánjanak határozottan a csivavájukkal, hogy az eszem megáll, én öt percet adtam volna neki, mielőtt sikítozva elmenekül, mert a kutyuskáját "bántják". Ja, showman. És? Ez kell az embereknek, ezzel lehet eljuttatni a tudatukig, amit mondani akar. Ha nem lenne showman, nem lenne ilyen sikeres a gazdákkal.
Amúgy csak kíváncsiságból, szinkronnal nézitek ti, vagy eredeti nyelven? Mert a szinkron egy katasztrófa, az alapján semmiféle véleményt nem fogadok el, mert a legalapvetőbb szavakat és kifejezéseket is keverik, bele se merek gondolni, hogy miket csinálnak egy többszörösen összetett mondattal vagy ritkább és többértelmű szavakkal. Egy-két részt láttam magyarul, de soha többet.
Akumi,le a kalappal,töröltem amit eddig írtam,mert megelőztél.
Egy rehab pontosan erről szól. Új alapokra helyezi a kutya-gazda kapcsolatot és ez a lényeg. Tökmindegy kitől van a módszer,sokfélét használtam én is. Lényeg az eredmény.
Mikor hazaköltöztem,25 éves tapasztalattal is tanultam újat egy nyugdíjas vadásztól,örökké hálás leszek érte,jó hasznát veszem most a sárhegyi kutyáimnál. Egyszerűen a kutya habitusa dönt,h mi válik be,de a gazda dönti el,h merre indul.
Kívánok minden kedves kutyatartónak,boldog új évet!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!