Mi a véleményetek a kutyák lakásban tartásáról?
Attól függ.
Ha egy olyan betontömb közepén laksz, ahol nincs a közelben (gyalogosan vagy tömegközlekedéssel) egy normális hely, ahol minden nap kicsit tudtok játszani a szabadban, meg cocializálódni, és még pisilni és a betonra kényszerül a kutya (minden járókelő nagy örömére), akkor szerintem ez már nem az a körülmény, ahová jó ötlet kutyát venni.
Ha nem ilyenek a környék paraméterei, akkor viszont a kutyának nagyon is jó lakásban, hiszen sokkal több időt tölthet így a gazdi közelében, mint a kerti kutyák - egyrészt ott a napi séta, ami kerti kutyáknál sokszor elmarad, másrészt pedig a közös tévézés, gépezés, olvasás, döglés a kutya számára is élvezet. Még akkor is, ha nem engeded magad mellé, hanem a lábadnál fekhet.
Az egyetlen hátulütője a lakásban tartásnak, az a pisikaki. Ha rendszeresen kéne 9 óránál tovább visszatartania, akkor szintén jobb, ha mégse vállalod be. Egyszer-kétszer becsúszhat egy-egy 12 óra, vagy nagyon ritkán több is kicsivel, de csak ha muszáj.
Ja és mielőbb beszerzel bármilyen fajtát, nem árt tisztában lenni a fogalmakkal, hogy mi a különbség a fajtiszta és a fajtatiszta között. A fajtiszta ugyanis egy fajt jelent, pl kutya, macska.
A fajtatiszta pedig azt, hogy egy azonos fajtából származik az állat, pl husky, malamut, border collie.
Én mindenképp egy kisebb mozgásigényű keveréket ajánlanék nektek elsőre, semmiképpen sem a fent felsorolt szánhúzókat. Ne a kinézet alapján válassz kutyát, nézz utána, valóban illik-e hozzád. Nekem pl régi álmom egy őrző-védő kutya, de jelenleg nem engedhetem meg magamnak, sőt, lehet hogy sosem lesz. Azt ne tedd meg, hogy veszel egy kutyát, vagy örökbe fogadsz, majd rájössz, h nem ezt vártad! A fajtatiszta kutyák után versenyeken is érdeklődhetsz személyesen a tenyésztőktől!
Nem kínzás - megfelelő feltételekkel. Nekem egy angol cocker spánielem van panellakásban, iszonyat pörgős, tele energiával. És nincs itthon vele mindig valaki. Ketten vagyunk párommal, de bizony van, hogy egyszerre dolgozunk, így arra az időre a kutya egyedül van. Pár hónapos kora óta nem rombol, nem sír, nem hisztizik: megtanulta, hogy majd jövünk, addig alszik (akkor mászik elő nyújtózkodva a helyéről, mikor bejövünk a lakásba), elvan valamelyik játékával. Napi 3-4 séta van, ebből kettő mindig hosszabb, főleg, ha utána egyedül lesz. Ilyenkor gyakorlunk, labdázunk, bandázunk más kutyákkal, tehát megfelelő fizikai és szellemi lefárasztás kell. Szerintem a legtöbb kutyának jó, ha a gazdi közelében lehet, akár csak a házba bejárással is (biztosan akad kivétel). Ezzel szemben a kertben tartott kutyák esetében (tisztelet a kivételnek itt s) sokan abba a hibába esnek, hogy úgyse kell vinni sétálni, mert elvégzi a dolgát a kertben (nem csak ezért kellene ugye, hanem hogy új ingerek érjék), meg úgyis elrohangál a kertben, elég nagy az. Legrosszabb esetben csak a napi etetésnél látja a gazdit. A kutya meg ugye foglalkozást, törődést igényel. Szóval inkább egy lakásban tartás, sok sétával, törődéssel, együttléttel, mint kert végébe kivágva, magányosan.
Nekem a legideálisabb verzió (remélhetőleg, megvalósul pár éven belül): kertes ház, benti kutya, bármikor kimehet, sok séta, sok foglalkozás.
Nekem malamutom volt lakásban. 13,5 évig élt.
Napi minimum három sétára szüksége van. Nálunk a reggeli séta kb. fél óra volt, a délutáni fél óra és 2,5 óra közti, az esti meg kb.1 órás, néha több. Hétvégenként gyalogtúráztunk a közeli erdőkbe, illetve kutyaiskolába járt a testvéremmel. Volt olyan hétvége, hogy mindkét nap kirándultunk vele.
Nyáron a meleg miatt kissé módosult a sétáltatás rendje. Ekkor a hajnali és a késő esti séta volt hosszú. A napközi séta "csak" az egészségügyi dolgokra koncentrálódott.
Szóval, ha biztosítani tudod számára a napi rendszeres mozgást, akkor a fennmaradó időben nyugodtan el lesz a lakásban.
Ha komolyan érdekel esetlegesen egy malamut keverék is , vedd fel a kapcsolatot a szánhúzó fajtamentéssel. Ők biztosan tudnak segíteni. Mondd el mit szeretnél, milyen feltételek mellé.
Volt már kutyád?
Sok sikert hozzá.
Szaladgálnak a kutyával :DDD Ne nevettess egy gyerek rosszabb panel lakásban,na azok szaladgálnak,meg labdáznak feszt,sírnak. Úristen szerintem a gyerek sem való panelba na ehhez mit szólsz? :D
De tudod engem zavar,hogy a szomszédok szexelnek,magassarkúban járkálnak és stb. A panelok,társasházak nem csendről szólnak!Én megszoktam elfogadtam,hiába zavar ez van.
Akit zavar a másik költözzön a pusztába vagy erdőbe!:D
Meg nem kell általánosítani,nekem is volt,hogy nem tudta tartani a kutyám és bepisilt. Ilyenkor gyorsan vissza szaladok és felmosom. Sose hagyom ott ha történik egy kis baleset.Sokan mások sem hagyják ott!! Kizárják a lépcsőházba,nos ez megint az adott gazdát minősíti. Mi sose zárjuk ki például és kétlem,hogy sokan mások is kizárnák-.-
Megfelelő mozgás mellett meg lehet lakásban is tartani.
Nálunk meg nem mondja senki,hogy két kutyánk van,rend van,tisztaság stb. Rendesen sétáltatva vannak.
Az a nem normális,hogy vki azt hiszi van kertje vagy több hektárja és kibassza oda,elszaladgál stb néven :D Egy kutya magát nem fárasztja le!!! örök életében egy nagy kennelben él,mert séta nuku,foglalkozás nuku. Nem tudom egy kutya melyik életet élné 10-15 évig inkább egy nagy kennelben (kertben) élne vagy pedig a gazdival lehet sokat,minden nap új inger éri lásd utcán más emberek,gyerekek,autók.Szocializálódik,saját fajtársaival is találkozhat,játszhat,ismerkedhet.
Egyedül a nagy pásztor,terület őrző fajtáknak nem igazán jó a lakás pl Kau,káj.
De a legtöbb fajtát megfelelő mozgás mellett lehet tartani,hiszen csak alszik otthon. Kertben is csak alszanak a kutyák,ha dolog van ugatnak a kerítésnél és ennyi, alváshoz meg nem kell nagy terület.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!