Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » A kutyák képesek megérteni a...

A kutyák képesek megérteni a jobb és bal fogalmát?

Figyelt kérdés

Kíváncsi vagyok, hogy értik-e a kutyák, hogy mit jelent a jobb és a bal, meg lehet-e tanítani nekik.

Azt nyilván külön is meg lehet tanítani, hogy menjen jobbra, nézzen balra, jobb láb, bal láb, stb, de magát a fogalmat meg lehet?

2014. dec. 14. 14:18
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
47%
Ha úgy tanítod meg, hogy mindig a piros labda a jobb, a kék a bal, akkor ha kicseréled, előfordulhat, hogy szín szerint választ, szerintem ez kutyafüggő, hogy a színnel, vagy az oldallal köti össze. De ha mind2 kék vagy piros, tehát 2 db egyforma labdával tanítod, akkor csak az oldal szerint tudja megkülönböztetni őket, ezért ha a 2 kék labdát a végén kicseréled úgy, hogy 1 kék - 1 piros, akkor a jó labdát fogja odavinni neked.
2014. dec. 14. 20:02
 12/16 anonim ***** válasza:

"Ha mondjuk olyat játszunk, hogy az előtte lévő két tárgyból valamelyik oldalit érintse meg/fogja meg/akármi, az gondolom menne. De kérdés, hogy ha a tárgyakat kicserélem, vagy helyettesítem, vajon akkor is értené vagy azt hinné, hogy az tárgy "a jobb" (mint p. "a labda" vagy "a bot")?"

Az attól függ, hogy összezavarod-e a tanítás során, vagy sem :) Ha az irányokat már előzőleg megtanítottad neki, akkor gond nélkül elküldheted a neked tetsző irányba a tárgyért is. Ha tárgyválasztással akarod kezdeni az irányba küldést, abba viszont könnyen belezavarodhat.

2014. dec. 15. 00:19
 13/16 anonim ***** válasza:
74%
A kutya nem érti a fogalmakat.Tehát vagy bal vagy jobb irányba küldöd és azt a tárgyat veszi fel,vagy magára a tárgyra és akkor azt oldaltól független felveszi.Amit te írtál ,az tanítási hiba,amikor a kutya az irányba küldést keveri az adott tárgy felvételével.
2014. dec. 15. 01:35
 14/16 A kérdező kommentje:

Akumi, ez nekem is megfordult a fejemben, de szerintem ez "csalás". Hiába tudja, mi az, hogy jobbra menni, ha azt, hogy a jobb oldalit magától válassza ki, nem, és szerintem így nem is fogja, mert nem ő választja a tárgyat, az csak "elé kerül", mert előzőleg arra küldtem.

Egyébként helyben kezdtem el próbálgatni, két, kétoldalra tett tárgyat kell, hogy megérintsen (klikkerezünk). Hol ezt, hol azt érintette meg, kíváncsi vagyok, mi sül ki belőle.

2014. dec. 15. 01:55
 15/16 anonim ***** válasza:
De miért lenne csalás? Megtanítod neki az irányt, aztán alkalmazod. Nem az kerül az orra elé, hanem arra küldöd, amerre a tárgy van. A kutya nem azt tanulja ám meg, hogy az egyeneshez képest 20 fokban jobbra elindulok, aztán hopp egy labda, akkor ezt fgelveszem :D Akármilyen távolra rakod egymástól a tárgyakat, neki a jobb oldali az a jobb oldali lesz. Ha egész közel rakod, akkor is tudnia kell, melyik a jobb. Csak nézd meg a jobb agilitys kutyákat, mindegyik tud jobbra-balra akadályt választani, és nem azért, mert az kerül az útjába, hiszen azt is megtanulta, hogy nem minden útjába kerülő akadályt kell teljesíteni. A kutyák nagyon jól irányíthatóak, és nem a véletlennek, hanem a tudatos tanításnak köszönhetően.
2014. dec. 15. 09:44
 16/16 Rottweileres Gazdi ***** válasza:
Nem értik a kutyák mindig a szavakat jegyzik meg a hangsúlyt és a tekintetedet nézik ők nem tudják mit jelent csak tudja hogy ha megcsinálja kap érte jutalmat .
2014. dec. 28. 10:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!