A kutyák képesek megérteni a jobb és bal fogalmát?
Kíváncsi vagyok, hogy értik-e a kutyák, hogy mit jelent a jobb és a bal, meg lehet-e tanítani nekik.
Azt nyilván külön is meg lehet tanítani, hogy menjen jobbra, nézzen balra, jobb láb, bal láb, stb, de magát a fogalmat meg lehet?
Hááát.Szerintem magát a fogalmat nem,csak azt amit írtál hogy menjen,nézzen jobbra-balra,ha kimondod hogy jobb láb és megtanítod hogy emelje föl azt akkor megtanulja hogy ha jobb,akkor azt a lábat kérik,ha bal akkor a másikat.
Mindezt azért mert a kutyák gondolkodása a feltételes reflexen alapul.(parancsszó+kíván tevékenység elsajátítása=jutalom.
Pl.ül-lenyomod a kutya farát,hisz akkor kénytelen leülni-(ha van klikker akkor klikk)és jutalom,ami később már elmaradhat,vagy elég a simi)
Szerintem magát a fogalmat nem érti meg. A nézz jobbra, menj balra, stb. vezényszavakként megtanulható, mint ahogyan az ül, fekszik, stb. is. Az irányok ugyanígy pusztán vezényszavak.
(lásd: Morgan: parszimónia elv) Azaz, egy viselkedés értelmezésében mindig az egyszerűbb magyarázatot kell elfogadnunk a bonyolultabbal szemben.
Épp ezért írtam hogy nem lennék 1000%-ig biztos benne hogy egyáltalán nem,mivel évezredek óta az emberrel élnek,de a feltételes reflex alapján tanulnak meg mindent(ül,fekszik,hátra arc,pitizz stb),vagy falkában az idősebb,képzettebb kutyák tudják mutatni a fiataloknak hogy mi a helyzet és utánzásos tanulással sajátítanak el "ismereteket".
De feltételes reflex a dominánsabb.
Komolyan én nem értem hogy mit akarsz kérdezni... mi az h jobb labda?
Egy kutyának meg lehet tanítani az irányokat. Minél több szituációban, minél többször használod, annál jobban tudnak általánosítani. Illetve függ a tanítástól is, hogy milyen módszerrel tanítottad. A vadászkutyákat is remekül megtanítják irányba küldeni és menet közben paranccsal módosítani a kutya irányát, illetve ugyanez a helyzet a terelőkutyákkal. Értik azt h mi az jobb meg bal - tehát tudják, hogy ezek parancsok irányt jelentenek, illetve h aszerint változtassák addigi mozgásukat. (ha ez volt a kérdés)
És egyébiránt a legtöbb kutyának van oldalpreferenciája - ami független attól, h a kutyának tanították-e az irányokat vagy sem. Számos etológiai kísérlet volt már erre - leteszel 20x két cserepet úgy h mindkettő egyenlő távolságra van a kutyától és random teszel az egyikbe kaját, úgy h a kutya látja amikor beleteszed. Nagyon sokszor a kutyák oldalpreferencia alapján (ami szintén sokszor az első impresszió alapján alakul ki) döntenek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!