Labradorra hámot vagy pórázt tegyek?
Épp most olvastam erről egy cikket elé hosszú inkább bemásolom aztán vagy egyetértetek vele kedves kutyások vagy nem.
Szóval a cikk:
Kedves Gazdik!
Nyakörv helyett egészségesebb, ha séta közben inkább hámot viselnek a kutyák. Három érv a nyakörv ellen:
1.- Növeli a szemgolyóban a folyadéknyomást, ami vaksághoz vezethet. Sok kutyus öreg korára megvakul, de nem az öregség miatt, hanem a nyakörv miatt!
2. - Porckorong elcsúszást okozhat a nyaki gerinccsigolyák között, ami nagyon fájdalmas! A kutyus a fájdalomtól agresszív lesz, ami miatt még büntetést is kap...
3. - Krónikus gégegyulladást okozhat. Ez olyan fájdalmas, hogy a kutyus nyelni se tud, ezért nem eszik, iszik.
Külön kell választani, hogy mikor milyen póráz vagy hám használata a megfelelő.
Kistestű kutyáknál, ölebeknél jobb választás a hám. Nagyobb testű kutyáknál mindig az adott kutya temperamentumát, kezelhetőségét kell figyelembe venni!
A póráz és a nyakörv első számú feladata a gazda kontrolljának biztosítás a kutya felett.
Optimális esetben egy képzett és szocializált kutya számára bőven elég a gazda szava, test tartása melyből a kutyánk pontosan érti, hogy mit várunk el tőle!
Természetesen ez sok munkát és odafigyelést igényel mind a gazdától, mind a kutyájától.
Kutyák képzése közben gyakran alkalmazunk „fojtó” nyakörvet. Ám ennek pont az a célja, hogy ne folyamatosan keljen a kutyát a pórázzal visszahúzni, hanem az, hogy egy rövid, de határozott rántással jelezzünk a kutyának. A fojtó póráz folyamatos rángatása pont ellenkező hatást vált ki a kutyából, mint amit szeretnénk. Tehát itt is érvényesül a „büntetés” és dicséret alap elve. A büntetésnek, rövidnek és célra vezetőnek kell lennie, és ha a kutya javít, akkor jöhet a bőséges dicséret, és a jutalom falat.
Fojtónyakörvvel tilos például őrző-védő feladatokat végre hajtani. Erre a célra valóban a legalkalmasabb a kutyahám.
De egész addig, amíg a kutyánk nem behívás biztos addig fontos, hogy a kutyánk szabad területen, pórázon legyen. Ez mind a kutyánk mind a környezetünk biztonságára nézve fontos. Így nem keveredünk felesleges atrocitásokba más kutyásokkal, emberekkel. Valamint a saját kutyánk biztonságára nézve is meghatározó. Nem szalad ki az útra, mert meglát egy másik állatott és elüti egy autó. A legtöbb autós baleset mely a kutyákat éri a GAZDA hibája!
A póráz nélküli sétáltatásra lettek kitalálva a kutya futtatók. Ezekből a zárt helyekből egyre több található városszerte, használjuk őket.
Kutyánkkal bánjunk felelősen, mert ezzel pont az ő biztonságukat szolgáljuk!
Köszönöm a válaszokat! Igen, nyakörvre gondoltam. :)
Ha van még bármilyen hasznos tudnivaló, oldal, link, könyv, a tudatos, gondos kutyatartásról, szívesen venném, ha megosztanátok velem. Kezdő kutyás leszek hamarosan.
Köszönöm!
ma 21:35
Szóval, a cikk szerint minden kutya, amelyik nyakörvet visel sétánál megvakul , nyaksérülést szenved, stb.
A cikkíró szerint a nyakörves kutyák csak húzni és rángatni képesek? Mert egy normálisan közlekedő kutya se nem húz, se nem rángat.
A cikket csak bemásoltam nem írtam, hogy egyet is értek vele ezért is írtam oda, hogy ti kutyások döntsétek el!
Mellesleg gondolom nem minden pórázos kutyára értették ezt de lássuk be a kutyatartók zöme nem tud bánni a kutyájával és ők azok, akik miatt később a kutyus sérüléseket szenved.
Elég kimenni az utcára és szinte, mindig belebotlok legalább egy olyan kutyába, aki gőzerővel húzza a pórázt meg a gazdit aki képtelen megnevelni fegyelmezni.
Szerintem olvasni kéne a sorok között. A normálisan nevelt kutyának, amelyik tud viselkedni és nem cibálja a pórázt nyilván nem lesz semmi baja a nyakörvtől. Viszont egyre több kutyán látok hámot, ami szerintem kényelmesebb is a kutyusnak.
Lehet, hogy kényelmesebb a hám a kutyának, de amelyik gazda nem képes nyakörvön vezetni normálisan a kutyáját, annak kín lesz a hámban renitenskedő kutya. Mert hámon keresztül sokkal nehezebb kordában tartani, netán tanítani a helyes pórázos viselkedésre.
Kutya szempontjából valóban jobb a hám, amiben vígan rángathat, repkedhet, ahogy kedve tartja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!