Ha harapós kutyát szeretnék, azt nem csak veréssel tudom elérni, igaz?
Ezt hallottam, h így működik, de ez nem igaz, ugye?
Meg a gazdára támadás mennyire gyakori a harapós kutyáknál?
Előre is köszönöm a válaszokat.
9-es vagyok. Bár mint írtam, hozzám nem kölyökként került a kutya, előtte nem volt valami fényes élete, így még több türelmet igényelt, de a lényeg, hogy következetesen neveld!
Akármilyen aranyos is, nem szabad sosem ráhagyni semmit!
Tiszteljen téged de féljen tőled! Ha valamire nem-et mondasz, akkor ne változtasd meg a véleményed! Legyenek szabályok! Tanítsd! Ha nem megy egyedül akkor ott a kutyasuli.
Sokat kell vele foglalkozni. Napi szinten. A kutyának nem az a legnagyobb büntetés, ha verik. Én pl. úgy büntettem, ha valami rosszat tett, hogy egyszerűen nem vettem róla tudomást. Odajött levegőnek vettem. Nem simogattam, nem szóltam hozzá. Neki az sokkal nagyobb büntetés, mintha bántanád, hisz amikor bántod akkor valahol "foglalkozol vele".
Viszont tényleg nagyon fontos a következetesség. Tehát nincs olyan, hogy most sietek, most szülinap van, most rossz kedvem van. Fontos a dicséret is. De mind a szidás, mind a dicséret, abban a pillanatban történjen, amikor a kutya cselekvése.
Egy nagyon rossz példa:
Tegyük fel, észreveszed, hogy a kutyád kiássa a kedvenc virágodat a kertben. Odahívod magadhoz és agyba-főbe szidod. A kutyának mi jön le? Hogy odament hozzád és azért leszidtad!
A másik, hogy a legtöbb kutya (a roti biztos) nagyon kíváncsi. Tehát azzal ő közelebbnek érzi magát a gazdijához, ha sokat lehet veled.
Tehát ha nem gond vagy nem teher, akkor vidd el magaddal amikor boltba mész, vagy átugrassz egy haverodhoz, vagy amikor kimész a sufniba, vagy lemész a pincébe, vagy felmész a padlásra, stb.
Feleslegesen ne tilts!
Ha mindent tiltasz neki, akkor nincs neki semmi olyan ami szabad, így a tiltott dolgok nagyon érdekelni fogják, és rosszalkodni fog.
Ezt így nem lehet leírni, mert ehhez hónapok, vagy akár több idő kell.
Elöször szerintem fogj egy zoknit, amit szeret a kutya húzni és amikor ráharap, akkor mondogasd neki, hogy harapd, harapd. Hátha megtanulja ezt a szót. Aztán a kezedre húzz egy papírhengert, arra húzd rá a zoknit és mond neki megint, hogy harapd. Rángasd a kezedet, és hergeld, hogy morogjon is hozzá, mert az félelmetes.
Aztán legyen egy másik vezényszó, amire meg abba hagyja az egész játékot. Mert ezt ő játéknak fogja fel szerintem.
Én sztem elég a megjelenése is, h félelmetes legyen. Bnőmnek van egy boxerje, nekem az félelmetes arcúnak tűnik, szte aranyos, mert nekik régóta ilyen van mindig asszem, s gondolom megszokta már. :D Szóval félelmetes fejű, meg hülye hangokat is kiad, szóval, ha nem ismerném, akkor nem mennék be hozzá. Szóval nagyon meglepődtem rajta, h max. nyal a kutya. :D
Na, szóval én nem akarok neki semmi ilyen harap, meg hasonlókat tanítani, max. ilyen alap dolgokat, h menjen a helyére, meg ne ugráljon nekem össze vissza, ha szólok.
Akkor itt kérdezném meg, amit meg akartam már rég. Ezzel a klikkerrel tényleg ilyen könnyű tanítani a kutyákat?
Én klikk helyett, azt mondom, hogy Jó!
Aztán azt hogy Okos, és adok jutalomfalatot, vagy megsimogatom.
Amikor nem sikerül neki amit kérek, akkor nyafogok így hogy szomorú vagyok: https://www.youtube.com/watch?v=rwSV53M56eU
A végén leviszem a hangsúlyt. Szerintem ezt érti, ez kutyául van :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!