Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Nem értem, miért kell a...

Nem értem, miért kell a Cerberos kutyasuliban kivárni a 8 hónapos kort, hogy kezdő tanfolyamra mehessen a kutya?!

Figyelt kérdés

Eleve, az ovi tananyaga majdnem ugyanaz, mint a kezdőé. (Láb mellett séta, ül, fekszik, marad.) Nem is értem, miért nem mehet mondjuk oviból rögtön kezdő vizsgára egy kutyus, mondjuk féléves kora után, ha már jól megy neki az engedelmesség? Aztán mehetne középfokúra. De így, ki kell fizetni minden hónapban az ovit, aztán a kezdőt, majd a középhaladót, ha az ember végig szeretne mindent csinálni.

Kicsikét lehúzás. szaga van :(

Na és mégegy kérdés: oviban is kötelező a fojtó?

2010. jan. 25. 16:02
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

Ha így gondolod,keress más kutyasulit.

Ez olyasmi lehet kutyáknál,hogy nem tudnak még olyankor sokáig koncentrálni,ezért nem mehet a szorosabb programú tanfolyamra.

Miért nem a suliban kérdezed meg az oktatót?

2010. jan. 25. 16:07
 2/11 A kérdező kommentje:

De ha az oviban is meg tudja tanulni, miért nem mehet rögtön vizsgára?

Megkérdeztem, a válasz valami olyasmi volt, hogy ez a szabály, és azért.

2010. jan. 25. 16:10
 3/11 anonim ***** válasza:
Vezetni is megtanulhatsz korábban, mégis van egy korhatár... Most komolyan, ők így látják jónak... Egy kölyökkutyával nem kell még vizsgázni! Nem hinném hogy kötelező addig járni oviba amíg 8 hónapos nem lesz, szóval nem mustáj fizatned...
2010. jan. 25. 16:16
 4/11 A kérdező kommentje:

Tudom, de ha szeretném, hogy járjon közösségbe, és teszemazt pont a Cerbibe, akkor mégis végig fizetnem kell. Szerintem ideális, hogy mondjuk 4 hónapos kortól eljárjon rendes közösségbe (mert utcán igen ritkán találkozni olyan kutyákkal, akiket el mernek engedni egy jó hancúrozásra). És nyilván a szocializációnak a folyamatosság a lényege, ha elkezdünk ovizni, úgy lenne jó, ha járna végig, amíg nem mehet az alapra. De az 4 hónap... Ennyi idő alatt megkockáztatom még a középfokút is letenné egy csomó kutyus.

Most amúgy nem arról van szó, hogy én miért nem keresek másik sulit, közvetlenül nem is vagyok érintett. Csak kíváncsi vagyok, hogy ez miért van így, és aki járt vagy jár oda,vagy csak tudja, az elmagyarázhatná esetleg.

2010. jan. 25. 16:23
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

Mi csak rehabra jártunk oda,azsokat segített pánikbeteg kutyán.

Szívesen elkezdtük volna a tanfolyamot is,de a távolság,nehéz megközelíthetőség miatt nem tudunk járni.

Nincs autónk,metro,két busz a közlekedés tőlünk,mivel elég ritkán járnak,ez kb.másfél óra BKV-zás,ennek nem teszem ki a kutyát és magamat.

Most egy olyan kutyasuliba járunk,ami jó is és közel is van.

2010. jan. 25. 16:47
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

Az ovi alapvetően más. Oviban nem várunk a kutyától olyan magas szintű és hosszan tartó folyamatos koncentrálást. Nem összetévesztendő az alap dolgok megtanításával.

Amúgy nekem is sok iskola tűnik pénz szagúnak, de most vonatkoztassunk el ettől.

Nézzünk egy kisgyereket. Van, aki olyan okos, hogy ötödik osztályosan le tudna érettségizni. De vajon jó lenne-e egy 11 éves gyereket betenni a 18 évesek közé, még ha a képességeit illetően tudna is annyit mint ők? A válasz egyértelmű nem. Valami hasonló van a kutyasuliban-oviban is. A gyereknek a gyerekek között a helye és még ha olyan okos is, mint a felnőttek, akkor sem lehetnek ugyanolyan elvárásaink vele szemben, mert ez komoly károkat okozna az idegrendszerének.

A pedig a fojtó zavar téged, akkor olyan suliba kell menni, ahol nem használnak ilyet (magánvélemény, de én sem szimpatizálok a fojtóval, de ez most itt mindegy).

Oviban egyébként nem hiszem, hogy előírnák a fojtót. "Szép" is lenne...

2010. jan. 25. 17:16
 7/11 A kérdező kommentje:

Köszi!

Én amúgy nem ítélem el a fojtót, már "elrontott" kutyáknál megfelelő módszer lehet.

De még nagyon képlékeny kölyköknél feleslegsnek találom.

A korcsoport- dologban, amit írtál, van valami végülis... De kutyáknál szerintem ez nem olyan nagy különbség, mint embereknél. Kölyök és felnőtt kutyák nagyon szépen tudnak együtt játszani. Sőt, még jobb is lenne szerintem, ha szoknák egymást.

De persze ez is egy nézőpnt, amit írsz, és jogos a felvetés.

2010. jan. 25. 17:25
 8/11 anonim ***** válasza:
100%

Hát, én a saját tapasztalatomat tudnám elmondani, hogy nem mindig jó a korkülönbség.

A tacsi keverékem egyszer hagytam játszani egy 5 hónapos kajla goldennel. Hát tudod, a golden játékból akkora fájdalmat okozott a kutyámnak (a méretkülönbség miatt), hogy azóta a tacsim nem igazán komázza a nagyobb kutyákat. Pedig már felnőtt volt.

A kölyök borderem vittem felnőttek közé játszani. Amit megtehetett egy másik kölyökkel, azért egy felnőtt kutya enyhén szólva helyre rakta. Bele telt egy időbe, míg a közepes méretű fekete felnőtt kutyákkal helyreállat a bizalma.

Szóval azért annyira nem mindegy, egy kölyökcsoportban pedig ez az egész ellenőrzött körülmények között megy, azonos korosztályban, sőt olyan is van, ahol méret szerint is különválasztják a kutyákat.

Bár az lenne az igazi, ha minden nap lenne alkalom. Mert az igazi szocializáláshoz heti egy alkalom kevés, de több a semminél. Hétköznap pedig vagy nem viszed kutyák közé (ami nem jó) vagy viszed, de ott van mindenféle. Ott neked kell észnél lenned.

Egy szónak is száz a vége, jó az a kölyökovi szerintem. Ha pedig a tanulásos szemszögből nézem, akkor mindenképp. Egy kölyöknél elsősorban a játékon, játékosságon van a hangsúly. Lehet megcsinál neked sok mindent és akár egy haladó tanfolyam anyagát is meg tudod tanítani neki, de ő nem fog tudni rád figyelni egy órán keresztül, félidőben 5 perc szünettel. A kölykök tanításánál maximum 10 percig tart a koncentrálás és még ez is lehet sok. Aztán 10 perc játék. Tehát míg a felnőtt csoportban az 1 órából 50 percet tanulnak és 10 percet játszanak, az oviban ez 30-30 perc lesz, 5-10 perces váltásokban tanulás-játék. Ha akarod sem tudod a kölyök figyelmét tovább terhelni 10 percnél, mert nem képes rá. Ha erőlteted, azzal azt éred el, hogy megutáltatod vele a tanulást és az idegrendszerének is ártasz, ha történetesen van is hozzá kedve. De erre ő még nem képes. Nem hiába van az, hogy mindig akkor kell befejezni a tanítást, mikor a kutya még élvezi és fojtatná.

2010. jan. 25. 18:18
 9/11 anonim ***** válasza:
100%

El kell hogy keserítselek, szinte minden kutyaiskolán 3-8 hónapos kor közt kutyaovi, és utána indulhat a tanfolyam. Teljesen más fontos egy oviban, meg egy tanfolyamon. Ne gondold, hogy lehúzás, mindennek megvan a maga ideje. Azt se felejtsd el, hogy a kutya is nő, változik, és pont a 8-10 hónapos kor körül van, amikor 180 fokos fordulatot vesz a viselkedése.

Oviban nem kötelező a fojtó, sőt, nem is szokták javasolni.

2010. jan. 29. 03:17
 10/11 A kérdező kommentje:
Mostmár tudom: Oviban is kötelező a fojtó, és a játékosságról meg annyit, hogy a kutyusom hamarabb felkelt a fekvésből, mint az ovis néni megengedte volna, és ő rögtön kizárást javasolt... Egy 4 hónapos kutyusnál. :( szerintem ezek teljesen idióták.
2010. aug. 26. 16:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!