Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Hogy döntsek az öreg kutyusom...

Hogy döntsek az öreg kutyusom elaltatása esetén?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Pár hónapja hozzám került édesanyám több mint 14 éves kutyája (közép uszkár). Anyukám meghalt, és ezért. A kutyust elvittem dokihoz, mert alig bírt felkelni alvás után, egyfolytában sírt és remegett (ez már anyukámnál is fenn állt). Kiderült, h fájnak az izűletei, és a csípője, így kapott rá egy szteroidos gyógyszert, amitől sokkal jobban lett. Viszont mostanában megint nagyon rosszul van, a hétvégén véres hasmenése lett és sokat hányt, elvittem az ügyeletre, ahol megvizsgálták, megultrahangozták, és infúziót is kapott. Vettek vért tőle, amiből kiderült, h nincs nagy baj, de ma megyek a saját dokinkhoz, akivel átbeszéljünk pontosan, h mit is mutat pontosan az eredményt. Az ügyeletes annyit mondott, h a veséje nem az igazi, mert tele van fehérjével a vizelete, de ez a kor miatt is lehet. Kíváncsi vagyok, mit mond ma a doki... A kutya ma is nagyon rosszul néz ki...maga alá pisil újra, mióta nem adom neki a szteroidot...Nekem van egy 1,5 éves kis jack russel terrierem, akit mindig hordok magammal dolgozni, így az utóbbi időben az öreg uszkár is velünk jön. De látom, h kivan. Tudom, h szörnyű, de megfordult a fejemben az altatása...alig merem kimondani, mert nem tudom, h anyukám mit szólna. De látom, h nincs jól a kutyus, és a legborzasztóbb az, h hiába viszem dokihoz, és hiába költök rá még egy vagyont, maximum egy-két évig lehet velünk...mert nagyon öreg. És neki sem biztos, h ez a jó, h teletömöm gyógyszerrel. Van vkinek ilyenben tapasztalata, h mi ésszerű ilyenkor? Mi az a határ, amelytől már nem érdemes tovább küzdeni a kis életéért? Nagyon nehéz döntés ez...Előre is köszönöm a segítséget.

2010. jan. 25. 11:29
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
100%
Első! A bölcs természeted már hagyta volna meghalni azt a kutyát, ha nem hordaná orvoshoz meg nem szteroid kúrázná.
2010. jan. 25. 12:28
 12/25 anonim ***** válasza:
100%

Lélekben feladni annyi, mint a halált kívánni.

Ez a kutya feladta, mikor elvesztette szeretett gazdáját.

Nincs ezen mit vitatkozni.

Ha tudna beszélni, biztos ő is ezt mondaná.

2010. jan. 25. 12:29
 13/25 anonim ***** válasza:
100%
Mi is tavaly altattuk el a 13 éves rák beteg Középázsiainkat! Szörnyű volta nézni, ahogy a kutya lefogyott egyik hónapról a másikra 20 kg-ra és már nem tudott lábra állni! Nagyon sajnáltuk! Az állatorvos látatlanul kiabált velünk, hogy nem dönthetünk a sorsáról, amikor meglátta már nem volt kérdés mit tegyünk! Segíteni már nem lehetett rajta, csak szenvedett! Szegénykém már a nyugtatótól elment! Szerintem mi segítettünk rajta, így is három hónapig húztuk és csak rosszabbul lett szegény! Így még jobban megszakadt érte a szívünk!
2010. jan. 25. 12:32
 14/25 anonim ***** válasza:
98%

"Képzeld el, hogy 90 éves korodban magad alá csinálsz, iszonyú fájdalmaid vannak, és a rengeteg gyógyszertől, amit beléd tömnek segítség gyanánt, nemhogy jobban, de rosszabbul vagy."

Hidd el ilyenkor az ember már rég nem döntés képes. A fájdalom és a gyogyszerek hatására már szinte csak vegetál, és már azt sem tudod ki vagy, mi vagy.

Tudni kell elengedi, ne szenvedjen se te, se ő.

A mi kutyánkat 4 hónapja engedtük el, még csak 6 éves volt, de egy kutya támadás miatt eltört a gerince, hiába a műtét, a kezelések, hónapokig küzdöttünk, kimaradtam a sulibol hogy a nap 24 órájában vele legyek, de nem lehetett rendbe hozni, nem tudta tartani a pasit-kakit, fájdalmai voltak, véresre vonszolta magát, szegénykém nem értete miért nem szaladgálhat. Nagyon megviselte a családot, mikor a doki mondta hogy nincs remény ez nem kutyához méltó élet, elfogadtuk és vittük, mikor mi kerültünk sora és szólitottak síró görcsöt kaptam és a páromnak szó szerint bekellett vonszolnia a termbe és lefognia hogy kivegyék a kutyá a kezemből és utáltam a világot hogy elkarják venni tőlem, nem telik el nap hogy ne jutna eszembe ez a rémes időszak, de ma már tudom hogy ez így volt jó. Akármennyire is fáj, önző dolog lett volna csak hagyjni szenvedni. Egy 14 éves kutya már szép kort megélt, ha nagy fájdalmai vannak, a gyógyszerek sem segítenek és jelentős javulásra nincs remény elkell engedni.

2010. jan. 25. 12:39
 15/25 anonim ***** válasza:
100%

Nehéz döntés.

Először is részvétem édesanyád miatt, én is most vesztettem el karácsonykor:(

A kutya ügy, nekem vlt egy 13 éves német-juhászom, tele volt daganattal, nem tudott lábra állni, leállt a veséje.

Nem volt könnyű döntés, először mi is próbálkoztunk a veséje miatt injekciókkal, ideig-óráig segített. Végül elaltattuk, mai napig siratom, pedig 4 éve történt, de együtt nőttünk fel, nagyon szerettem. Akkor ott megbántam, mert motoszkált bennem, h mi lett volna, ha, de tiszta fejjel végiggondolva segítettem rajta.

Jól mondta az egyik válaszadó, lélekben a kutyád már feladta, anyukád után szeretne menni. Volt egy macskánk, mikor meghalt a nagypapám, egy hétre rá meghalt a cica is, nem tudjuk, h mi történt vele, reggel nem ébredt fel. Papát imádta a macska, ezért úgy gondolom, h papa elvitte magával.

Borzasztó az elaltatás, pláne, h nálunk nem adott előtte nyugtatót, hanem csak azt ami végzett vele, készülj fel lelkileg, sírni fog a kutya, ha nálatok is így történik. Feküdt az ölemben, és együtt zokogtunk, hosszú-hosszú percekig tartott. Nem kívánom senkinek.

De ezek fényében is sajnos, ha ennyire rosszul van, én az altatás mellett döntenék, anyukád sem akarná, h szenvedjen. Nem azért altatod el, mert útban van, mert nem akarsz ele foglalkozni, mert utálod a kutyákat. Felelős állattartáshoz sajnos ez a rész is hozzátartozik, ő nem tud dönteni, neked kell helyette.

Sajnálom, és remélem, h a döntésed után megnyugszol, akárhogy is lesz.

Sok erőt kívánok Neked!

2010. jan. 25. 13:11
 16/25 anonim ***** válasza:
100%

Nagyon sajnálom a kutyát, de téged is. Borzasztó nehéz kimondani, de valóban el kell engedned, ha nincs remény a gyógyulására.

Az első hozzászólónak csak annyit: nem nézted (és ég adja, hogy soha ne kerülj ilyen helyzetbe!) még végig egyetlen hozzátartozód lassú kínlódását, leépülését, halálát sem. Nem tudod, milyen érzés, amikor tehetetlenül nézed, ahogy elveszti az erejét, pokoli fájdalmak gyötrik, és legszívesebben te magad halnál meg, ha ezzel neki könnyebbé tudnád tenni az utolsó napjait. Én végig éltem édesapám két éves küzdelmét a rákkal, az összesen 12 műtétet, a rengeteg kemot, sugárkezelést és mindent, ami ezzel jár, sajnos hiába. Az utolsó fél éve gyakorlatilag a haláltusával telt, pokoli kínok, már járni, enni, aludni sem tudott, végtelenül legyengült. Bármit megtettem volna, hogy ne szenvedjen!!! Éppen azért meg nagyon szerettem!!!

Igenis, ha van rá lehetőségünk, hogy megrövidítsük bárki illetve bármilyen élőlény szenvedését, meg kell tennünk!

2010. jan. 25. 13:12
 17/25 anonim ***** válasza:
100%
Sajnos, nem tudok tanácsot adni, csak együttérzésemet szeretném kifejezni, hiszen tudom, ha valaki igazán szereti a kutyusát,akkor emberszámba veszi. Csak hallkan és lesütött szemmel merem leírni, hogy igen, az altatás lenne a leghelyesebb. Ez nem tanács, csak szerintem ez lenne a leghelyesebb.A kutyus sem szenvedne tovább, és te sem. Tudom, hogy egy gazdi hogy tud szenvedni, ha elveszíti kis kedvencét. Nagyon nehéz órák várnak rád,de aztán csak megkönnyebbülsz. Sok kitartást és főleg helyes döntést kívánok! :-((
2010. jan. 25. 15:29
 18/25 anonim ***** válasza:
100%
akinek a kutyájának a gerincét egy másik kutya törte el, remélem feljelentette a támadó gazdáját!!!
2010. jan. 25. 15:30
 19/25 anonim ***** válasza:
100%
Utolsó gondolom nekem szólsz. Sajnos nem lehetett mert az én kutyám szabadon volt és a másik láncon, kikötve egy kerthelyiségbe, sajnos egy bokorban feküdt nem vettük észre és senki nem szólt hogy vigyázzunk. Kiugrott a bokorból és a lábam melöl kapta el a mienket. A nagy nehezen előkerített tulajdonost(merthogy ráadásul bár az étteremhez tartozott de nem a jelenlegi tulajhoz) csak a számlák egy részét fizette ki, de a korházba így is azt mondták hogy szerencsénk volt, merthogy jogilag az enyém volt szabadon, én vagyok a hibás. Csakhogy az enyém nevelt, szófogadó, rendes kutya volt, ráadásul a kemény 5 kg-jával, ha akart sem tudott volna ilyen kárt okozni senkinek. De a törvény az törvény.
2010. jan. 25. 17:06
 20/25 A kérdező kommentje:

Sziasztok!

Először is köszönöm, h próbáltok segíteni! Nem mondom, h nem éreztem magam még rosszabbul az első üzenet elolvasása után, de nem vádaskodom. Mindenkinek meg van a véleménye.

Nagyon jó hírem van, mert tegnap délután voltunk a dokinál, és azt mondta, h nincs olyan nagy baj. Persze öreg, de gyógyszerekkel nem szenved. Kapott antibiotikumot, és probiotikumot, ja és adhatok neki non-szteroidos készítményt is a fájdalmaira. ami már jobb, mint a szteroidos, reméljük, h elég is lesz neki.

Szóval ennyi, nagy kő esett le a szívemről, h nem kell ezzel az elaltatással egy darabig foglalkoznom, mert elégé megviselt csak a gondolat is, h anyu mit szólna...de ha választanom kell majd egyszer (remélem nagyon nagyon sokáig nem), akkor azt fogom nézni, h ne szenvedjen. Mert anyukám is azt szeretné, ahogy ti is írtátok.

Még egyszer köszi!

Sziasztok!

2010. jan. 26. 10:03
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!