Magyar vizsla mert agressziv idegenekkel? 3eves, ha a foberlo jon oda, szinte megharapja attol felek, pedig mar sokszor latta.
Először is: A KUTYA KINEVELHETŐ EBBŐL! Úgyhogy nyugi :)
Nem is olyan bonyolult, mint gondolnád :)
1. Tanítsd meg a MARAD és a HAGYD parancsokra. (Ennek nézz utána hogyan kell.)
2. A félelmetes, a viselkedést kiváltó ingereket kell pozitívabbá tenni.
3. Ha szabályt szeg a kutya pl. azt mondod marad, de ő eljön a helyéről, ahova parancsoltad, akkor megfogod a nyakörvénél, visszakíséred arra a pontra és erélyesebben mondod a parancsszót.
4. FONTOS, hogy TE végig nyugodt maradj. Ne kiabálj, ne stresszelj.
Figyelj, én társasházban lakok, a kutyám az elején minden szomszédot ugatott. Eleinte cuppogó hanggal eltereltem a figyelmét és jutalomfalatot kapott. Utána már elég volt mondani, hogy HAGYD és csöndben elsétált a szomszédok mellett. Ha halljuk, hogy jön valaki le az emeletről és csak csöndben fülel, akkor megdicsérem, nasit is kap.
MEGVALÓSÍTÁS:
Sok séta, sok különböző inger érje a kutyát. Ha valamitől ideges lesz (nagyon nézi) még az elején el kell terelned a figyelmét, majd ha rád koncentrál dicsérd és jutalmazd.
VAGY a kertben ültök, a kerítéstől távol. A kutyát idegesítik az elhaladó emberek. Ne engedd odarohanni. Azt mondod marad, ott marad. Ha ugat, azt mondod hagyd, ha hagyja, baromira megdicséred. Idővel nem arra fog a kutya gondolni, hogy ellenség van a láthatáron, hanem arra, hogy ha te nyugodt vagy ő is az lehet és még egy újabb lehetőség adódik, hogy nasit kapjon :D
VEZESD rá a kutyát, hogy mit nem szabad és legfontosabb, hogy MIT VÁRSZ TŐLE helyette!!!!!
Jön a főbérlő, csönget a kertkapun. A kutyádat odaparancsolod 10 méterrel odébb egy pontra. Le is ültetheted, mondod, hogy MARAD. Szépen elslattyogsz kinyitni a kertkaput, ha a kutya elmozdul a helyről, visszamész, visszaparancsolod, erélyesebben mondod, hogy MARAD. (Ne engedd, hogy felülbíráljon téged, érted? :)) Ezt eleinte többször el kell játszani.
Mész, kinyitod a kaput. Beengeded a főbérlőt, rá se nézzetek a kutyára. Ha ugat, mondod, hogy HAGYD. Többször, ha szükséges. Ha lenyugodott, odahívhatod magatokhoz, ha megint ugat, mondod megint, hogy HAGYD. Ha végül lenyugodott és csöndben, érdeklődve figyel titeket és szaglászik, adhattok neki valamit, akár a főbérlőt is megkérheted, hogy adja oda helyetted a nasit. Végig maradj nyugodt.
Ha ügyesen csinálod, mit fog tanulni a kutya?
1. Ha a gazdi azt mondja maradjak akkor maradnom KELL.
2. Ha a csöndben, nyugton várok, akkor sokkal hamarabb odamehetek a vendéghez. Sőt, még meg is jutalmaznak.
3. Gazdi nyugodt így én is az vagyok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!