Miért jó a show vonalú kutyák tenyésztése?
Figyelt kérdés
Adott egy fajta mondjuk a juhászok tenyésztik, természetesen nagyon okos. Megtalálja pár kinológus, rájönnek, hogy ez egy viszonylag egységes fajta, elfogadtatják az FCI-vel, megszületik a standard. Innentől viszik kiállításokra és pár tenyésztő valamilyen általam ismeretlen okból úgy gondolja, hogy bőven elég, ha elviszik mindenféle kiállításra, nem kellenek a munkaversenyek, ösztönpróbák a kutyáknak, elkezdődik a fajta leromlása, egyre kevésbé tudják a kutyák ellátni az eredeti feladatukat, üres fejű szépségkirálynőkké válnak. És közben jó tenyésztőnek érzik magukat, mivel sorra hozzák haza a címeket, mestertenyésztővé válnak. De közben lerontják a fajtát. Hány olyan skót juhász tenyésztőt ismertek, akik dolgoznak a kutyáikkal? Vagy legalább ösztönpróbára elviszik őket és a kiválasztott fedezőkanoktól is megkövetelik ezt? Elég kevés ilyenről hallottam. A pulinak is egyre kevésbé van terelőösztöne. Ez nem szomorít el senkit? Ha valakinek van egy munkakutyája és nem tud/akar dolgozni vele, akkor miért kell tenyésztésbe vonni? Soha nem fogom megérteni. Az egész MEOE arra van kitalálva, hogy a show kutyásokat segítse! Miért van az, hogy mindenféle koszorút csak az a tenyésztő kaphat, akinek a kutyái jól szerepelnek a kiállításokon, az nem, aki jól dolgozik velük? Nem ez a nagyobb teljesítmény? Jó, értem, hogy pl. egy yorkinak már elég kevés lehetősége van arra, hogy az eredeti feladatát gyakorolja. De egy BH vizsgát ő is le tudna tenni! Lehet, hogy szebbek a show vonalú kutyák, de az igazi fajtát a munka vonal képviseli! Mit gondoltok erről?2010. jan. 19. 20:59
11/13 anonim válasza:
Teljes mértékben egyetértek a kérdezővel. Én Komondor-szimpatizáns vagyok, és megdöbbentő számomra is, hogy ennek a fajtának nincs munkavizsgája. Szerencsére, a kiállítási tenyésztők mostmár egyre nagyobb figyelmet fordítanak a belső értékekre, nemrég tartottak ösztönpróbát, tehát úgy tűnik, javul a helyzet. A kuvasznak van munkavizsgája, de ő sincs kötelezve rá, és nem 1 olyan videót láttam, ahol veszélyhelyzetben a kuvasz a gazdájától várja a védelmet, ő pedig gyáván mőgé bújik.
12/13 anonim válasza:
Persze! Van a show vonalú, és a munka vonalú, két egymásra alig hasonlító egyed, amik egy azon fajtához tartoznak. Ez így alakult, lehet bírálni, de így lett. Nekem sem tetszik személy szerint az a majomkodás, amit a kiállításokon páran ( nem akarom bántani egykét ember szexuális beállítódását) művelnek. Azt látni, hogy nem a kutya külleme a fontos, hanem a díszb*zi, aki púderezi:s kemény százezrekért szegény állatot. Sokszor a show volal úgy elmegy a munkától, hogy az eredetileg vadászkutya eltorzított kiállítási példánya bepisil a lövéstő, megijed egy egértől, és amúgy meg interchampion.Ennyit tudok hozzáfűzni, itt sincs igazság, de miért pont itt lenne? Jó kutyázást mindenkinek!
13/13 anonim válasza:
Teljes mértékben egyetértek a kérdezővel
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!