Mit csináljak ha morog a kanra?
Vagyis, együtt él egy kannal a szuka?
Még szép, hogy az ismert kant választaná :))
Csináltass progeszteron szint mérést.
Előző, de bizony baj lehet abból, ha a szuka is születetten rövid farkú vagy nélküli (vagy olyan vonalból van, ahol ez nagyon gyakori), meg a kan is. Olyasmi, vagy súlyosabb bajok származhatnak belőle, mint két cifra (merle) pároztatásából. Pl. hiányzó csigolyák, végtagok is előfordulhatnak... Mivel ezt a mutációt nagyon felerősítheti két ilyen kutya pároztatása, ezért szokták a születetten hosszú farkú kanokat előnyben részesíteni. Még ha a kiállítások vagy a tenyésztő ízlése miatt csonkolva lett is, a genetikája a lényeg.
Kérdező, hogy neked is válaszoljak, az én szukám még nem volt pároztatva, de nekem is feltűnt, hogy kutyás rendezvényeken, kiállításokon volt olyan kan, amivel kifejezetten ellenséges volt, és olyan is, amivel nagyon barátságos. Sőt, volt egy kissé meredek eset is, egy fedezőkanhoz úgy dörgölőzött meg tartotta a popsiját, mintha tüzelne, pedig a közelébe sem volt, és az is mászott volna rá. Nagyon ciki volt, természetesen azt hitte a tenyésztő-gazdi, hogy tüzelő szukát hoztam a klubkiállításra, ami hatalmas bunkóságnak számít, hiszen a kanok nem tudnak figyelni a ringben, keresnék a szukát, aminek érzik a szagát... Olvastam egy tanulmányról, hogy sok (általában ősi típusú) kutya a farkashoz hasonlóan megérzi szagról, melyik ellenkező nemű illik hozzá legjobban genetikailag.
Az is lehet, hogy még nincs időben a kutyád. Ha már nem csöpög belőle a vér és teljesen megnő, felpuhul a pérája, illetve megmerevedik és pucsít, félretartja a farkát, ha egy kicsit ránehezkedtek a hátára, vagy közelít hozzá egy kan, akkor lesz jó. "Csábítgatni" már akkor is szoktak, mikor még nincsenek időben. Némelyik szukának több vagy kevesebb idő telik el a vérzéstől a befogadó állapotig. A fent említett teszt választ adhat rá, hogy nálatok mi a helyzet. Az is baj lehet, hogy ti vittétek a szukát, némelyek nem tudnak feloldódni az idegen helyen, pláne első fedeztetésnél, és hogy már 4 éves. Próbáljátok meg úgy, hogy a kant hozzák.
A címszavakban ott a mudi! Ha már az értő olvasással példálóztok... Be van állítva rá a figyelő, ezért is találtam rá a kérdésre. Amúgy meg nem írtam, hogy magában a rövidfarkúság, farkatlanság gond. Nekem is ilyen mudim van. De ahogy írtam, két születetten farkatlan kutya pároztatásnál megnő az ESÉLYE a deformált kölyköknek. Tehát érdemes erre odafigyelni. Nem értem, miért kell rögtön támadni. A mudi klub tenyésztési szabályzatában is le van írva, hogy két születetten farkatlan egyed pároztatása tilos:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!