Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Ti pórázzal folyamatosan...

Ti pórázzal folyamatosan magatok mellett tartjátok a kutyát, vagy hagyjátok, hogy a póráz keretein belül szaglásszon/mászkáljon?

Figyelt kérdés

Törekednék rá hogy lehetőleg falkavezér legyek a szemében, és érdekelne, hogy akik ezt elérték, hogyan sétáltatják a kutyájukat. Tudom ez sok tényezőtől függ hogy hogyan tekint rám a kutya, de kifejezetten a séta érdekel most.

Az én kutyámat nagyon nehéz láb mellett tartani, állandóan előre akar menni, de mindig laza pórázon közlekedik.

Ebben nyilván én vagyok a hibás mert néhány hete, mikor hozzám került én megelégedtem a laza pórázzal is, és ha húzni kellett, megálltam uygan, de elég volt ha csak lazít és mentünk tovább. Most nyilván nem réti szegény, hogy mi van, miért nem elég a laza póráz. :)

Érdekelne, másnál hogy működik :)

Valószínűleg még így is azt érzi hogy ő sétáltat engem. Kialakult egy olyan fura szokása hogy ha kutyát, vagy kisgyereket lát akihez odamenne (pláne ha felénk tartanak) akkor nem húz. Nemes egyszerűséggel lefekszik. És nincs az az Isten hogy felkeljen amíg oda nem érnek hozzánk.

Rángatni nem is akarom, meg akkor a környék szemében eleve én lennék az állatkínzó csajszi, aki a földön húzza a kutyáját.

2014. szept. 2. 20:57
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
Attól függ, hogy hol sétáltatom. Az utcánkban, ahol évente elmegy két autó, ott mehet, amíg a póráz tart, ha megáll szaglászni akkor megvárom. Ha forgalmasabb helyen megyünk, akkor szigorúan mellettem. Ha pedig mezőn, szántóföldön sétálunk, akkor póráz nélkül futkározhat.
2014. szept. 2. 21:04
 2/13 anonim ***** válasza:

Sose kötöm pórázra. Mellettem jön, nem túl messze.

De ha mezőn vagyunk, akkor 5-10 méterre van tőlem, mert már ismeri ott a dörgést.

2014. szept. 2. 21:07
 3/13 Szilvi & Argos ***** válasza:
100%

Nem kell rángatni, egyszerűen és határozottan egyet rántasz a kutyán és mész tovább határozottan :)

Nem sokat van pórázon a kutyám, csak közlekedéskor, akkor láb mellett jön. Néha rendezvényen vagy a városban hagyom, hogy kicsit előttem menjen, húzhat is akár.

Esti sötét kertvárosi-városi sétákon hámra kapcsolt 8 méteres flexin azt csinál, amit akar...ugyanúgy kommunikálok vele, mintha szabadon lenne.

2014. szept. 2. 21:12
 4/13 anonim ***** válasza:
100%

Én magam mellett/mögött tartom a kutyákat a séta elején meg végén, de nem pórázzal. A tanításhoz jó volt, de ennyi. Felállítok egy szabályt, betartatom, és a kutya meg fogja tanulni, akár van póráz a dologban, akár nincs; az már csak technikai kérdés, hogy konkrétan hogyan csinálom.

Amúgy a korrekt séta szerintem nagyjából így néz ki:

- Gazdi ráadja a kutyára a nyakörvet-pórázt, de csak amikor éppen nem pörög kétszázzal. Ha pörög, megvárja, amíg lehiggad - nyilván nem teljes ZEN-nyugalmat várunk el tőle, de egy olyan állapotot igen, ahol már képes némi önkontrollt felmutatni, és nyugton maradni.

- Ajtó/kapunyitás: gazda szélesre tárja az ajtót, kutya hátul nyugton vár. Ha megindul, visszarakjuk, és vár. Ha ötvenszer, akkor ötvenszer. Gazda átlép az ajtón, kutyát kihívja maga után, és rövidre veszi a pórázt, nincs még ökörködés meg ereszdelahajam.

- Gazdi kiadja a lábhoz parancsot, vagy bármi neki tetszőt, amire a kutya megfelelő reakciója az, hogy besorol a gazdi mellé vagy mögé, mindenesetre az ő lába nem lépi át a gazda lába vonalát. Ha ez mégis megtörténik, pórázzal vissza lehet tessékelni a megfelelő pozícióba. Előképzett kutyával ez persze sokkal könnyebb, mert a séta eleji idegbajban megtanítani lábnál követni nem biztos, hogy egészséges a gazdi idegeire nézve.

- Ha a kutya egy ideig nyugton ment láb mellett (kutyája válogatja, mennyi ez az idő, a lényeg, hogy ne akarjon már öt másodpercenként előre törni, hanem elfogadja, hogy ő most nyugton van), akkor gazdi kiadja a "mehetsz" parancsot, és a kutya ki van engedve hosszú pórázra.

- Hazafelé ugyanez: egy-két sarokkal hazaérkezés előtt gazdi a kutyát lábhoz veszi, megvárja, amíg gazdi bemegy a kapun/ajtón, hívásra mehet utána, és boldogság.

És lőn, nem a kutya viszi a gazdát sétálni, hanem a gazda a kutyát.

"Rángatni nem is akarom, meg akkor a környék szemében eleve én lennék az állatkínzó csajszi, aki a földön húzza a kutyáját."

Se rángatni, se húzni nem kell, hanem ahogy Szlvi mondja, rántani, lehetőleg még mielőtt lefekszik. Az meg ne érdekeljen, hogy mit gondol a környék, a kutya a fontos :)

2014. szept. 2. 21:26
 5/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat, nagy segítség! :)
2014. szept. 2. 21:37
 6/13 anonim ***** válasza:
Pórázon és nélküle is mellettem jönnek,akkor mehetnek,ha kiadom a mehet parancsot.Ekkor viszont elém is mehet vagy mögém,mindegy.Viszont ha kanászodnak,volt pórázon reptetés és nem érdekelt,ki mit gondol.Viszont ha még nagyon fiatal vagy,valóban nem célszerű közönség előtt csinálni,mert kaphatsz a fejedre ügybuzgó felnőttektől.
2014. szept. 3. 07:21
 7/13 A kérdező kommentje:

21 vagyok, de a lakótelep tele van mindent tudó bölcs nyugdíjasokkal, meg neveletlen kutyákat tartókkal. :D

Rajta leszek az ügyön, mert a hosszú távú terv az lenne, hogy szépen elsajátítsa majd a szabadon követést is, mert itt, ahol élek, akár a séta alatt végig lehetne póráz nélkül, mert hatalmas, parkosított terület kb 0 forgalommal.

Köszönöm a válaszokat! :)

2014. szept. 3. 08:55
 8/13 Imola Ágnes ***** válasza:

Nálam esetfüggő:

Egyszerű séta: a kutya elől-hátil vagy mellettem, ahol ő akar, a szabály az, hogy nem lehet húzni. Ha szaglászik általában várok. Ha oda akar menni egy bokorhoz, akkor lassan, picit arra húz... ha szépen teszi, és nem pofátlan, akkor engedem, de akárhányszor erősebben feszül a póráz, letiltom.

Forgalmas helyen láb mellett, pontosan mellettem.

Bandázásnál, szabad sétánál ott lehet ahol akar, de néha behívom, és akkor jönni kell.

Falkavezérséggel nincs gondunk, ezért nem fektetek nagy hangsúlyt ezekre a dolgokra, de ha ugy érzed, hogy a kutya nem tisztel, akkor nem árt betartani a szabályokat, viszont ha így sem változik, akkor magatartásbeli gondjaid vannak...

2014. szept. 3. 09:37
 9/13 anonim ***** válasza:
a séta elején hagyom egy kicsit "mozizni-szimatolni-kóborolni" pórázon, megfelelő területen elengedem hagy szaladgáljon, majd a séta végeztével láb mellet jön.
2014. szept. 3. 10:35
 10/13 anonim ***** válasza:
Vannak szakaszok a sétánál, mikor elvárom, hogy mellettem jöjjön (pl. forgalmas járda, stb.), de ha valami füves területhez érünk, vagy kevésbé forgalmas helyen sétálunk, akkor mehetnek előttem is pl., de húzni nem húzhatnak. Egyébként az esetek 99%-ában elengedős helyre megyünk, addig meg nyugis terepen, így szinte soha sincsenek teljesen láb mellett.
2014. szept. 3. 13:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!