Házikoszttal (is) kutyát etetni?
Jó dolog hogy házikosztot is kap a kutyus? 10 hónapos terrier keverék, 3 hete van nálunk. Az etetése úgy néz ki hogy napi 3 alkalommal kap enni vagy száraz tápot (Pro Plan) vagy házi ételeket. A házi ételek teszik ki a kaja 2/3-át.
Házi koszt alatt értem: pörköltmaradék, kolbász, vajaskenyér, kifőtt tészta, répa, kenyérhéj, darálthús stb.
Én ételmaradékot nem adnék a kutyámnak, mert fűszeres és a gabona sem való neki a kenyérből.
Vagy főzöl külön neki, vagy csak Pro Plan.
Azért óvatosan a házi koszttal. Fűszeres, zsíros kaják nem valók a kutyának és vannak még olyan ételek amik mérgezőek is. Mindig amikor mondom ezt valakinek, azt mondja, hogy nincs tőle semmi baja. De ezt ne úgy képzeld el, hogy rögtön utána rosszul lesz a kutya, hanem hogy egy idő után majd lesz valami olyan tünete, baja amivel se te se az orvos nem tudja majd összefüggésbe hozni a kajával. Lehet akár hosszú ideig tünetmentes, te meg közben folyamatosan mérgezed. Pl. a paradicsom szívritmuszavart okozhat, a szőlő veseelégtelenséget és van még sok ilyen.
A darált húst ha sertésből van nyersen nem szabad adni az aujeszky vírus miatt.
Kiegészítésnek inkább adj nyers csirkehúst, belsőséget, marhát, halat. Répa mehet például, de minden zöldséget, gyümölcsöt turmixolva érdemes adni, mert a kutya csak akkor tudja hasznosítani.
Adhatsz tojást, savanyított tejtermékeket is.
Kenyér, tészta mondhatni fölösleges, baja nem lesz tőle, csak hízik.
Köszönöm a válaszokat, és a tanácsokat. rendben, szem előtt tartom majd a véleményeket.
Örülök hogy a tápról jók a vélemények, és nem csak az eladó ajánlotta, mert tudatosan jobb minőségűt kerestem.
Sertéshúst nem is adnék neki nyersen, tudom hogy nem lehet. Egyébként a pörköltmaradék sem zsíros/fűszeres, mert anya sokkal lightosabbra csinálja mint a hagyományos pörkölt.
Figyelni fogok akkor, és inkább csak simán főtt húst kap meg répát, ilyeneket.
Én ismerek egy nőt, aki házikoszton tartotta zömében a kutyát, na és persze napi többször etette javarészt azzal.
A kutyája olyan mértékben elhízott, hogy el kellett miatta altatni. Az enyémre meg mindig elismerően megjegyzi, hogy milyen karcsú, izmos, formás kutya még mindig.
Az a helyzet, hogy mi, emberek rengeteg olyan szemetet eszünk, amit nekünk sem kéne, nemhogy egy kutyának, aki kevésbé szokott hozzá azokhoz az adalékanyagokhoz, amihez mi már úgy ahogy.
Szerintem "házikosztot" lehet ugyan adni, de módjával, nem teheti ki a táplálkozása túlnyomó részét.
A főtt hús más tészta, azt adhatsz. De pl. a vajaskenyér ne legyen már a kutya fő kajái közt. Meg az erősen fűszerezett dolgok sem, pl. paprikás ételek.
Táp mellé inkább adj neki húsokat,zöldséget,gyümölcsöt,túrót,joghurt,tojást,időnként rizs is mehet ezek remek kiegészítők.
Mi is szoktunk házi kosztot adni de kb 1 hónapban 1x-2x és az sem olajos,fűszeres,zsíros.
Köszönöm!
A tojás alatt főtt tojást kell érteni gondolom, igaz? :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!