Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Tapasztalt kutyások! Mi lehet...

Tapasztalt kutyások! Mi lehet a probléma?

Figyelt kérdés

Tegnap mentünk kutyaiskolába, első alkalommal (persze nem a megszokott, jól ismert helyre) és a kutya teljesen behülyült. Olyan antiszociális volt, mint még soha, ugatott, borzolt mindenkire, egyáltalán nem figyelt se rám, sem a jutalomfalatra, de még a játékra sem.

Ez nekem azért fura, mert járunk kutyák közé, ott soha nem hisztis (persze ott nincs póráz és mehet játszani akárkivel, itt meg fura módon senki nem engedte el a kutyáját). Orvosnál vagy hasonló helyeken néha van egy kis hisztis ugatás hogy menne ismerkedni, de ilyen agresszív még sosem volt. Annyira bepörgött, hogy a jutifalat sem érdekelte.

Úgyhogy végül csak megnéztük a képzést, de a fekete leves csak az ÖV-nél jött: mikor a segéd elkezdett csattogtatni az ostorral, a kutya úgy megijedt, hogy szó szerint összefosta magát. Tépte ki magát a kezemből, hisztizett.

Olyan szinten bestresszelt a helytől, hogy nem kérte a vacsoráját sem és még ma is egész nap ment a hasa.

Az előző iskolába azért nem mentünk, mert személyesen is érintett vagyok és nem szerettem volna semmiféle kitüntetett figyelmet. Oda heti rendszerességgel megyek a kutyával, bár a képzésben nem vesz részt, de a többi kutyával nincs baja.

Az, hogy be nem áll a szája, ha nem mehet ismerkedni, az egy dolog, kamasz, akaratos. Ki fogja nőni, meg egyszer majd rájön, hogy ha csendben marad, majd akkor odaengedem, de ezt a viselkedést és főleg a rettegést nem értem.

forgalmas helyeken sétálunk, tömegközlekedik, a legkülönbözőbb ingerekkel találkozik.

5 hónaposan került hozzám, még mindig vannak viselkedésproblémái (pl. a hisztik,gyerekekkel nem kompatibilis,bizonyos embertípusoktól fél) , de már közel sem olyan rossz, mint régen, most viszont nem tudom, mi lett vele.

Találkozott már valaki hasonlóval? Mi lehetett a baj? Túl korai lenne még a nagycsoportos obedience?

2014. aug. 10. 18:41
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

Akumi, a kérdező sehol sem írta, hogy ebben az iskolában folyton az összes kutya pórázon van és sosem érintkeznek egymással. De egy idegen kutya teljesen logikus, hogy pórázon legyen főleg ha nem is áll be, amikor először ott van és senki sem ismeri, hogy milyen. Én is voltam egyszer egy nagyon híres kutyaiskolát látogatni, akik tuti biztos a legmodernebb barátságos módszerekkel tanítanak, de nekem is pórázra kellett vennem a kutyáim, és szerintem teljesen jogos. Nem tudták milyenek vagyunk. Már nem azért de a kérdező pont azért írt ide, mert igaza lett a kiképzőknek. Szerinted mi történt volna, ha ugyanezt a balhét póráz nélkül produkálja le? Kisebb katasztrófa.

Amúgy szerintem egész egyszerűen túl kori volt ez az egész, túl sokat vársz tőle. És rádicsérni sem kellett volna. Szerintem egy ilyen múlttal rendelkező kutya nem igazán bátorságból ugatja meg a csibészt.

2014. aug. 10. 23:32
 12/15 anonim ***** válasza:
59%
De azt sem mondta, hogy nem ilyen a suli, pedig beszélgetünk róla már egy ideje. Szóval gondolom de, ilyen.
2014. aug. 10. 23:38
 13/15 A kérdező kommentje:

Ha elvittem a kutyáktól és visszamentünk, azonnal kezdte megint. Az segített, ha lefektettem, a végén már csak simán nem tetszett neki a többi kutya.

A suli... igen, nálunk is pórázon van az új kutya első körben, de az oktatás részekre van bontva és ha a csoportok szünetet tartanak, lehet vegyülni póráz nélkül. Ennél a sulinál (lehet csak én nem láttam) nem volt elengedés, nem játszottak a kutyák egymással. Azért is csúnyán nézett a segéd mert labdáztam a kicsivel, mondta hogy idegesíti a kutyákat a kennelben (60 m-rel arrébb). Abban nem vagyok biztos, hogy máskor sincs szabadság, viszont a kiképző kifektetésnél meg otthagyásnál folyamatosan ilyeneket mondott h "figyelj a kutyádra, nehogy kitörjön"...

Egyébként abban is biztos vagyok, hogy ha az óra előtt a kutyák legalább összeszagolhatnak, vagy nincs a kínos "ne hozd ide, nem barátkozik"," szuka? azokkal balhés" meg az elrángatás pórázon, hanem egy kicsit vegyülhetnek, nem lett volna ugatás meg balhé. Egyébként a kiképző is jól lecseszett, hogy ha tk-s a kutya, minek ivartalaníttattam, jót tett volna neki egy alom felnevelése mert így nem fog rendesen kifejlődni.

Szóval tegnap mi is elemeztük szűk kutyás körben a helyzetet, és csak arra jutottunk, hogy egyrészt egy ilyen munkaorientált suli nagyon korai volt, másrészt meg, ha lehetett volna beengedni kutyázni, sokkal kevesebb feszkó lett volna.

Abban nem értek egyet, hogy lett volna vérfürdő, mert elég sokat járunk kutyák közé és ha berombolhat játszani és valaki nem jól fogadja a közeledését, azt otthagyja.

Ha viszont van póráz és nem mehet oda, ugat, ugrál meg motyog (hisztizik). Persze nem így, mint most. Ezért volt fura, mert teljesen kivetkőzött magából, őrjöngött és balhézni akart aztán meg bepánikolt.

Abban igazatok van, hogy nem kellett volna rádicsérni, azt a helyzetet rosszul ítéltem meg, ez tény.

2014. aug. 11. 08:53
 14/15 zsuzsabazsa ***** válasza:
Nem tudom miért nem lehet megérteni, hogy egy kutyaiskola nem játszótér. Benne van a nevében, hogy iskola és nem óvoda. Oda az ember azért viszi a kutyáját, hogy fegyelmezettséget tanuljon és ebbe a szocializálódáson keresztül minden benne van. Sajnos a te kutyád ebben a suliban idegenül érzi magát, a pórázhoz sincs megfelelően hozzászoktatta, mert a másik suliban elengeded. Az, hogy a segédet megugatta, nyilván a másik suliban is látott ilyen beöltözött figurát és ezért is ugatta meg ami nem is baj. A többi kutya is megugatta nyilván. Az ostor meg azért szükséges, hogy a kutya szokja a lövés hangját mert azt ahhoz lehet hasonlítani. Az öv-s kutyák mikor ráragadnak a védőkarra és harcolnak a segéddel akkor is közben ostorral pattogtatnak, mert ezzel tesztelik a kutyát, hogy az ostor hangjára se engedje el a kart. Ha elengedi a kart az ostor hangjára és félelmet tanúsít, elengedi a kart, otthagyja a segédet, elfut, az sajnos genetikai hiba és versenyszerűen nem érdemes vele foglalkozni, vagyis csak olyan himi humi szinten. Viszont ha ebben a suliban nem érzed jól magad mert túl erősnek találod akkor menj vissza a régi megszokott sulidba, ott könyebb lesz nektek és a kutyád sem fog stresszelni.
2014. aug. 11. 20:06
 15/15 A kérdező kommentje:

Azért nem vagyok annyira zöldfülű, csupán a tapasztalt kuytások véleméyére vagyok kíváncsi, ki mit lát a dologban a leírtak alapján.

A másik kutyával, a naggyal minden héten megyünk engedelmes oktatásra segíteni, valamint tanultunk ott, mikor munkavizsgára készültünk. A kicsit csak kivisszük magunkkal, de természetesen (egyértelműen) a játszós pálya mindenhol külön van, ilyenkor otthagyjuk a kicsit az ovisokkal míg mi csinálunk is valamit.

Természetesen énsem azt vártam, hogy majd kedvére rohangálhat, tudom hogy néz ki egy kutyasuli közelről, ettől függetlenül én úgy gondolom, hogy az egy csoportban levő kutyáknak jóban kell lenni egymással, amit pórázfegyelem közben ritkán lehet elérni, mellesleg pórázon nem is ismerkedünk csak kivételes esetben.

Na mindegy, a lényeg, hogy egyértelműen nem nekünk való a hely, nembírom énsem a drákói szigort, a kutyára sem fogom ráerőltetni, főleg, hogy neki sem szimpatikus

2014. aug. 11. 22:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!