Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Első kutyás gazdi vagyok, és...

Első kutyás gazdi vagyok, és tanácsra lenne szükségem a szobatisztaságra szoktatással kapcsoltban?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Van egy 11 hetes kan kutyusunk (nem tudom, a fajta számít-e ebben a kérdésben, de német spicc a drága). Lakásban tartjuk, mert kertes házba költözni egyelőre sajnos nincs lehetőségünk. Egyelőre én vagyok vele itthon, amíg párom nap közben dolgozik. Azt mondták, minél többször kell levinni, mert úgy tanulja meg hamar a szobatisztaságot. Ha kint végzi a dolgát, nagyon meg kell dicsérni, ha idebent és rajtakapom, le kell szidni, ha viszont nem kapom rajta, csak szép csendben takarítani utána, mert utólag már nem fogja érteni, miért kapja a szidást.

Ezt próbálnám alkalmazni is, DE itt jön a probléma.

Napközben egyáltalán nem hajlandó odakint végezni a dolgát. Fél-másfél órákat szoktam vele sétálni, egy nap 5-6 alkalommal is lemegyünk, tegnap pl szinte egész nap kint voltunk, mert szép idő volt, gondoltam, ő is jobban élvezi a friss levegőt, mint hogy fent üljünk a lakásban egész nap. De semmi. Se pisi, se kaki. Így viszont dicsérni se tudom, mert egyszerűen nem hajlandó kint végezni a dolgát.

Odafent a lakásban viszont rendszeresen bepisil, bekakil, és a nagyobb baj az, hogy ezt rendszerint éjjel teszi, mikor mi már alszunk, és így nem tudom érte leszidni sem. Ha éjjel felkelek valamiért, a kis "szeretetcsomag" már ott van, én pedig nem tudok mást tenni, mint csendben feltakarítani. De ez így nem lesz jó. Így hogy neveljem? Se szidni, se dicsérni nem tudom, de így hogy fogja megtanulni, hogy kint kéne mindezt elvégezni, nem pedig idebent? Ha mindig csak csendben takarítok utána, ő ebből nem fogja tudni, hogy rossz az, amit csinál.

Segítsetek, légyszi! Ő az első kutyánk, és beismerem, nem igazán tudom, mit tudnék még vele csinálni. Ezért szeretnék tanácsot kérni tapasztalt kutyásoktól, mert ha ez így marad, félek, hogy sose tanulja meg a szobatisztaságot. Tudom, hogy mindez időbe telik és hogy még nagyon kicsi ahhoz, hogy szobatiszta legyen, de a szoktatását akkor is el kéne kezdeni, így viszont nagyon megnehezíti a dolgomat.

Mit tudnék csinálni? Tippek, ötletek? Bármilyen segítségnek örülök és minden jó tanácsért hálás vagyok!

Előre is köszönöm:

Egy első kutyás gazdi

2014. aug. 8. 07:33
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
0%
:) pontosan az ilyen emberekre utaltam, akik szemében a kutyák hülyék akik csak esznek szarnak és nincs egy gondolatuk sem.
2014. aug. 8. 10:57
 12/19 anonim válasza:
Talán van még egy alternatíva,amelyről én sem hallottam,hanem tapasztaltam :) A szomszéd kiskutyija is hasonlóan semmit sem produkált,ha szabadban volt,pedig volt rá példa,hogy 8 órán keresztül sétáltatták stb. Összebarátkoztatták a mi kutyánkkal,aki már szobatiszta volt,együtt játszottak és tőle lassan megtanulta,hogy kint végezze a dolgát.Vannak még benti balesetek,de én azt mondom,a kiskutyák más kutyáktól tanulnak a legkönnyebben :) Sok sikert!
2014. aug. 8. 13:59
 13/19 A kérdező kommentje:

Annyit változott a helyzet, hogy ha a párom édesanyjánál vagyunk, aki egy szép kertes házban lakik, ott hajlandó kimenni pisilni-kakilni, sőt, múltkor már volt rá példa, hogy magától odament a bejárati ajtóhoz, csak mivel hirtelen senki nem nyitotta ki neki, ott csurrantotta el magát. :D Nem volt ezzel se gond, rászóltunk, hogy "Nem szabad!", gyorsan felkaptuk és kivittük az udvarra. Ott befejezte a dolgát és hatalmas dicséretet kapott érte.

Hétvégén szinte mindig a pároméknál vagyunk, a kutya is szeret itt, és ha a kertben vagyunk, szinte kivétel nélkül "alkot" valamit a fűbe. :D Persze a házban is történnek balesetek, de legalább már hajlandó kint is elvégezni a dolgát.

Viszont amint hazajövünk a mi kis panel lakásunkba, kezdi elölről: kint semmi, csakis bent pisil/kakil.

Érzem, hogy jó úton járunk, mert párom anyjánál már kezdte megérteni, hogy mit szeretnénk tőle, és látta, hogy a gazdi mennyire örül, ha szépen elvégzi kint a dolgát, de valamiért itthon hirtelen mindent elfelejt, amit hétvégén már olyan ügyesen kezdett megtanulni. :(

Ötletek?

2014. aug. 12. 14:05
 14/19 anonim ***** válasza:
Csinálj neki a szobában kennelt, hogy ott aludjon. Estére bezárod, a saját helyére egyik kutya sem szeret piszkítani. Reggel azzal a lendülettel ahogy kiengeded kimentek sétálni és addig nem mentek haza amíg nem produkál valamit, ha kell, több órára.
2014. aug. 12. 14:08
 15/19 sippara ***** válasza:
Kint vagy vele, amíg nem produkál valamit. Ennél egyszerűbb, jobb ötlet nincs.
2014. aug. 12. 14:12
 16/19 anonim ***** válasza:

Nekem 3kutyám van a legkisebb 4 hónapos, és kertesházban lakunk, de továbbra sem megy neki a szobatisztaság, hiába látja h a többiek csak kint intézik a dolgot. Nem jelez ha ki akar menni hanem simán becsinál az ajtóba. A 2 nagyobb közül az egyik 2 hét, a másik kb 10 hónap alatt lett szobatiszta. Minden kutya más, mindre másképp kell hatni.

Az meg hülyeség h utólag nem tudja. Reggel mikor kimegyek és észreveszem a legújabb művét, a kutya rögtön kámforrá válik, mert tudja h rosszat csinált.

2014. okt. 3. 07:30
 17/19 sippara ***** válasza:
MIUTÁN észrevetted. Nem azért, mert összeköti, azért, mert LÁTJA rajtad, hogy felidegesíted magad.
2014. okt. 3. 10:04
 18/19 anonim ***** válasza:
Tehát átfogalmaznám: Reggel ahogy kimegyek, és abban a pillanatban mikor észreveszem, még nem szidom le, meg nem kiabálok, meg semmi, csak látom, hogy ott van, ő már akkor eltűnik, mert tudja, hogy ideges leszek.
2014. okt. 3. 18:18
 19/19 sippara ***** válasza:
Ne nézd ennyire hülyének a kutyádat :) nem kell üvöltened ahhoz, hogy tudja, üvölteni FOGSZ :)
2014. okt. 3. 21:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!