Első kutyás gazdi vagyok, és tanácsra lenne szükségem a szobatisztaságra szoktatással kapcsoltban?
Sziasztok!
Van egy 11 hetes kan kutyusunk (nem tudom, a fajta számít-e ebben a kérdésben, de német spicc a drága). Lakásban tartjuk, mert kertes házba költözni egyelőre sajnos nincs lehetőségünk. Egyelőre én vagyok vele itthon, amíg párom nap közben dolgozik. Azt mondták, minél többször kell levinni, mert úgy tanulja meg hamar a szobatisztaságot. Ha kint végzi a dolgát, nagyon meg kell dicsérni, ha idebent és rajtakapom, le kell szidni, ha viszont nem kapom rajta, csak szép csendben takarítani utána, mert utólag már nem fogja érteni, miért kapja a szidást.
Ezt próbálnám alkalmazni is, DE itt jön a probléma.
Napközben egyáltalán nem hajlandó odakint végezni a dolgát. Fél-másfél órákat szoktam vele sétálni, egy nap 5-6 alkalommal is lemegyünk, tegnap pl szinte egész nap kint voltunk, mert szép idő volt, gondoltam, ő is jobban élvezi a friss levegőt, mint hogy fent üljünk a lakásban egész nap. De semmi. Se pisi, se kaki. Így viszont dicsérni se tudom, mert egyszerűen nem hajlandó kint végezni a dolgát.
Odafent a lakásban viszont rendszeresen bepisil, bekakil, és a nagyobb baj az, hogy ezt rendszerint éjjel teszi, mikor mi már alszunk, és így nem tudom érte leszidni sem. Ha éjjel felkelek valamiért, a kis "szeretetcsomag" már ott van, én pedig nem tudok mást tenni, mint csendben feltakarítani. De ez így nem lesz jó. Így hogy neveljem? Se szidni, se dicsérni nem tudom, de így hogy fogja megtanulni, hogy kint kéne mindezt elvégezni, nem pedig idebent? Ha mindig csak csendben takarítok utána, ő ebből nem fogja tudni, hogy rossz az, amit csinál.
Segítsetek, légyszi! Ő az első kutyánk, és beismerem, nem igazán tudom, mit tudnék még vele csinálni. Ezért szeretnék tanácsot kérni tapasztalt kutyásoktól, mert ha ez így marad, félek, hogy sose tanulja meg a szobatisztaságot. Tudom, hogy mindez időbe telik és hogy még nagyon kicsi ahhoz, hogy szobatiszta legyen, de a szoktatását akkor is el kéne kezdeni, így viszont nagyon megnehezíti a dolgomat.
Mit tudnék csinálni? Tippek, ötletek? Bármilyen segítségnek örülök és minden jó tanácsért hálás vagyok!
Előre is köszönöm:
Egy első kutyás gazdi
Keres kiképzőt megnézi a kutyát és ad tanácsot. Ezer oka lehet. Emberből is van, aki otthon tud csak WC-re menni.
A leírás alapján lehet a gond a túl sok séta is, és a parkban "van otthon" a kutya, és a lakásba megy "sétálni". Ezt kezeld találgatásként (az is).
Kiképzőt? Mármint olyat, aki a kutyaiskolában is tanít? Vagy nem arra gondolsz? Csak mert a kutyaiskolához sajnos még túl kicsi 11 hetesen. Utánanéztem már korábban és a jelentkezés egyik feltétele, hogy a kutya már betöltötte a min. 7 hónapos kort a tanfolyam kezdetekor.
Kutyaoviba is csak akkor lehet elvinni, ha már minden oltását megkapta és a kutyus betöltötte legalább a 3 hónapos kort. Szóval egyelőre ezt a problémát nekem kéne megoldani valahogy.
Igen, nap közben is szokott pihenni, sőt, gyakorlatilag minden séta után leheveredik és szundikál valamennyit (van, hogy csak fél órát, de van, hogy ennél többet is). Akkor lehet, hogy ez a baj? :)
Igyekszem mostantól odafigyelni erre, hogy nap közben lehetőleg ne aludjon.
Illetve megpróbálhatom még esetleg azt is, amit még javasoltál, hogy ha csak utólag találom meg a lakásban a kakit-pisit, megdorgálom érte. Hátha veszi az adást. :)
Igen utolsó, egyszer tuti megérti, hogy a szartól ideges gazdi, és akkor majd jól felzabálja. Király lesz.
Kérdező: Leviszed, és lent vagy vele addig, amíg nem produkál valamit, ekkor nagyon megdicséred, játszol vele egyet, és aztán feljöttök. Nem agysebészet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!