Miért nem (olyan) népszerűek a magyar kutyafajták idehaza? Mitől jobbak a külföldiek? Melyik a legveszélyeztetettebb?
Hasonló "munkakörben" is gyakrabban alkalmaznak inkább idegen fajtákat, mint hazaiakat. Miért?
Melyik fajtánk van a legnagyobb veszélyben és melyeknek biztosított a jövője?
A pulinak és a vizslának? Az utóbbinak még a munkaköre is és ezáltal nem vesznek el a belső tulajdonságok,mint ahogy a többinél egyes írások szerint észrevehető?
Szerintem magyar fajta kutyákat "átlag kutyás" nem is nagyon tart. (Kivétel talán a vizsla, aki sokhelyütt már amolyan családi kutya.)
Vagy falusi házőrzőnek/munkakutyának tartják őket (sok esetben a nevelés teljes hiányával, esetleg láncon, sajnos), vagy pedig azok vesznek magyar kutyát, akik komolyan is gondolják és "komolyan" kutyáznak, sportolnak, odafigyelnek rá, hajlandóak energiát fektetni bele.
Lássuk be, se a kuvasz, se a komondor, se a terelőkutyák nem olyanok, mint pl. egy berni pásztor, hogy jópofa családi kutya, aki elvan a ház körül és "megelégszik" azzal, ha hétvégenként kiviszik kicsit szaladgálni. (Persze nem elégszik meg, csak nem is csavarodik be a tevékenységhiánytól olyan látványosan, mint egy kuvasz.)
Üdv,
egy kuvasztulajdonos
Jelenleg az erdélyi kopó a legveszélyeztetettebb, aztán a kuvasz követi, én úgy tudom.
A vizsla eléggé divatkutya lett, sajnos, mert egyre többen szaporítják őket, így egyre silányabb az állomány. Puli is rengeteg van pl. a menhelyeken.
Válasszuk ketté a TK-s vonalat a szaporítós "vonaltól".
A kuvaszomat ajándékba kaptam egy olyan családtól, akik három felnőtt kuvaszt tartanak, egyik se törzskönyves, mégis küllemre olyanok, mintha ceruzával rajzolták volna őket. Abszolút megfelelnek a fajtastandardnek, a betegségekkel szemben ellenállóak és a jellemükre sincs panasz (pl. nem ideggyengék, nem hiperagresszívak).
Az enyém most másfél éves és - lekopogom - eddig bevált.
Rengeteg helyre cipelem magammal a városban és mindig mindenhol azonnal felismerik a fajtát.
A veszélyeztetett fajtáknál nem ítélem el a szaporítást.
Nem mindenkinek van pénze 70-80 ezer forintos TK-s kuvaszra, főleg faluhelyen.
Úgy tervezem, hogy a szukámat pár év múlva fedeztetem egy TK-s kannal (már ki is néztem) és az almot elajándékozom ismerősöknek, akiknél tudom, hogy jó helyen lesz + egyet megtartok magamnak.
Ezzel nem ártok a fajtának, sőt, épp elősegítem, hogy legalább féltucat helyre kuvasz kerüljön.
Bevallom, hogy én sem biztos, hogy meg tudnám különböztetni a magyar agarat egy angoltól.
A sinka és a kaliba kutya hivatalosan el nem ismert fajta.
Mi a helyzet a rövidlábu erdélyi kopóval?
"Akinek nincs penze kuvaszra, az ne tartson, ennyi."
Aha, akkor inkább pusztuljon ki a fajta, nehogy a tenyésztők rosszul járjanak...
"de tk nelkul honnan tudod, hogy a felmenoi is mentesek?"
Miért, te honnan tudod, hogy az ükszülők, dédszülők mentesek? A hajlam öröklődik és hiába szűrtek a felmenők egy bizonyos fokig, ha elő-előfordulnak DP-sek. Ezt soha nem lehet kiküszöbölni. Genetika.
Nincs 100%-os védettség, csak ezt "elfelejtik" közölni a tisztelt tenyésztők urak.
Megjegyzem a falun élő egyedek sokszor életrevalóbbak, mint a kiállításokra sorozatgyártott küllemkutyák.
B-törzskönyvet se véletlenül találták ki a magyar fajtáknál.
(A pulit sikerült tönkretenniük azzal, hogy a színhibás selejtnek számító fekete pulit propagálták a standard fehér helyett, ami a kihalás szélére került.
kb., mintha fekete kuvaszt és komondort nyomatnának fehér ellenében.)
Visszatérve a kuvaszhoz. Egy kísérlet keretében megindult a kuvasz újbóli gyakorlati alkalmazása Erdélyben.
Legnevesebb tenyésztők adtak kölyköket és mondanom se kell, a helyi székely, falusi kuvaszok köröket vernek a törzskönyvesekre. Termetre kisebbek, gyorsabbak, robbanékonyabbak és lobbanékonyabbak.
A küllemre tenyésztett, mesterségesen megnövelt testsúly és testmagasság (a jellemről nem is beszélve) szignifikánsan visszaveti a teljesítményüket.
Volt már nekem hűdehiperszupertörzskönyves németjuhászom neves tenyésztőtől, kiváló (szűrt) vérvonalból, de olyan DP-s lett, mint a huzat.
A pulinál a fekete eredetileg selejtnek számított?
Szerintem az is állhat a kérdésem hátterében,hogy a mi fajtáinknak egyszerűbb,szerényebb a megjelenése.
Illetve a két "raszta" fajtánk szőre meg inkább elriasztja az embereket.
A pulinál a fekete eredetileg selejtnek számított?
Pásztorkutyáink (kuvasz, komondor, puli) fehér színűek, ennek több oka volt, amit leggyakrabban említenek, hogy éjszaka a nyájra/csordára/ménesre támadó sötét színű farkastól könnyen meg lehessen különböztetni.
Anno a pulinál a tenyésztésből kizárták a fekete színűeket. Most pedig standard. No comment...
Pontokra szedve:
1. magyar fajták SPECIÁLIS (őrzés, terelés, vadászat stb) feladatra lettek kitenyésztve, abban viszont a legjobbak közé sorolhatók a világon, ezzel szemben pl a németjuhász univerzális
2. németjuhásznál maradva, könnyen tanítható, engedelmes, a gazdájáért bármikor bármire képes, ezzel szemben a magyar fajták erős egyéniségek, sok esetben makacs jelleműek, nehezebben kezelhetőek. Megszokták, hogy önállóan hoznak döntést, nem igénylik az ember közreműködését. Ezt a tulajdonságot sokan félreértelmezik és butának tartják a magyar pásztorkutyákat, pedig pont az ellenkezőjéről van szó.
Kreativitás, önálló gondolkodás, problémamegoldás a legértelmesebb kutyák sajátja.
3. Nincsenek agyonsztárolva. Amerikai sorozatokban, filmekben nem szerepelnek, ezért nem ismertek. A bernáthegyi a Beethoven, a beagle a Kutyák és macsák, a skótjuhász a Lassie c. film után lett közkedvelt.
Szépen meg is ásták a fajta sírját.
Divatkutyák lettek, keresztül kasul tenyésztve.
4. Magyarországon a szovjet megszállás során a vörös hadsereg csaknem kiirtotta a kuvasz- és komondorállományt, csodával határos, hogy sikerült megmenteni a fajtát. Nem is lett volna baj, ha nem terjed el a közvéleményben a sok ostoba tévképzet a magyar fajtákról (pl. kuvasz tutira bebolondul és a gazdájára támad, ostobák stb.). Nem tudom kinek állt érdekében a fajta kipusztítása, hogy politikai szándék állt mögötte vagy sem, de majdnem célt ért vele.
5. Igen, prózai okok is vannak: komondort én pl. a kezelésre szoruló szőre miatt nem tartanék. Maradok a kuvasznál.
Ízlések és pofonok, szerintem kivétel nélkül szépek, tetszetősek a magyar fajták.
Jó lenne, ha az állam pár millát a reklámozásukra szánna.
Támogatná a tenyésztőket és kedvezményekben részesíteni a magyar fajtákat tartókat. pl. állam finanszírozná a kötelező oltásokat, chipet, féreghajtót
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!