A border collie-nak tényleg iszonyatos sok mozgás igénye van?
nézd meg ezt, egy animal planetes műsor egy részlete, amiben elég sok minden kiderül erről a fajtáról
https://www.youtube.com/watch?v=to736teo2ZI
és igen, tényleg nagy a mozgásigénye és ha nem foglalkoztok vele eleget, elkezd rosszalkodni
Engedj meg egy jó tanácsot, és ne sértődjél meg rajta: egy olyan embernek, mint amilyen Te vagy nem való border. Egy border a lehető legrosszabb választás első kutyának. A border egy rendkívül klassz, intelligens, ezer célra (sport, pl, frisbee, obedience, flyball, agility, vagy terelés, stb.) tartható kutya, de csak akkor klassz és okos, ha ezt ki tudod hozni belőle. Fáradhatatlan, iszonyú sok, rengeteg foglalkozást igényel. Ennek a fajtának nem elég, hogy bóklászik a kertben (mondjuk egyiknek sem) aztán ha kedved van mész vele egy kört séta címén. Napi szinten, de szó szerint naponta le kell fárasztani fizikailag és szellemileg, nem elég csak az egyik. Szóval hallgass rám, tényleg jót akarok Neked meg a leendő kutyádnak, de ne vegyetek most még bordert.
Maximum egy év alatt úgy el fog menni a kedved az egésztől, hogy egy életre megutálod a kutyázást és ezerszer megbánod, hogy kutyát akartál.
Másfelől egy border elég húzós áron mozog, tényleg butaság lenne 2-300ezer Forintot kicsengetni azért, hogy utána meg beleőszülj és megőrülj.
Legyen majd bordered idővel, ha ragaszkodsz hozzá, mondjuk harmadik kutyának, de most még tanulj kutyázni. :)
Nekem is első kutya volt a border. Folyamatosan néztem a fajtáról videókat, tanítási módszereket, életmód programokat, mivel kell etetni, nem tudom hány könyvet kiolvastam már a kutyákról és nevelésükről, mégis azt kell mondanom, hogy szinte az első évét teljesen elrontottuk. Nem azért, mert nem tudtam mindent a fajtáról, hanem valahol talán az első gyerekre tudnám hasonlítani. Nem vagyok egy szívbajos, de ha bizonyos szituációkhoz nem vagy hozzászokva és nem tudod, hogy azonnal hogyan kell cselekedni, akkor van aminél már fölösleges utólag kérdezősködni, mert egy alkalom is mély nyomot tud hagyni a kutyában és onnantól már cs*szheted.
Nem mondom, hogy ne legyen bordered, mert csodálatos fajta és látszik, hogy nagyon várod, de szerintem eleinte más fajta kutyával kezd és ha már szereztél 1-2-3 éves tapasztalatot a kutyák terén, akkor jöhet a border.
És ezt nem miattad mondom. A kutya életét ne tedd tönkre, csupán ennyi.
Hatodikosan nehogy egy bordert vegyetek! Nem, NEM!
Eszméletlen nagy a mozgás igénye és nem hinném, hogy napi 3x-4x tudnád sétálni vinni, futni vele, és 10-15 éven át mindig új dolgokat tanítani neki. Keveréket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!