Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mire jó a törzskönyv? (bővebbe...

Mire jó a törzskönyv? (bővebben lent)

Figyelt kérdés
Szeretnék venni egy boxert.Márciusban fog megszületni és valószínűleg egy kant viszek majd haza.Törzskönyv nélkül 25ezer törzskönyvel 35ezer lesz.Nem tudom ,hogy melyik legyen.Megkérdeztem olyanokat , akiknek van kutyájuk és azt hallottam ,hogy akkor kell ha fedeztetni szeretnék, vagy versenyre járatni.És ,hogy mutatja ,hogy fajtiszta.De nekem elég a tudomás ,hogy az mert ha adna hozzá törzskönyvet akkor nyilván fajtiszta.
2010. jan. 9. 21:27
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
97%

Négy gyanús dolog is van ezzel a kutyával kapcsolatban:

- 35 ezerért rendes helyről nem kapsz semmilyen fajtatiszta kiskutyát. Szorozd meg ezt az összeget hárommal, kb az a reális ár egy jó vérvonalú kutyáért.

- Igazi tenyésztő semmiképp sem ad el kutyát törzskönyv nélkül.

- Tenyésztő nem adja oda a kicsit 8 hetes kora előtt.

- Tenyésztőnél nem jellemző, hogy ugyanazon szülőpártól két almot is lehozzon.

Én már akkor sem vennék tőle kutyát, ha ezek közül akár csak egy nem stimmel. Ha viszont ezt az árkategóriát céloztad meg és nem vagy hajlandó többet áldozni rá... A chip viszont még mindig a törzskönyv mellett szól, mert azt ígyis-úgyis be kellene ültetni.

2010. jan. 10. 00:06
 12/21 anonim ***** válasza:
97%
Szia. Először is nézd meg, hogy a szülők rendelkeznek-e a fajtára előirt eü. szürésekkel.Van-e tenyésszemléjük, mert a 10e ft-os többletár lehet a felülbélyegzett tk. ára is. Egy törzskönyv mindenképp hasznos és jo dolog, ez a kiskutya "személyi igazolványa" benne vannak a szülei a nagyszülei, dédszülei, ükszülei. Ráadásul ha majd elkezd cseperedni, és válik belőle egy szép legényke, aki még az iskoában is ügyeskedik, verni fogod a fejed a falba, ha nincs törzskönyved, és nemtudod elvinni egy kiállitásra, vagy egy munkaversenyre. ha nem vagy biztos magadban, kérj meg egy szakembert, akár egy kutyakiképzőt, hogy segitsen neked választani. de ha tényleg csak szeretgetni akarod, és csavarogni vele, nincsenek különösebb ambicioid, akkor keresd meg a fajtamentőket, néha meglepő, hogy milyen gyönyörü kutyákat hagynak el az emberek. ők már ivartalanitva is vannak, ugyhogy ezzel sem lenne gondod, és hagynak időt, hogy megismerkedj vele, és hozzád szokjon.Majd ird meg, hogy döntöttél.:)
2010. jan. 10. 00:55
 13/21 anonim ***** válasza:
96%

A törzskönyv nem más, mint az embereknél a születési anyakönyvi kivonat. Az igazolja, hogy a kutya xy szülőpártól, x időben és helyen született,( van egy minimum adat aminek ott kell szerepelni)

A tenyésztő= az a személy aki az almot a fajta törzskönyvébe regisztráltatja, nevével igazolja, hogy a leírt adatok hitelesek. Mivel a nevét adja a kutyák eladásához törvény kötelezi, a tenyésztői garanciára. ( állat szavatosság, adás-vétel)

Vitás kérdésben, a törvény szabta lehetőségen belül a tenyésztő számon kérhető.

Egyéb esetben nem.

A legnagyobb buli felelőség nélkül kutyát eladni. ( kb. olyan mint piacon elektronikus készüléket vásárolni)

Vagy működik vagy sem.Vagy az van a dobozban, mint amire fizetsz, vagy sem.

2010. jan. 10. 06:16
 14/21 A kérdező kommentje:

0:55 elgondolkodtató amit írtál.lehet , hogy tényleg a fejemet fogok csapkodni , hogy miért nem kértem.még a versenyeken is elgondolkoztam.bár szaporítani nem akarom de ez a verseny még szóba jöhet.

úgy tudom ,hogy a két kutyát (szukát és kant) tenyésztőtől vásárolták.törzskönyvezett. de ők nem tenyésztők csupán egy kutya vállalt fedeztetést és kölykök fognak születni.tehát nem mondható tenyésztőnek.nem tudom miért jön mindenki azzal , hogy tenyésztőnél vegyek.amúgy ha 5500ft a törzskönyv akkor biztosan megveszem és még lehet , hogy egy verseny is szóba jöhet de csak ezért nem fogom hurcolászni. egyébként debreceni vagyok.nem tudom itt szoktak-e versenyt tartani. vagy a megyében.nem értek hozzá én csak menhelyre szoktam járni segíteni olyan szinten értek a kutyákhoz, kiképzés ilyenek .

2010. jan. 10. 10:41
 15/21 anonim ***** válasza:
70%
"akkor ha jól értem a törzskönyves kutyáknak olcsóbb az orvos és az oltások???" már mitől lenne olcsóbb? :D:D:D gondolom arra akartak utalni, hogy a szülei szűrtek, és nagyobb a valószínűsége, hogy egészséges a kölyök..
2010. jan. 10. 11:30
 16/21 anonim ***** válasza:
93%
Ha ennyi pénzt akarsz rászánni, akkor felejtsd el a versenyt, de kutyázni kiállítások nélkül is lehet.. amugy meg lehet menni vele suliba, kutyás sportot űzni, ami sokkal jobb móka, és törzskönyv nélkül is lehet:) ahonnan te veszel kutyát, ök szaporítók, de a jobbik fajtából, ha lehet ilyet mondani...
2010. jan. 10. 11:36
 17/21 anonim ***** válasza:
100%

A boxer egy igen beteges fajta. Daganatos betegségek szembetegségek stb. Miért erőltetjük a tenyésztőt??? Azért hogy tényleg egészséges kutyát vegyél akire már régóta vágysz. Belegondoltál milyen az egy kölyökkutyával naponta az állatorvoshoz járni napi négy inyekció az 5. nap 4 órás infúzió kúra. Pedig a kutyusnak csak a hasa ment. Kölcségekről nem is beszélek. NA EZT spórolod meg ha jó tenyésztőnél veszel kutyát.

A fajtamentők honlapjára viszont nyugodtan felnézhetsz. Lelkiismeretes ember akik imádják és ismerika a fajtát. Ezenk kívűl ha örökbefogadsz egy ilyen boxert, bármilyen gondod kérdésed van egy egész család segít neked:P

2010. jan. 10. 14:28
 18/21 anonim ***** válasza:
68%

Nem tudom mi bajotok van a 35 000-rel.Senkinek sem kötelező tenyésztőtől száz ezrekért kutyát venni,akkor csak az igen pénzeseknek lenne kutyájuk.És egyáltalán nem biztos,hogy a kérdező pont egy beteges kutyát fog ki.Mellesleg ha (majdnem)ismered azt aki adja neked a kutyát,akkor tuti nincs bajuk.Ne hallgass ezekre,vedd meg a kutyát,és télleg nem szükséges a törzskönyv,mert egy boxer inkább sportolásra jó mint kiállításokra.A kutyasportokhoz pedig nem kell feltétlenül törzskönyv,de ha gondolod nyugodtan vedd meg hozzá.

Sok sikert a kutyádhoz!:)

2010. jan. 10. 19:16
 19/21 anonim ***** válasza:
Ez tény, hogy kutyázni és jol érezni magunkat a társunkkal, papirok nélkül is lehet. De én ugy gondolom, hogy egy fajtatiszta kiskutya igenis megérdemli azt, hogy törzskönyve legyen, még akár felülbélyegzett is. Amit irtál, hogy Debrecenben laksz, ott rendezik meg minden évben az éjszakai kiállitást, ami egy nagyon jo hangulatu rendezvény. Én nem akarok ráderőltetni semmit, természetesen Te tudod, hogy szeretnél élni a kiskutyáddal, de az idők változnak, és a te gondolkodásod is változhat. egy rangosabb munkaversenyre is kell már a törzskönyv, és lehet egyszer ugy gondolod, hogy kiállitasz. ha ráérzel az izére, a "méreg" nagyon hamar hatni kezd. kezdődik majd, hogy elmentek iskolába, és tegyük fel jol halad a kutya. majd BH vizsgáztok, és elindulhattok kisebb házi versenyeken. Aztán ha ott is remekeltek, jöhet egy magasabb szint,és komolyabb versenyek. nagyon jo érzés ám a dobogón állni:) de ha csak szeretgeted, és csavarogtok, meg játszotok, akkor is előhuzhatod azt a törzskönyvet a fiokból, és a neten megnézheteda kiskutyád felmenőit, milyen cimeik voltak, meddig éltek, milyen volt a szinük. Egyszóval megtanulod olvasni a törzskönyvet. melyik felmenőjére hasonlithat stb. gondold át, én azt kivánom, hogy ez a pár ezer ft legyen a legnagyobb többletkiadás, amit a kiskutyára kell költened, természetesen a kötelezőkön kivül:)
2010. jan. 10. 22:59
 20/21 A kérdező kommentje:

az utolsó két válaszolónak nagyon köszönöm. megnyugtattatok.utolsónak: nagyon igazad van lehet , hogy később úgy fogom gondolni , hogy de jó lett volna az a törzskönyv és most díjnyertes kutyám lenne. de nem tudom én se miért kell erőltetni a tenyésztőt. a szaporító meg olyan csúnya szó. most gondolj bele van egy kan esetleg szuka kutyád(fajtatiszta) és úgy döntesz ,hogy keresel egy fedeztetést vállaló (fajtiszta,törzskönyvezett ha így jobb)kan vagy feladsz hirdetést , hogy kanod fedeztetést vállal és egy kis pénzért óriási örömöt szerzel az újdonsült gazdinak. ez nem az anyagiakra megy. egy kutyának is kell nemi életet élnie nem?

egyébként valószínűleg megveszem a törzskönyvet és alaposan utána nézek a szülőknek.

lehet , hogy egy 100ezres kutya nemesebb meg egészségesebb de ez nem mindenki engedheti meg magának.

nálam a pénz nem számít nem vagyok gazdag de nekem egy kutya nagyon megéri.

a fajtaválasztásról meg annyit , hogy nekem mindegy , hogy "utcai vegyes" vagy nem tudom milyen királyi rangú.

egy menhelyen segítek (kutyasétáltatás, etetés ,tanítás)és én minden kutyát szeretek(kivéve a pincsiket mert azok mindig bántanak.tisztelet a kivétel).

a választásom inkább a család miatt volt mert nem mindenki lenne kibékülve azzal , hogy nem fajtiszta kutyánk van.

elnézést ha kicsit csúnyán fogalmazok: )

2010. jan. 11. 14:25
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!