Kötelező a keverék kutyák ivartalanítása?
Magyarországon nem, pedig jó ötlet lenne. Ez nem a tenyésztők zsebéről szól, hanem állatvédelemről!
Tömérdek szerencsétlen állat van a túlzsúfolt gyepi telepeken, fajtamentőknél, menhelyeken, akik gazdira várnak - pusztán adomány fejében - és akik akik zöme ilyen nem kívánt szaporulatok vagy szaporítók kegyetlenségének eredményei. És hány egyéb kölyök, akit máig agyoncsapnak, szatyorba pakolnak, kivágnak a falu szélére...
Persze ehhez kéne, hogy normális áron elérhető legyen az ivartalanítás, illetve hogy ellenőrizzék is a témát.
Majd ha kongani fognak a gyepik és a menhelyek, akkor majd újra lehet ezt gondolni, de ez aligha fordulna elő a közeljövőben, még ha nálunk be is vezetnék.
Nem kötelező.
Itthon csak ha menhelyről fogadsz örökbe, ott írhatják bele a szerződésbe, hogy x időn belül ivartalaníttatnod kell. Sintértelepről anélkül is kivihető a kutya, de ott eleve 95% keverék....
"Tehát a kérdés, hogy annyira lezüllött-e már a világ, hogy nem tarthatok egy keverék kutyát anélkül hogy ne lenne kötelező kiheréltetni, vagy lánynál elköttetni a méhét?"
Ez nem lezüllés egyébként, inkább megelőzés. Jártál te már menhelyen, netán sintértelepen? Rengeteg kutya van, sok pedig egészen fiatal, 1-2 éves, aki csak azért kerül oda, mert megszületett, véletlenül becsúszott alom, ami senkinek nem kell... Az emberek nemtörődömsége miatt rengeteg a 'fölösleges' kutya.
Én sintértelepről fogadtam be egy keveréket és pár hónappal később ivartalaníttattam (kan). Egyrészt azért, mert így bármikor vihetem kutyás közösségbe balhé nélkül, másrészt ha netán elszökne, vagy nem figyelek eléggé ki tudja hány kutyát csinálna fel, ezzel megint 'fölösleges', senkinek nem kellő kiskutyák születnének...
Ha tanyán élnék mindentől elzárva, akkor nyilván nem tartanám ilyen fontosnak, de városi kutya..Inkább legyen töketlen, mert így rengeteg időt tölthet a környékbeli fajtársaival, amit láthatóan nagyon élvez :) És így bunyó sincs, ha lányok jönnek pl. a futattótba a sok kan közé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!