Könnyedén megállapítod egy 3-4 hónapos kutyáról, hogy az fajtatiszta-e (tk nélkül persze fajtajellegű), vagy keverék? Sok az ilyen kérdés, hogy fajtatiszta-e a kutyus.
Persze, nyilván nem egy elmosódott, f-f képre gondolok.
Nagyfelbontású, jó minőségű, színes kép, amin jól látható a fejforma és a test is.
Ahogy írtad, tk nélkül nem lehet megállapítani.
Nyilván lehet egy csodaszép fajtajellegű, aki egy adott fajta legtöbb jegyét hordozza, de a fajtatisztaságot papírral kell bizonyítani. Ránézésre is lehet azt mondani egy tk nélküli kutyára, hogy "jajj de szép sheltie", de ha nincs papírja, akkor nem számít annak.
Ezt bonyolult így elmagyarázni, ez inkább elvi kérdés, egy hobbi kutyatartó számára ez azért lehet fontos, hogy ne szaporítót támogasson, aki tk nélküli kutyákat árul.
Aki viszont kiállításra jár, vagy tenyésztő, annak értelemszerűen elkerülhetetlen a törzskönyv.
Ezt értem, persze.
Nem az a kérdés, mint írtam, hogy fajtatiszta-e, hisz azt csak a tk bizonyítja, hanem hogy fajtajellegű keverék-e.
Ami ugye azt jelenti, hogy mindkét szülője törzskönyves, ugyanaz a fajta.
Vki meg tudja állapítani, hogy pl. NJ szülőktől származik, vagy van benne NJ és még a fene tudja mi.
Pl. NJ + roti, de túlteng benne a NJ. Megállapítható egy baba kutyáról?
Kedves 4.!
Igen, én is erre gondoltam.
Furi, hogy egy ilyen fiatal kutyára rámondják, hogy 2 (vagy több) fajta keveréke.
Aki sok kutyát látott már az adott fajtából, kölyköt is, az meg tudja állapítani, hogy hasonlít-e rájuk vagy sem. De kis kölykökről nagyon nehéz nyilatkozni, mert lehetnek akármilyenek is, lehet, hogy két hónappal később már egész mást fognak mutatni.
A sok kérdés meg azért van, mert akik szaporítótól vásárolnak, aggódnak, hogy mi lesz a kutyából, igaz, sokuk be sem ismeri, hogy a kutyájának, amiért 30-40 ezret fizetett, semmi köze nincs a fajtához (nem mintha az megérne ennyi pénzt, hogy "köze van" x fajtához...). Sosem fogom az ilyet megérteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!