Miért nevezik itt egyesek a fajtatiszta törzskönyvnélküli kutyát fajtajellegű keveréknek? Az a pontos lexikoni megnevezése? /Kritikákat nem kérek, választ szeretnék/
Egyébként számomra azért érthetetlen ez a kifejezés, mert ha jól tudom egy drága teszttel bizonyítható akár százalékos pontossággal a kutya fajtája.
Vagy csak a papíros kutyákat nevezhetjük így? Valaki felvilágosítana?
Gondolom azért nevezik annak, mert az. Törzskönyv nélküli kutya hivatalosan nem lehet fajtatiszta.
A kutya fajtája pedig semmilyen teszttel nem bizonyítható.
DNS teszttel kimutatható, hogy ki az anya és az apa.
Teljesen mindegy, hogy van vagy nincs ilyen teszt, fajtatiszta az a kutya, amelynek ismertek a felnemői. Ha ismertek, akkor arról papír van. Ha nincs papír, akkor bárki mondhat amit akar, tehát hivatalosan nem lehet fajtatiszta. A fajtatisztaság nem biológiai fogalom, hiszen a fajtatiszta kutyák többsége is több fajta keverékeként keletkezett. Előfordulhat, hogy néhány fajtára találtak már csak rájuk jellemző genetikai markereket, ami alapján beazonosítható a fajtája, de mivel abból a családfája nem fog kiderülni, ezért törzskönyvet se kaphat, így értelme nem sok van. Nem fogják elismerni hivatalosan fajtatisztának. Egyetlen kivétel lehet, amikor egy olyan ritka fajtáról van szó, amelyik a kihalás szélére sodródott és igyekeznek összeszedni mindenhonnan a fajtajelleget hordozó kutyákat. Ezeket nyilvántartásba veszik, és a segítségükkel próbálják meg megmenteni a fajtát. Ilyen a mudiknál a B törzskönyv. Ehhez viszont nem kell semmilyen teszt, csak egy küllembírói véleményezés. A másik, amivel még keverheted azt a tesztet, az a szülőkre vonatkozó DNS teszt. Tehát ha van két törzskönyves kutya, és egy valószínűleg tőlük származó kölyök, akkor három DNS vizsgálattal el lehet dönteni, hogy valóban ők-e a szülei. Ezután ha a többi feltétel is teljesül, akkor törzskönyvezik. Addig viszont keveréknk minősül.
Szóval a "fajtatiszta" kifejezést azok a csoportusulások, szervezetek, tenyésztők hozták létre, akik felkarolták a fajták sorsát és irányítják a tenyésztésüket. Ezen a körön kívül eső kutyáknál egyszerűen nem értelmezhető a kifejezés. Nincs is jelentősége, ha nem ismerjük a felmenőiket.
Az előttem szóló szépen összefoglalta.
Teszt arra van, mint az embereknél: egy valószínűsíthető apaság (a kutyák esetében még anyaság is) kizárása vagy megerősítése. Nem a fajta meghatározására.
A törzskönyv meg arra való, mint minden más igazolás, hogy bizonyítson valamit. Hiába hangoztatnám, hogy én atomfizikus vagyok, ha egy darab diplomát sem tudok róla felmutatni. De akár a saját adataimat is szajkózhatom, ha nincs nálam igazolvány, a rendőr sem hiszi el.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!