Hogyan nevelhetném meg?
Nem tudok ehhez hozzászólni sajnos, de az én vizslám is ugyanilyen...
Az őrületbe kerget, hogy szinte olyan mintha a falnak beszélnék...
Lehet, hogy nem te vagy a főnök? Úgyértem, nem biztos, hogy elfogadott falkavezérnek. Hallja amit beszélsz, de oda se bagózik. Lehet, hogy késő nála a nevelés két évesen, de az is lehet, hogy úgyérzi, egyenrangúak vagytok. Márpedig a kolléga ne parancsolgasson.
Sztem itt az ideje, hogy átvedd a vezetést. Kevés infót írtál, ezért nem tudom pl, h kinti kutya vagy lakásban lakik, de nálunk pl így nézett ki:
A kutyusom ugyanilyen volt, igaz ő akkor volt hat hónapos. Nekem egy tréner mondta, hogy legyek végre én a főnök. Olyan alap dolgokat javasolt pl: semmiképp ne aludjak vele egy ágyban. Nem az egészség meg a többi, hanem egyszerű racionális magyarázat: a falkavezér fekhet bárhova, de a falkavezér helyére senki. Hát a kutyának coki az ágyból. Mindig én egyek először. Ha valahová megyünk, pl ajtón én lépjek be először, ő csak utánam. Ezek csak apró tippek, inkább azt mondanám, tanulj meg a falkavezér fejével gondolkozni. Következetességgel, sok-sok türelemmel és szigorral ám mégtöbb szeretettel menni fog.
De MINDIG legyél vele tisztában, hogy TE vagy a főnök. Te eszel először, akkor veszed el tőle a kaját amikor te akarod, akkor eszik, amikor te akarod, arra mentek sétálni, amerre te mondod. A kutyának csak két eshetőség van: amit tilos és amit szabad. A tiltás legyen egyértelmű, mindig ugyanaz a tiltószó.
Kívánok neked soksok türelmet és sok sikert :)
Azért,mert nem érti, hogy mit akarsz.
Ez van a fejében: ,,Mi a csuda az, hogy nem szabad?˝
Próbáld ezt: Ha a vendég után kap, akkor mond: ,,Nem szabad!˝ , majd emeld fel, és vidd egy kicsit arrébb.
(Ezzel kizökkentedd abból, amit csinál.)
Ha odébb vited, akkor tedd le és ismételd meg: ,,Nem szabad!˝ Ezután fordíts neki hátat és tedd a kezed keresztbe. (Ez csak pár pillanatig tartson.)
Ezt hívjuk negatív visszajelzésnek. Nem ütünk, csak a
tudtára adjuk, hogy nem tetszett az, amit csinált.
A pozitív visszajelzés/megerősítés ennek az ellentéte.
Amikor a bútor mellett van és nem rágja, akkor dícsérd, simizd, adj neki jutalomfalatot.
Sok sikert! :-)
Egyetértek, szerintem is alapvetően rangsorproblémákkal állsz szemben (na meg lehet nem tudja a kutya, mi az, hogy "nem szabad").
Olvasd el Jan Fennel könyveit, itt az egyik, mindent leír:
Sok sikert!
* Automatikusan eltávolított tartalom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!