Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Ha a tenyésztő beteg kutyát...

Ha a tenyésztő beteg kutyát tenyészt, mit csinál?

Figyelt kérdés

Annyit beszélnek a genetikai szűrések fontosságáról... de azt azért tanultuk bioszórán, hogy egy-egy genetikai betegség sok generációra megy vissza, hiába szűrik még a dédszülőket is akár, egy sokkal régebbi őstől származó betegség is kijöhet... szóval a kérdésem kettős: az egyik, hogy nem a megszületett kölyköket kellene szűrni a szülők mellett/helyett?... Mert lobogtathatják a papírt, hogy a szülő vagy nagyszülő DP mentes, de attól még a kölyök ugye lehet beteg... a másik: ha a tenyésztőnél születik egy nyilvánvalóan beteg kutya, aki azért még rendesen élhet, de van valami olyan betegsége, amitől nem 100%-os, mit csinál vele?... "Eltünteti", hogy ne rontsa a hírnevét, vagy odaadja ingyen esetleg valakinek?...

Szóval miért hiszik azt sokan, hogy attól, hogy a szülők nem betegek, a kölyök is tuti, hogy egészséges? Nem erről kellene a papír?...

2010. jan. 3. 00:17
1 2 3 4
 11/31 anonim ***** válasza:
100%

Én tenyésztőm így jár el ilyen esetben:

Visszafizeti a vételárat, igény esetén a kutyát is vissza veszi magához. Amennyiben súlyos anyagi kiadások keletkeznek, teljes vagy bizonyos mértékig részt vállal benne. Ezt jelenti az egészségügyi garancia, amit a szerződésbe bele is foglalnak.

A kölyköt sok betegségre (döntő többségre) csak 1-2 éves kor körül lehet szűrni és sok betegség csak bizonyos korban, pl. 1-3 éves korban jön a felszínre. De pl. a TNS, ami egy immunbetegség és elhullással jár, már 4 hónapos korban kijön a kutyán.

Az, hogy a felmenők több generáción keresztül mentesek a betegségekről, már megnyugtató lehet, természetesen ezekben az esetekben is előfordulhat betegség, de mivel egy jó tenyésztő evvel tisztában van, olyan adás-vételi szerződést készít, amiben erre külön kitér és garanciát vállal.

Ha szeretnél kutyát venni, több generáció szűrési eredményeit kérd ki és mindenképpen kérd meg, hogy előzetesen mutassa meg vagy mondja el, mit tartalmaz az adás-vételi szerződés. Amennyiben nem vállal garanciát, kerüli a témát vagy csak szóbeli megállapodásra hajlandó, ne vegyél tőle kutyát!

2010. jan. 3. 14:02
 12/31 anonim ***** válasza:
100%
Eslő vagyok, az én kedvenc mudikennelemben is kép van meg leírás minden kiskutyáról akik született, vagy legalább a neve ott van!
2010. jan. 3. 14:19
 13/31 anonim ***** válasza:
100%
Én láttam sok olyan tenyésztőt a szeretett fajtámban, aki az almoknál folyamatos "jelentést" készít. Minden kiskutyáról félévente tesznek föl képeket, amiket a gazdiktól kérnek, szerveznek kennel találkozókat és rendszeres beszámolók vannak a kiskutyák sport-, munka- ill. kiállítási karrierjéről. Ha nem kiállítási, tenyésztési célra vesznek tőlük kutyákat, akkor ivartalanítási kötelezettséggel készítenek szerződést, a tenyésztésre szánt kölyköknél, ha eljön az ideje, magától értetődően szűrésekre sor kerül. Ezt azonban azoknak a honlapján lehet megtalálni, akik új kennelt alapítanak és tenyésztenek a kutyájukkal.
2010. jan. 3. 14:47
 14/31 A kérdező kommentje:

Én tulajdonképp pont arra gondoltam, ha mondjuk van egy vállalható betegségű, fajtatiszta kutya, olcsóbban, vagy ingyen, akkor azt megvenni. Tudom, hogy vannak kutyák, akik pl. szívbetegek, és egy-egy szem gyógyszert kell adni nekik naponta, vagy ilyesmi...

Azt nem értem, hogy miért nem hirdetik az ilyen kutyát. Aki lefoglalta még a születése előtt, gondolom, nem mindig akarja megtartani, amikor megtudja, hogy színhibás, vagy a szeme, füle, akármije beteg, akkor gondolom, vannak, akik lemondják az előjegyzést... jó lenne tudni az ilyen kutyákról.

2010. jan. 3. 16:10
 15/31 anonim ***** válasza:
100%
Lehet tudni, ha nézed a fajtáról szóló fórumokat, honlapokat. Az ilyen kutyát nem hiszem, hogy apróhirdetésekben találhatod meg!
2010. jan. 3. 17:26
 16/31 anonim ***** válasza:
100%

Ha hobbi kutyáról van szó, akkor a színhiba nem ok a visszalépésre. Ezért is olcsóbbak valamivel a hobbi kutyák, mint akik kiállítási minőségűek, még akkor is, ha ugyanazon tenyésztőtől és ugyanabból az alomból származik.

Hirdetni pedig senki nem fog beteg kutyát, jó tenyésztők egyébként sem hirdetnek (legalábbis csak elvétve), hanem megterveznek egy párosítást, de addig nem vágnak bele, míg nincs elég jelentkező az előjegyzésekre. És ez akár évekbe is telhet.

2010. jan. 3. 17:31
 17/31 A kérdező kommentje:
utolsónak: hát, ha én több évig várok egy kutyára, hiába lenne előjegyzésem rá, ha nem olyan tökéletes, amire több évig megéri várni, én tuti, hogy nem vinném el súlyos százezrekért... ezért gondoltam, hogy a visszalépések gyakoribbak, mint ahogy "reklámozzák" őket... persze naivitás azt hinni, hogy akkor ezeket a kutyákat könnyebb lenne megtalálni, vagy megszerezni. Az sokkal valószínűbb, hogy a kedves hazdi pár hónap/év után kidobja őket és jó esetben a fajtamentőknél kötnek ki. Csak akkor már idősebbek, 1-2-3 évesek. Ezért gondoltam, hogy esetleg hamarabb is meg lehetne találni őket, ha az előjegyzett gazdi csalódik bennük valamiért... Csak kíváncsi voltam, hogy vajon hogy megy ez. Köszönöm a válaszokat.
2010. jan. 3. 21:51
 18/31 anonim ***** válasza:
100%

Mai eszemmel és tudásommal úgy gondolom és úgy vagyok vele, hogy teljesen mellékes egy kis szín vagy foghiba, ha nekem hobbi célra kell a kutya. Az, hogy ki a tenyésztője, milyenek a szülők, sok mindenre enged következtetni. Annyira szeretem a kedvenc fajtámat, ha akarnék kutyát egy alomból, totál mindegy, hogy milyen színű lenne (persze nekem is van, ami jobban tetszik), vagy hogy kicsit másképp áll a fehér folt a homlokán, mint ahogy elképzeltem. Ennél sokkal fontosabb dolgok is vannak. Ha komolyan szeretek egy fajtát, nem az ilyen apró kis hibák alapján döntöm el, hogy tetszik-e az adott kutya, sokkal inkább fontos, hogy a fajta jellembeli tulajdonságainak megfeleljen és egészséges legyen, valamint a tenyésztő is legyen korrekt és lehessen rá számítani bármiben. Mindezekből következően hobbi kutya esetében nem számít, hogy mekkora a folt a fején vagy szabályos-e a harapása, ezek csak akkor lennének fontosak, ha kiállítani, tenyészteni szeretném. Hobbi kutya esetében normális esetben teljesen más elvárások kellene hogy legyenek. Aki nem így gondolkozik, csak az a fontos neki, hogy az alomban született kutya fekete vagy barna, mekkora a fején a fehér folt és ha nem ilyen, akkor nem ad érte 100 ezer forintot, na az az ember fog szaporítótól hobbi célra kutyát venni. Ha már tenyésztőtől veszek, várok rá akár két évet, akkor nyilván nem a fehér folt nagysága miatt várok rá, hanem mert sejthető, milyen kutya lesz abból a párosításból, tudom, hogy a tenyésztő hozzáértő, megbízható, jó eséllyel egészséges kutyát kapok stb. Tehát nem fogok visszalépni bagatell indokok miatt, mert az a fontos, hogy egészséges legyen a kutya. (Mellesleg jó tenyésztő már előre feltesz olyan keresztkérdéseket, amiből tud ezekre következtetni - ha alkalmatlannak talál, nem ad nekem kutyát.) Természetesen, ha kiállítási, tenyésztési célra kell a kutya, akkor egészen más a helyzet, de eleve ilyen esetben előválasztási jogom van a hobbisokkal szemben, és ha nem születik az alomban megfelelő kölyök, akkor a tenyésztő különböző alternatívákat kínál kárpótlásképpen.

Utolsó voltam.

2010. jan. 4. 10:17
 19/31 A kérdező kommentje:
utolsó: tehát akkor szerinted ha mondjuk valaki aranyszínű spánielt vagy vörös tacskót szeretne, az már nem is igazi kutyás?... Hát nem tudom...
2010. jan. 4. 10:51
 20/31 anonim ***** válasza:
74%

Nem, de akkor olyan alomra jegyeztess elő, ahol várhatóak ezek a színek, hogy ne kelljen visszalépned. A tenyésztők meg tudják mondani, hogy egy párosításban milyen színek várhatók, az adott szülők milyen színeknek a hordozói. Persze előfordulhat, hogy mégsem úgy jön össze, de nagy százalékban ki lehet következtetni. Meg kell érdeklődni a tenyésztőnél és akkor nem érhet meglepetés.

Én a border colliet ismerem. Nyilván, ha egy blue merle kölyköt szeretnék, nem fogok egy olyan párosításnál előjegyeztetni, ahol csak az ötödik felmenők között van mondjuk 2 blue merle, az összes többi mondjuk fekete-fehér vagy trikolor. Mert ugye nem nehéz kitalálni, hogy akkor kb. 1:1.000.000 esélye, hogy lesz az alomban merle kutya. Szeretnék egyszer majd egy blue merle tri kiskutyát, akkor olyan párosítást fogok keresni, ahol jó eséllyel születik majd ilyen kölyök. Evvel a kutyával majd kiállítani, tenyészteni szeretnék, tehát nem csak a színe, hanem egyéb tulajdonságok is fontosak lesznek. Lehet kell majd 5 évet várnom, mire találok egy olyan tenyésztőt, olyan párosítást, ahol várhatók lesznek ilyen színű kiskutyák, ráadásul kiállítási minőségben... Az is lehet, hogy Magyarországon ilyet nem is találok majd, de sebaj. Most viszont hobbi borderem van, az elvárásaim jóval alacsonyabbak voltak, mint egy kiállításra szánt kutyával, tudtam, hogy az alomban milyen színű kölykök várhatók (fekete fehér és tri), tudtam azt is, hogy ebből a párosításból mire számíthatok és az előjegyzés mellett már kapásból foglalót is fizettem. Nem érdekelt, hogy szabályos lesz-e a kutya gallérja, hogy mekkora lesz a zokni a lábán, az érdekelt, hogy egészséges legyen. Amúgy fekete fehéret szerettem volna, ilyen is lett az alomból nem egy kiskutya, de tudtam azt is, hogy ebből a párosításból ilyen kicsik lesznek, esetleg trikolor (ilyen is született) vagy még blue merle (az anya hordozza ezt a színt). Tehát nem ment lutriba.

Nem baj, ha van egy kedvenc színed, de csak azért lemondani egy HOBBI kutya esetében a vételt, mert mondjuk nem ér a könyökéig a zokni, hát azért az én szememben ez nevetséges.

2010. jan. 4. 13:41
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!