Mitől lesz kék szem egy kutya? Ez genetikai hiba?
Sokan drágábban akarják adni a kék szemű kutyákat, pedig kevesebbet érnek, nem? pl kék szemű dalmatát kerestek egy hirdetésben, de az baj ha kék szemű nem?
és az mitől van, hogy az egyik szeme barna , a másik kék? ez betegség vagy genetikai hiba?
csak kíváncsiság, szeretek ilyeneken gondolkodni
Tenyésztésben úgy tudom, nem előny a kék szem. A huskyknál gyakori, náluk elfogadott tenyésztésben is, a dalmatánál úgy tudom nem tenyészthetőek a kék szeműek. Amelyik kennelből az én kutyám van (amstaff), ott is született egyszer egy kék szemű szuka kölyök, de őt csak hobbira adták el ivartalanítási kötelezettséggel, mivel náluk a tenyésztésből szintén kizáró ok. Sokan azért akarnak kék szemű kutyát, mert szép. Nincs is ezzel semmi baj, amennyiben tenyészteni nem kívánnak vele.
A "felemás" szemeket ugyanúgy mint az embereknél heterokrómiának hívják. A melanin festékanyag hiánya/többlete okozza. Tulajdonképpen pigmentzavar, én úgy tudom, nem jelent hátrányt, a huskyknál az ilyen szemeket is elfogadja a standard.
Azért adják drágábban, mert az emberek a tv-ben ilyennek látják őket (pl husky) és akkor már ilyen kell nekik. Sőt, sokan tévesen még azt is hiszik, hogy csak a kék szemű husky fajtatiszta, pedig ez nagy tévedés.
Igen, ez egy genetikai rendellenesség, egyes kutatók szerint összefügg a hóvaksággal.
Itt részletesebben olvashatsz erről: [link]
a merle gén is okoz ilyet - sajnos ez a gén összefügg a süketséggel, esetleg a vaksággal
ld. fehér görények, fehér macskák kék szemmel, esetleg ha ismered a sztorit a fehéres dán dogról, amelyik vak és egy másik kutya vezeti
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!