Mit gondoltok? Tavaszra egy ismerősünktől kérnénk tibeti terriert, kinti kutyaként, és télére megnőne. Mit gondoltok az ötletről?
Köszi a sok tanácsot:)
Tavaszi szünetre kapnám szóval lenne időm a kutyusra:)
Mellesleg sétára is vinném, az oltásokat is megkapná, és mivel falusi vagyok, vannak kutyák a környéken.. :)
ha suka a,kkor majd vigyétek el ivarralanítani ,nehogy kölykei legynek ..
amúgy nem te tetted fel azt a kérdést,hogy lehet-e kint tartani a tibetit?
gondolom igen..
beszéltem pár tibetis ismerősömmel és azt mondták,hogy semmiképpen..
télen belefagy a szőrébe a hó,tavssszal srsas lesz,összatapad,nem érzi jól magát kint,alapjában véve lakás kutya,minden beleragad a szőrébe és naponta kell majd fésülnöd..
egylbként pedig rednszeresen kozmetikushoz kell vinni és min. kétnaponta teljesen átfésülni..
szerintem kertebe nem ez a legmegfelelőbb fajta,mert vastag aljszőrzete van,amitől problémás a szőre.
ha valóban a kutya érdekeit akarod szem előtt tartani,akkor más fajtát választassz..
egyénbként menj el a netboard-ra,mit már mondtam..ott is le fognak beszélni!
Melyik kérdést?? Nem értem:)
Bocsi, már beszéltem két mestertenyésztővel is, és mondták, hogy lehet kint tartani:)
De am köszi
melyik kennelek tenyésztői?
itt ezen az oldalon korábban vki más is felette ezt a kérdést,őt is a www.netborad.hu-ra írányítottam,ott menj rá a Kutya című fórumra azon belül találsz tibetis fórumot,ott a valódi tenyésztők és hobi tartók is jelen vannak..
senki nem tartja álandóra a kutyát az udvaron
gondold végig ezt:
hosszú szőre van,kevés fedőszőrrel(ez is kéne a jó szigeteléshez) és sok aljszőrzettel,tehát csomósodik,de nem igazán szigetel.
télen a hó fagy bele(tapasztalat,nekem hosszú szőrű kutyám van,havanese kb. a tibeti csak kicsiben,annak ugyanilyen szőrtípusa van),az enyémnek amíg sétálunk télen a hóban és labdázunk (ez kb. fél háromnegyed óra)az alatt olyan szintű hólabdák képződnek a szőrében,hogy csak meleg vízzel lehet kimosni,törülközővel sem lehet kitörölni,mivel kő keményre faygnak,mert nagy szőre ven.
na most a tibetivel ugyanez leszcsak mivel kinti kutyának meg nem tudod majd kimosni a szőréből a havat..befeszik a házába szét fog fagyni,ugyanis a zsőre ami melegítené attól fog megfagyni,mire kiolvad belőle a hó(ettől ízültei gyulladást kaphat,de fog is kapni 1-2 tél után),deha éppen kiolvad meg is ki házat őrizni,megint belefagy a hó..
ha nincs hó akkor a sár:
gubancolódik tőle a szőre beleragad az aág,a levelek,ha nekidörgölőzik a fáknak,bokroknak stb..sáros lesz ez neki is kellemetlen..
ha kifésülöd akkor amint visszamegy a kertbe megint ugyanez a kutyának se jó hidd el..
a szőrápolás:
2 havaonta kozmetikus,amúgy 2-3 naponta teljes átfésülés..
a havansemmel nem tudod elképzelni mennyit szenvedtem amikor váltotta a kölyök szőrét..persze így utólag én is azt mondom mindenkinek,hogy nem vészes,de többször olyan csomós lett akkoriban a kutya,hogy majdnem levágattuk kopaszra..aztán kibonottam de vért pisiltem..6 óravolt mire végeztem ..egy TT sokkal töb szőr..
minőségi fésűt igényel,nem fressnapfosat,én az enyémre már 100ezer felett költöttem ,de én itthon kozmetikázom magam,de gy jó minőségű sampon nem olcsó,plusz kefék,fésülő spary..
nem vicc elég amcerás persze egy tenyésztő azt mondja,hogy ás emmi,ő már hozzászokott..de hiid el kínkeserves lesz néha..
arról nem beszélve,hogy a kakilásnál mosni kell a popsiját ha olyan lesz,akkor az egész szőr olyan hátúl és úgy nem mehet kia kertbe,ha hideg van ,mert megfázik..
a tibeti ha kicsit utána olvasol mindig is bent alvással volt tartava,nem való kizárólag kerti kutyának..
ha a kutya érdekeit nézed akkor,vagy bent alszik,illetve akkor jár be amikor akar,vagy másik fajat után nézel..kinti kutyának,oyannak,ami hosszú szőrű olyan alaklams,aminek kizárólag fedőszőre van szinte,mivel az kevésbe gubancolódik,ellenállóbb..
nem tudom milyen mestertenyésztőknél kérdezted,de sajnos nem mindenki tenyésztő,aki annak látszik,most meg,hogy eléggé beállta a kutyaeladás mindenki szabadulan a kölyköktől..
attól még mert ilyen olyan címe van nem feltétlenül valódi tenyésztő..sajnos a cím még nem minden..
vedléskor is iszonyú munka rendben tartani,ez a fajat egyszerűen alkalmatlana kinti tartásra..
megfogod bánni hidd el,ha a TT-t választod,egy kezdő kutyásnak neéz a szőrével és uyganezt ahavasemen tanulta meg,a kutyának pedig nem jó,ha gubancos..
persze,amit a kiállításon látsz,az szép de egy olyan szőrkabát szinten tartása sok pénz(kozmetikumok),időfáradtság..és tegyük hozzá a kiállítási kutyák ált.kabátban vannak sétálatanva,mert úgy kevésbé ragad bele a hó,a szőrbe.
Szia!
Nekem is van tibetim. Nem tudom, milyen tenyésztőkkel beszéltél, de nem ismerek olyat, aki ajánlaná, hogy kinn tartsd. Két okból:
1. Iszonyú gazdafüggő. Megőrül, ha nem lehet folyton melletted.
2. Az én kutyám így nézett ki az első hóeséskor:
A radiátorra fektettük, hogy kiolvadjon. Szerinted mi történne, ha az egész kutya befagyna?
igen kedves kérdező,egy igazi tenyésztő ilyet biztos nem mond..a tibeti már származását tekintve sem alkalmas kinti kutyának,nem szibériából hozták be még régen.
az előttem választ író képén látott kutyán láthatod,hogy nem alkalmas,ráadásul a képen lévő kutyának még nincs is olyan hosszú szőre..
de persze gondolom téges csak az érdekel,hogy jaj de szép/édi lesz,pedig kinti tartással nem ,és szenvedni fogsz a szőrápolással,mert egy tibetit fressnapfos,termékekkel,vagy átlag kutyás boltban kaphatókkal(pl.Bobi,Panzi9 nem lehet rednben tartani..mondom én a havanesemre 100 ezer felett költöttem,pedig neki kevesebb/kisebb a szőre.
képen jó nézni,meg tényleg csodálatos fajhat,de mérlegelni kell,hogy mi a jó a kutyának,nem ezt kell nézni,hogy mi a jó neked!
Tibetből hozták be:)
Krizsnyák Katalinnal beszéltem a Rozsdás Halász Kennelből.
És a Tibetan Symbol kennel is leírja, hogy mi van ha a tibeti terrier ki kerül.
De azért köszi a válaszokat
ink. nem is kérdezek
normális válaszokat szeretnék nem lecs.eszést.
bunhkóhk.:S
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!