A kutyáinkkal szembeni tekintélyt milyen neveléssel lehet elérni/megszerezni?
Sok helyen olvasom, hogy a támadások oka a nevelés (majdnem) teljes hiánya.
Vagy a nem megfelelő helyről beszerzett (állítólag) ideggyenge egyed (elképzelni sem tudom ezt pontosan hogyan szűrik ki).
A kérdésem az volna hozzátok tapasztalt ebtartók, menhelyeken dolgozók:
Milyen módszerekkel, milyen neveléssel lehet elérni, hogy tekintélyünk legyen a (z óriás testű) kutyáink (több) felett?
Gondolkozom egy leonbergi és egy újfoundlandi beszerzésének gondolata után komondorokon (utóbbiból akár csupán egyen is). De olvastam pár helyen, hogy támadtak már gazdira (feltételezhetően a nem megfelelő nevelés miatt), így - bár egy arany lelkű leonbergit is el lehet rontani - meginogtam. Bármilyen kutyám is lesz, nem szeretném nevelését elrontani, kiváló gazdi szeretnék lenni!
Csivavák is támadtak már emberre, csak abból nem lesz újságcikk. A nagytestű kutyát pontosan ugyan úgy kell nevelni, mint a kistestűt.
Úgy tudnám megfogalmazni a nevelést, hogy a gazdának, mint egy szigorú tanárnak méltósággal, határozottággal és következetességgel kell megmutatnia a kutyának a mindennapi élet szabályait és a viselkedésének megfelelően jutalmazni vagy korrigálni.
Az, hogy egy kutya neveletlen és domináns a gazdája felett, a legtöbb esetben nem agresszióban vagy támadásban nyilvánul meg. Az aranyszívű leonbergi kuncsorgása, simogatásért való nyomulása, felugrálása, az ember útjába állása pl. mind dominanciát fejez ki és a gazdának az ilyen kis jelekre is figyelnie kell, mert a dominancia itt kezdődik, nem ott, hogy rámorog a simogató kézre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!