Miért gondolja azt valaki, hogy hobbiból szaporítani egy ideggyenge yorkit jó ötlet?
A csajszi mindenáron pároztatni akarta a szuka kutyáját, sajnos nem tudtam róla lebeszélni. A kutya kisebb, mint a normál yorkik, de ez még hagyján, eddig 8 fogát húzták ki, egy éppen rohad a szájában, amitől iszonyatosan büdi a szájszaga. Totál ideggyenge, aki bemegy hozzájuk, azt imádja, meg puszilgatja, de ha sétáltatják, minden kutyának nekimegy. Egyetlen kutyával sincs meg, legutóbb egy németjuhászt harapott meg. Ha a csajszi valahová magával viszi, a kutya végig csak hisztizik, így vendégségbe nem is tud vele menni. Nem lépcsőzhet, mert nem bírnák az ízületei, régebben leugrott az ágyról, és meg is sérült.
Állítólag, amikor pároztatta a kutyát, neki kellett lefognia, mert a fiú kutyának is nekiment volna, és ráadásul közben végig a gazdáját harapdálta.
Komolyan nem értem, hozzáteszem felnőtt emberről beszélünk, aki még elhiszi azt a hülyeséget, hogy minden kutyának legalább egyszer ellenie kell, mert különben rákos lesz. (A legjobb, hogy ezt állatorvos mondta neki...)
Nagyon-nagyon remélem, hogy nem lett vemhes a kutyus... ráadásul még engem nézett hülyének, amiért próbáltam lebeszélni róla.
Se törzskönyv, se tenyészszemle, se egészségügyi szűrések se semmi nincs.. Csodálatos!
A idén több kis tesű fajtánál eddig tanácsolt volt, most már kötelező többek között pl a patella szűrés. Eddig minden jó érzésű tenyésztő megcsinálta, és ennek megfelelően szelektált, de most már aki eddig nem gondolta fontosnak, annak is kötelező! Ebben az a legszebb, hogy még két olyan kutyának, akik pl. patella mentesek, és a felmenőik is átestek a szűrésen, és mentesek, attól még a születendő kiskutyák nem biztos, hogy 100%-ig mentesek lesznek. Akkor most gondoljunk bele, ha két szűrt és mentes vonalból is születhet patellás kutya, akkor két olyan kutya, akik ilyen szaporításból születnek és életükben nem jutnak el erre a vizsgálatra, milyen terhelt kölykeik lesznek? Ezt felügyelet alatt kell tartani, nem véletlen, hogy bizonyos klubbok kicsit behúzták a gatyamadzagot, ha egy szuka patellás, és átmegy a tenyészszemlén, akkor a kölykeinek csak úgy lehet törzskönyve, hogy teljesen mentes kannal fedeztette. És akkor ezzel csak elkezdtük a javítgatást, semmi drasztikusság. De a szőr feláll a hátamon a tudattól, hogy kedvencek ellenek, a semmiért a semmibe. Értelmetlenül. Minek hozunk létre almokat, ha a jövőjük egy kérdőjel?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!