Szerintetek melyik a nehezebben kezelhető fajta?
Hol olvastál te olyat, hogy én odamentem!? Eszembe sem volt odamenni senki kutyájához! Az ÚTON mentem el ami mindenkié, amitől pár méterre voltak kikötve. Egyáltalán nem foglalkoztam velük én sem és a kutyáim sem, akik ráadásul a tőlük távolabb eső oldalamon jöttek. Csak arra lettem figyelmes, hogy hirtelen a semmiből két komondor ront rám... Különben meg mivel emberek között élünk és nem vagyunk remeték, sajnos elfordulhat, hogy egy kikötött kutya közelébe mennek, ezt nem lehet teljesen kizárni.
Mivel magyar fajta kutyám van, gyakran járok közéjük és bizony csak a komondor és a kuvasz az akit a gazdáik ilyen helyen is kénytelenek megkötve vagy bezárva tartani, míg a többiek vígan (vagy kisebb nézeteltérésekkel) elvannak egymással. Nekünk is volt komondor és kuvasz is, amikor gyerek voltak, és tényleg nagyon aranyosak a családdal, meg úgy egymással elvoltak, de ezen kívül nem emlékszem, hogy más kutyával barátkoztak volna.
Szóval egy területőrző kutyának szerinted nem kell támadnia, ha vadidegen ember 1-2 méterre megközelíti. Hidd el, egy bátor roti, németjuhász, doberman, stb. ugyanezt tenné...
Utána megnézted a közömbösségi tesztet is, vagy csak ezen az ostobaságon lovagolsz?
Leírtam. Jól szocializált kutya: legyen az rottweiler, kuvasz, komondor, stb. ugyanúgy viselkedik. Ha nem érted ezt meg, egyszerűen tényleg ostoba vagy.
Egy területőrző kutya tudja már megkülönböztetni, hogy mikor van veszély és mikor nem. És ha más kutyák fel tudják fogni, hogy társaságban nem gyilkolunk meg mindenkit, és ha ki vagyunk kötve 2 percre egy olyan helyen ahol még sosem jártunk, akkor az nem jelenti azt, hogy a miénk örökre, akkor vagy ők is fogják fel, vagy maradjanak otthon. Nem igaz, hogy nekem kell féltenem magam és a kutyáim mikor semmi rosszat sem csináltunk.
Amúgy meg nekem is egygazdás kutyáim vannak. El is várom tőlük hogy azok legyenek. Utálom ha másokkal barátságosak, nem is akarnak azok lenni. Ennek ellenére azt is elvárom, hogy társaságban civilizáltan viseledjenek. Az meg igazán nem boldogít amikor a valóságban kutyámat támadja, hogy a mesterségesen felállított teszthelyzetben milyen max pontosra teljesít.
Látom kár a beszéd, neked nincs fogalmad arról, hogy mi az, hogy pásztorkutya, mi az hogy területőrző kutya.
Pont ez a feladatuk, hogy a területüket megvédjék. Találsz róla szakirodalmat is, vagy beszélgess pásztorkutyásokkal, járj el tesztekre, nézd meg őket.
A pásztorkutyák a saját területüket az életük árán is megvédik. Mindenki, akit nem ismernek, idegen és a feladatuk hogy elijesszék, ártalmatlanítsák. Semleges területen azonban a pásztorkutyák nem támadnak, semlegesnek kell lenniük. Gazda jelenlétében, amíg fenyegetés, támadás nem éri, szintén.
De akár felmehetsz a youtube-ra is, vannak különböző fajtájú pásztorkutyákról videók. Mind területvédő, mind közömbösségi. Pontosan azt teszik, amit kell. Ha idegen közelít a területhez, akkor ugat, támad. Ha semleges területen van a gazdájával, akkor békésen elmászkál az emberek között, megszagolgatja őket. Ez persze nevelés, szocializáció függvénye is, hogy milyen szinten. Az én kutyámat el lehet engedni idegen emberek és kutyák között, ha megszokta őket. Ez néhány perc. És mint mondtam ismerem több nem pásztorkutya fajtát, amelyeket nem lehet elengedni, mert emberre, kutyára támadnak.
A végeredmény ugyanaz, amit a legelső hozzászólásban írtam. Megfelelő szocializáció mellett függetlenül attól, hogy milyen fajta a kutya elvan idegenek között. Nem megfelelő szocializációnál pedig egy labrador is támadhat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!