A kutyám mindent meg akar erőszakolni a lábamtól kezdve a kan kutyákig! Mit jelent ez? Ez normális? Abba fogja hagyni?
Első vagyok! :)
Nekem ezt mondta az állatorvos! :/ Lehet igaz,lehet nem. :(
Csak segíteni akartam azzal hogy elmondom nekem mi volt! :)
Amúgy meg már ÉN RÉG LESZOKTATTAM RÓLA 1 NAP ALATT!! :))
Már nem azért, de a válaszadók többsége igazán felfrissíthetné a tudását dominancia-ügyben... A tudós, aki annak idején megalkotta a falka- és az alfa-teóriát, később saját maga ismerte be, hogy tévedett, és ez a teória sem a természetben élő farkasokra nem igaz, kutyákra meg pláne nem. Úgyhogy mindenki nyugodjon le a p***ába, senki kutyája sem készül átvenni a hatalmat! ;)
Hogy a kérdező problémájára egy emberi párhuzamot hozzak: ha valaki a kisfiának nem tanítja meg, hogy nyilvános helyen k**erni nem illendő dolog, akkor ne csodálkozzon, ha csemetéje ott és akkor "szolgálja ki magát", ahol és amikor neki tetszik, hiszen neki jól esik, szülők még nem pampogtak miatta, akkor miért ne?
(14-es vagyok) Kedves 15-ös, ennek a viselkedésnek több oka is lehet. Ilyen pici kutyánál, mint a tiéd is, valószínű, hogy csak játékból csinálja, hiszen a kölykök játék útján tanulják meg azokat a mozdulatokat, amikre a túlélésükhöz szükség van (mikor pl becserkészik és levadásszák egymást vagy egy játékot, vagy birkóznak, és igen, a párzó mozdulatot is így gyakorolják). Másik oka lehet, hogy valamitől túlságosan izgalomba jönnek, és így vezetik le a felgyülemlett energiát (más kutyák ilyenkor körbe-körbe sprintelnek vagy pl ugatnak). De a párzó mozgás lehet pótcselekvés is, amikor a kutya zavarban van és nem tudja hogy kezelje a szitut (van olyan kutya, amelyik ilyenkor elkezd vakarózni vagy a földet szimatolni, de embereknél is van ilyen, mikor pl a hajukat piszkálják vagy a mobiljukon pötyögnek). Ilyenkor azt csinálhatod, hogy növeled a kutya komfortérzetét az adott szituban és rávezeted, hogy mi a helyes magatartás. Meg persze, azért is csinálhatják, mert szimplán unatkoznak, vagy mert egyszerűen jó érzés, hiszen minden emlős szokott maszturbálni. Több közös akció, mozgatás, agyi lefárasztás segíthet ezen. Szóval, ez egy teljesen normális viselkedés, még ha nekünk gazdiknak zavarba ejtő is :)
De a jó hír, hogy könnyen le lehet szoktatni őket erről, egyszerűen gondold ki, hogy TE hogy szeretnéd, hogy viselkedjen a kutyus, és amikor úgy viselkedik, azt jutalmazd meg (azzal, amit a kutyus éppen nagyon szeretne, legyen az a figyelmed, játék, hogy elmehet szaladgálni, jutalomfalat, stb). Ha pedig esetleg "azt csinálja", csak tereld el a figyelmét valami másra és minél kevesebb alkalmat adj neki, hogy ténylegesen gyakorolja ezt a viselkedést, és hamar le fog szokni róla.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!