Kiesett a kutyabol a kullancs, veszelyes rank?
Persze.Meg ott a veszély,hogy amíg arra vártál,hogy végre kiszedi valaki,a kutyád fertőződött egy jó kiadós babesiával.
AZONNAL ki kell szedni,minden nap átnézni a kutyát,ha van benne kullancs,kiszeded.Nem gusztusos,tudom,de egyetemi végzettség sem kell hozzá.Ha beleszakad a fej,még mindig kisebb baj,mintha órákig még benne lenne és adná át a kórokozókat.
Kezdheted kb.két hétig figyelni a kutyát és a legelső jelre AZONNAL rohanni a dokihoz,szó szerint minden perc számít ennél a betegségnél.Ha idejében elkapod,gyógyítható.
Nem bizony.Egy idő után újra vérszívási lehetőséget keres.Emberre is többféle fertőzést közvetíthet,pl.agyhártyagyulladást.
Kutyánál kedvetlenség,étvágytalanság a legelső jelek,viselkedés megváltozik.Amikor már barnás a vizelet és az állat nyálkahártyái sárgák,legtöbbször már késő.Ha az első tüneteknél dokihoz viszed,meg lehet menteni.De írd be a Google-ba,hogy "babesia"és részletesen le lesz írva minden.
Mielőbb meg kéne tanulnod kiszedni a kullancsot a kutyából.Minden nap nézd át,nincs-e benne.Az állatorvosok szerint ha az első 24 órában kiszeded,nem sok esély van a fertőzésre.
A kutyát figyeld, és ha levert, fáradt, nem eszik, vagy sötétsárgát pisil, esetleg sárga színűt ürít, azonnal vidd állatorvoshoz, mert belepusztulhat.
A kullancskiszedésről: érdemes megtanulni, és/vagy leküzdeni az undort. Én is undorodom tőlük, főleg, mert tudom, mennyi betegséget okozhatnak.
Ha találsz egyet a kutyádban, és már belefúródott a bőrébe, akkor papírzsepivel fogd meg minél közelebb a kutya bőréhez, a körmöddel próbáld megcsípni a nyakát, és közben ne nagyon nyomd meg a testét. (Lehet venni patikában kullancscsipeszt, én még nem próbáltam, de nyilván az is jó.) Amikor már jól fogod, akkor csavaró mozdulattal távolítsd el. Semmi baj nem lesz, ha beszakad a feje, kicsit begyullad, aztán majd kilökődik, sokkal nagyobb baj, ha sokáig bent marad a kullancs. Ha kiszedted, akkor ne taposd agyon, mert ha a testnedvei szétspriccelnek pl. betonon és a kutya megnyalja, úgy is fertőződhet. Én Domestossal szoktam leönteni őket vagy bedobni a kályhába. Volt, hogy csak leengedtem a lefolyón, és másnapra visszamászott a nyavalyás.
Amúgy a szobában nem sokáig maradnak életben, mert elég érzékenyek a páratartalomra. Nem véletlenül nedves réteken/erdőkben a leggyakoribbak. A lárváik fejlődése is a vízhez kötött.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!