Mivel kenjem be a kutya lábát, hogy ne marja szét a só?
Hmmm:) Ez jó. A só vízzel semleges vegyületet alkot, maró hatása nincsen, mint a savas vagy lúgos folyadékoknak. A kocsik alvázát nemmarja ki, csak lerakódik rá és kikristályosodik. Azért harcolnak a sózás ellen mert beszívódik a talajba és az itt élő növények számára ellehetetleníti az életet, megváltozik a talaj struktúrája és ásványi anyag aránya.
De ezen még órákig vitatkozhatnánk, a lényeg akkor is ugyan az: a fogyasztói társadalom képtelen ellenállni a csilli-villi modern sz@roknak és ürügyet keresnek rá hogy megvetés nélkül az életükbe csempészhessék ezeket a kis kütyüket.
Tedd ezt magaddal de ne a kutyáddal, neki nemfog annyira tetszeni. Egy egészséges kutya egészséges lábát NEM marja ki a só. Ne kelljen már még egyszer leírnom...
Hehe ez jó. A kérdező bemásol pár kétes eredetű cikket erre kedves vita pertnerem ismét felbuzdul és erőt nyer és beszél hülyeségeket. A kérdezőt nem csesztetem, higgyen amit akar. De te SZÍNHÜLYE vagy.
1. Hol írtam hogy nyílt sebet nem mar? Sehol. Azt írtam épp bőrfelületet nem mar.
2. Egy kérdés. A tengerparton élő emberek bőrtelenek? Sebesek? Sztem nem. Pedig naponta megmártóznak egy elég magas sótartalmú, tengervíznek nevezett oldatban. A sózott utcához képest kevéssé tömény. De. Bele megy a szemükbe. A szájukba. Szétmarja a nyálkahártyájukat? Nem. Pedig a test legsebezhetőbb szövetei. A kutya tappancsa kemény, száraz elszarusodott bőr. Következtetés? Ehhez talán a te agyad is elég...
Most olvastam el az egyik bemásolt oldalt. Ekkorát még nem röhögtem:
"Téli latyakos időszakban sokszor láthatunk sántító, talpukat nyalogató kutyákat az utcán."
Nem tudom ki látott már ilyet de én még soha:D Ha előfordulna is valószínűleg sóhiány lenne az oka:D
"Ennek oka, hogy a só kimarja a kutyák érzékeny talppárnájának bőrét, amely kisebesedve, kirepedezve komoly fájdalmakat okozhat az állatnak."
Érzékeny talppárna... Na neeee. Ez most komoly?:D
jjaa és igen, lehet, vagyis biztos, h a kutya talppárnája nem érzékeny, főleg egy kifejlett felnőtt kutyáé. elviekben. de mi most végül is az én kutyámról beszélünk, nem az összes többiről. az én kutyámnak puha a talpa, nem tudom, lehet, mert 5 hónapos, lehet, mert szobakutya, de puha, és még nincs elszarusodva. és a lábát m a r j a a s ó. feltételezzük, hogy ő valami kivételesen punnyadt, gyenge eb; lehetne, hogy én találom ki ezt az egészet, de akkor nem lenne egyetlen "kétes eredetű" oldal sem, amin írnának erről. de iszonyat mindegy végül is, én értem te mit akarsz mondani, és igazad is van abban, hogy nem marja ki a szó klasszikus értelmében a kutya talpát a só, mert van olyan strapabíró, hogy ellenáll neki, normális esetben. mondjuk akkor más szóval: irritálja. ja és egyébként lúgos oldatot alkot vízzel oldva.
arra még kíváncsi volnék, mivel magyarázod, hogy a cipőket, az autók alvázát, vagy a hídszerkezeteket roncsolja a só. akár valami kétes eredetű cikkel is cáfolhatod.
A wiki azért kétes mert hétköznapi emberek azt írnak rá össze amit akarnak.. És persze az én példáim a gyengék, amik a hétköznapi életből lettek véve, józan paraszti ésszel és nem egy hülye weboldalról..
És ha nem tudnál olvasni,idézem a WIKIRŐL:
"Vizes oldata semleges kémhatású"
Mellesleg olyan anyagokat képes a só marni amelyekkel kémiai reakcióba léphet. A cipők talpa kötve hiszem hogy ebbe a kategóriába tartozik, mivel szerves gumi. Az autók fémváza már logikusabb,tekintve a NaCl oldat elektrolizisét.. De ismétlem nem vagyok kémikus és semmikedvem kétes eredetű oldalakon bizonyítékot keresnem az igazamra. De hát nem is ez volt a kérdés. Amit már amúgy is megválaszoltam.
A te problémád az hogy vettél egy kis ölebet akit nem kutyának tekintesz, nem úgy kezelsz, gondolom öltözteted, kényezteted, rombolva ezzel a kutya, mint faj és a yorki esetleg westie, mint fajta hírnevét illetve az egyed mentális egészségét. Gratulálok. Elárulok egy titkot: minden kutyát ugyan úgy kell kezelni, sőt a picúrkákat néha még szigorúbban.
Elárulom nekem is lakásban tartott (bár nem öleb) kutyám van. A tappancsának semmi baja pedig a büdös életben nem volt még cipő rajta. Sőt kabát se, pedig rövid szőrű.
Ha másokat akarsz öltöztetni menj el sztájlisztnak vagy szülj:)
Nekem meg angol bulldogom van, és ugyanez a probléma, pedig nem egy hisztis alkat. Az pedig részlet kérdés, hogy van-e kis seb a mancsán, vagy nincs, a lényeg annyi: nem bír szegény sétálni a városban, mert a járdák, és az utak is agyon vannak sózva. lehet, hogy mindegyik lába sebes, pl a jégszilánkoktól, amik szintén bemennek az ujjai közé. gondolom a kötekedő válaszolónak vidéken van kutyája, vagy legalábbis nem a belvárosban, ha ezt nem tapasztalja. egyébként pedig bizony a cipőket is megmarja a só, ha nem kenegetjük. de sajnos nálam a kutyamancson a kenegetés sem segít. ha tud valaki valami tuti krémet, esetleg van tapasztalata kutyacipő ügyben (elég hülyén néz ki belátom, de az nagyobb gáz, hogy szerintem nem lenne hajlandó benne menni) attól várjuk a választ. nem láttam ezt a topikot, ezért én is feltettem a kérdést, itt: http://www.gyakorikerdesek.hu/allatok__kutyak__555566-hogyan..
egyébként pedig el is kezdhetnénk harcolni a sózás ellen, gondolom vannak a csúszásgátlásnak környezet- és kutyabarátabb megoldásai is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!