Mi a véleményetek az elektromos nyakörvről?
Szia utolsó!
Privi ment! :)
Fogjatok már meg egy 50 kg-os kutyát szöges nélkül ha beindul. Azért azt megnézném. Igenis szakértő kézben jo az elektromos. vadászkutyák kiképzésénél sokan használják. Ugy birom, hogy mindig azok kritizálnak akiknek fogalmuk sincs róla.
Én is használom a szögest, nem fegyelmezésre, hanem pontositásra, és a kutyán egy karcolás sincs, de még csak nem is borul ki. annyira nem hiszek ezekben az uj modszerekben, meg a sok könyvből tanult kutyakiképzőben. (aki ráadásul max. 25 éves, tehát tapasztalata is bőven van)
Hozzáteszem, 4 ö.v. fajta kutyám van itthon, és még soha egy ujjal sem nyultam hozzájuk. A kiképzőnk 30 éve van a pályán, minden kutyám nála készült fel vizsgákra, tenyésszemlékre. Én a régiekben hiszek, és az ő módszereikben.
Victoria Stillvell filmjében volt h a gazda használta és a kutyának kiégett a nyakán foltokban a szőr olyan erősre volt állítva. ja, és nem is hatott a kutyára. a büntetéssel csak kedvetlenséget, agressziót eredményezel, a viselkedésről nem beszéled le, csak ideiglenesen kényszeríted h ne csinálja. Amikor lehetősége lesz rá csinálni fogja+még viselkedészavaros is lesz tőle.
Amire jó: kukába vele!
Nos a 30 éves módszerekről annyit: én nem örülnék, ha mondjuk az állatorvosom az elmúlt 30 évben semmit nem változtatott volna a módszerén, és ez a kutyakiképzésre is igaz... Vannak persze dolgok, amiket érdemes megőrizni, de spec a szögesen rángatás pont nem az. Persze, meg lehet tanítani a kutyákat klasszikus módszerekkel is, fel is lehet készíteni versenyre, aztán majd kap 86 pontot a lesunyt fejű munkáért, amit mostanában nem díjaznak... mellesleg az "új" módszerekről annyit, hogy pl. a rendőrségnél, és a versenykutyázásban is egyre inkább előtérbe kerülnek a pozitív megerősítéses módszerek, és ami Mo. egyik legsikeresebb versenyzője és rendőrségi kutyakiképzője szerint jó, az asszem jó lesz nekem is... arról nem beszélve, hogy egy átlagos idegrendszerű kutya nem feltétlen bírja jól a rángatásta szögest, meg egyebeket, ezeket szokták hazaküldeni a tapasztalt régiek azzal, hogy szar a kutya, nem való kutyaiskolába. a bökkenő csak az, hogy az emberek ngy részének ilyen kutyája van, és ők is szeretnék tanítani őket. megfordultam már "klasszikus" kutyakiképző helyeken, nekem szánalmas, ahogy rángatják a kutyákat terepszínű mellényben, és fasza csávónak érzik magukat, de a saját szememel láttam, hogy ha nincs az ember kezében a póráz, a kutya szarik rá. egy 50 kilós kutyát meg nem rángatni kell szögesen, hanem meg kell tanulni visszahívni, leállítani, ha "beindul" csak ehhez energiabefektetés szükséges persze, meg sok tanulás, kudarcok, meg ilyenek. Több olyan kiképzőt ismerek, akinek az 50-60 kilós kutyáján sose volt szöges, póráz is csak ritkán, mégis szóra megfordulnak, de említheném a saját kutyámat is, aki ugyan nincs 50 kiló, de nem egy ösztönszegény darab, és csodák csodája nem kell neki szöges, hogy "leállítsam". Ahogy Suszter Ferenc idézte: ahol a tudás véget ér, ott kezdődik az erőszak...
A vadászkutyakiképzést meg hagyjuk, a kényszerapporttal, meg az egyéb "csodákkal"...
Szögessel "pontosítani"...hát szerintem klikkerrel is lehet. Nekem az jobban bejön.
Szóval a tapasztalat szerintem nem minden, illik haladni a korral is.
17:24! Nagyon jó volt olvasni a kommented! :) Maximálisan egyet értek! Sajnálom, hogy az "új" módszereket Magyarországon sokan csak nyugat-majmolásnak nézik és nem tudnak elszakadni a régi begyepesedett formáktól...
Nekem is meggyőződésem, hogy csak azok használnak elektromost és szöges, rángatják a pórázt, akiknek a tudásuk itt véget is ér. Bár tartanánk már ott, hogy ezek a régi elméletek kikopnának végre. Én a kutyaiskolákban is ezen a ponton csalódtam, ha nem is szögessel, de ettől a pórázrángatástól még sok helyen nem tudnak elszakadni. Még ott sem, ahol java részt pozitív megerősítéssel próbálnak dolgozni. És sajnos jó pár nagy, "sztár" iskola is ezt csinálja, hiába ott a klikker, meg a jutalomfalat a zsebben, de a pórázt ugyanúgy rángatják. :S Vagy csak én jártam rossz helyeken?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!