Hogyan alakítható ki . szenkontaktus?
Inkább ne tanítsd erre...A szemkontaktus az agresszió jele a falkaállatoknál. Ha pl mereven szembenézel egy kutyával aki visszanéz rád, azt a kutya úgy értékeli, hogy kihívod őt, vagy a dominanciádat akarod biztosítani.
Az a kutya aki kerüli a szemkontaktus az valószínűleg eleve fél a domináns viselkedéstől, elfogadja, hogy alárednelt. Ha sokáig forszírozod az akarata ellenére az átcsaphat félelemmé. Ha pedig fél a kutya akkor az extrém esetben támadásba is átcsaphat a részéről.
Amint érzi, hogy melletted biztonságban van és elég teret adsz neki, hogy megnyugodjon akkor változni fog a helyzet. Semmiképpen ne eröltess rá ilyen dolgokat. Javaslom olvad el Jan Fennell Kutyapszichológia könyvét mert elég kezdő kutyatartónak tűnsz.
Nagyon egyszerű. Én így csináltam: fogtam egy jutit, majd kedvesen a kutya nevét mondtam, többször is, míg végül fel nem nézett, akkor felemeltem a jutit az államhoz (vezettem a tekintetét) és mikor a szemembe nézett, odaadtam neki. Eleinte többször is kellett a nevét mondanom, de ma már elsőre a szemembe néz, sőt tartja a szemkontaktust. :) Azt tudom még javasolni, ha nem akar eleinte felnézni hogy tartsd a jutit az orra elé és úgy vezesd fel a tekintetét.
Az a legjobb az egészben, hogy ha mondjuk felpörög a kutya valami miatt és kedvesen szólítom, akkor a szemembe nézve lenyugszik. :) Hülyeség ez hogy kihívásnak veszi, sose történt ilyen.
Úgy is lehet, hogy nem emeled a kaját az arcodhoz. Leülsz egy székre, két kezedben 1-1 kaja, oldalsó középtartásba kirakod a kezeidet. Vársz...kutya előbb-utóbb rád néz, hogy mi van már, akkor azonnal klikk/dicséret és kaja.
Másik verzió, hogy vmi fura hangot adsz ki, kutya rád néz, kaja.
A jutival tanitónak:
A hülyeség h a szem kontaktus kihívás válasza alapján nem kívánom neki h egy "jutifalival" felvértezve próbáljon mondjuk egy menhelyi kutyát "oktatni" a szem kontaktusra. Es erosen javaslom az általam említett könyv beszerzését: Jan Fennell kutya pszichológia.
Ja bocs, volt már vagy 20 ideiglenesem, de eddig még nem esett le, hogy ha egymás szemébe nézünk, akkor vérre menő harcot provokálok. Főleg, ha "jutifali" van nálam és főleg, ha "menhelyes" a kutya. Azok nagyon veszélyesek ám, azért vannak rács mögött!
:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!