Argentin dogról milyen tapasztalataitok vannak? Mire kell odafigyelni ha ilyen kutyát veszek?
Hosszas keresgélés és töprengés után jutottunk arra a döntésre, hogy ez a nekünk való kutya, minden tulajdonságában kedvez nekünk. Szeretném ha abban segítenétek, hogy melyik kennelből érdemes megvenni, mennyi az az ár amennyiért megéri, és ezek után hogyan kell nevelni ahhoz hogy jó kutya legyen, hű a fajtája nevéhez.
Áprilisban akarjuk megvenni, mindenkép kan kölyköt. Nem az első kutyànk lesz, de az első kölykünk, mert az ez előtti felnőttkènt került hozzánk, és az teljesen más.
Nekem egy argentin dog szukám van. Előtte egy dogo-ambull keverékem volt.
Az, hogy nem ugat, hülyeség. Mindketten ugattak, nem is keveset. A kicsi is már 3-4 hónapos korától kezdve megugat mindent, amit nem ért. A keverék nagyon domináns volt, vele nehezen bírtam. Olyan makacsság, és erő volt benne, amit még nem láttam soha, sok kiképző is lemondott róla. A kicsi egészen más, ő nagyon megadó. Soha nem volt problémánk vele a falkavezérség terén. Más kutyákat azonban hajlamos dominálni. Nem a kisebbeket, hanem a vele egyméretűeket, vagy nagyobbakat, akikben van kihívás. Rendszerint sikerül is neki. Sokszor leírtam már, keresik a kiskapukat. Nálunk a kicsi ritkán, a keverék viszont konkrétan szart arra, amit mondtam. Tehát ha nem teljesen egyértelmű mit akarsz, akkor nem fogja megcsinálni. Ha valamit soha nem engedsz, aztán egyszer nem figyelsz, és megcsinálja, akkor máskor is lehet. Mindig ébernek kell lenned. Egy lépéssel előtte járni. Egyébként remek házőrzők, és mindketten bizonyították már, hogy bármikor megvédenének. Szerencsére ez eddig csak az ugatásban merült ki, de nem rajtuk múlt, ez is igaz.
Azt cáfolom, hogy nem való gyerek mellé. Mindkettő megőrül értük. Pl. a kicsi sokszor ugrál még, de gyerekre soha meg sem próbálta. Magától lefekszik nekik, megadja magát. A fülvágás már tilos. Régebben amikor lehetett a nagynak megcsináltuk (egyébként egészségügyileg indokolt is volt) friss seb volt, 2-3 napos. Sétálunk az erdőben, jön apuka és a totyogós kislánya. Megkérdezte apuka, lehet-e simogatni. Mondom hogyne lehetne! Majd annyira élvezte a kislány is, és a kutya is, hogy apuka megkérdezte, mit szólnék, ha a kislányt a kutya hátára tenné, persze fogná közben, és mennénk pár métert. Engem nem zavart, tudtam, hogy a kutya soha nem bántaná. Rá is tette, csak annyit kértem, hogy a fülét ne fogja meg, mert fáj neki. Azzal a lendülettel a kislány megtépte a kutya fülét, aki egy mukkanás nélkül ment tovább. Ha egy felnőtt csinálta volna ezt, nyüszög, talán egy idegenre még oda is mordul. Ennyit arról, hogy nem való gyerek mellé.
A kicsi még azt is hagyja a cicának, hogy elsőként beleegyen a kajájába. Együtt alszanak, mosdatják egymást.
Én csak ajánlani tudom ezt a fajtát, nekem nagy szerelmem. De határozott gazdi kell hozzá, nem egy tutyi-mutyi ember. Következetes nevelés. Idegenekkel nagyon bizalmatlanok egyébként. És azt jegyezd meg kedves Kérdező, hogy ennél a fajtánál a fizikai erőddel semmit nem érsz el. Maximum amíg kicsi. Agyban kell őket legyőzni. Egy pofontól nem fog változni semmi, mert nem érdekli őket. Kutyasuli kötelező! Napi fárasztás szintén, mert szétszedi a lakást, a kertet, ugat egész nap. És ne a süketségtől félj, inkább az allergiától. Mindenképpen jó tenyésztőtől vegyél, ne sajnáld a kutya árát. Kajában sokba kerülnek, erre készülj fel.
Boldog dogo-s éveket!
Nekünk mentett kanunk van. Igaz a családban nincs kisgyerek, de mi bármit csinálhatunk vele. Volt egy sérülése az arcán, amit varrni kellett. Az orvosnak még azt is hagyta egy kis lidocain mellett, de esze ágában nem volt, hogy bántsa, még akkor sem mikor az már fájt neki. Amúgy gyereket sosem hagyunk felügyelet nélkül még egy 2 kilós csivivel sem, de szerintem egy a kérdező is nagyon jól tudja, így a probléma könnyen elkerülhető.
Sokan kint tartják a dogójukat, bár nekem a miénket nem lenne szívem kint tartani. De amikor kint vagyunk a telken, akkor nagyon is őrzi a portát. Nem ugat sokat, de amikor ugatnivaló van, akkor odateszi magát. Én amolyan csendes gyilkosnak mondanám.
Az itthoni kennelek közül nekem egyik sem nyerte el igazán a tetszésemet, mert mindnek a kutyája kezd hordóba átmenni, de javasolni tudom, hogy fészen csatlakozz az "Argentin dog tulajdonosok és kedvelők" csoporthoz, ahol sok tenyésztő is van, és tudsz is velük beszélni.
Gondolom akkor a neveléséről is sokat olvastál, hogy a lehető legkorábban kell szocializálni, határozott és következetes nevelést kell, hogy kapjon.
A kant jól meggondoltad? Fel vagy készülve egy domináns egyedre is?
Bemutatni új helyzeteknek, pl. kutyáknak, idegen embereknek, zajoknak, szagoknak stb. vagyis megismertetni vele a világot.
Ugye a dogók eleve nem nagyon bírják a többi kutyát, bár ha jól nevelik (és szocializálják), akkor nem agresszióval válaszol.
Kedves Te, aki szerint nem való Dogo gyermekek mellé, megkérnélek nézd meg ezeket a videókat!!!!
köszi
https://www.youtube.com/watch?v=JD63BirxAYo
https://www.youtube.com/watch?v=UQndAsZ0Cc8
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!