Mitől függ, hogy egy szuka ivartalanítás után
inkontinens lesz vagy nem? Az igaz, hogy a dominánsabb
egyedek még inkább azok lesznek?
Amúgy inkontinenciára remek gyógyszerek vannak, én anno azt hittem a pitemre, hogy az a baja és azért vizel szanaszét a házban, kapott rá gyógyszert, és tényleg ritkult a dolog, pedig kiderült, hogy csak anyóséknak jelölgetett, becsuktam a saját szobánkba és onnantól kezdve semmi baj nem volt :D Kivéve, ha nem figyeltünk rá kettő percig akárhol máshol, mert azonnal odahugyozott, akár a nyitott garázsban is a fűtől pár méterre. És képtelenség volt rajtakapni. Mióta elköltöztünk, végképp semmi gond nincs vele, úgyhogy tuti, hogy anyóskénak csinálta kamaszos lelkesedésből. De az inkontinencára adott gyógyszer még ezt is visszaszorította, ezt nevezem én hatékonyságnak... :D
2014. febr. 11. 16:44
A hormon háztartás felborul,akárki, akármit mond is.
Az én szukám is szinte mindig bevizelt ivartalanítás után.
Bizony zavart.Elvittem az orvoshoz aki adott neki egy hormon injekciót amitől lett neki egy áltüzelése, és a bevizelés egy jó időre elmúlt. Amikor újból elkezdett bevizelni akkor megint egy hormon injekció következett, és megint elmúlt a bevizelés.
Az én kutyámmal ez történt sajna.
2014. febr. 11. 19:17
"A szukák ivartalanításának leggyakoribb mellékhatása az inkontinencia.Lehet közvetlenül a műtét után de akár évekkel később fellépő jelenség is.Nagyobb kutyák-20kg felett -gyakrabban érintettek, mint kisebbek.Néhány fajta is gyakrabban érintett:óriássnaucer,ír szetter,boxer,pincser -magasabb rizikót feltételeznek.
Az operáció módja-csak petefészek, vagy a méh eltávolítása is-úgy tűnik nincs befolyással előfordulás gyakoriságára
A műtéti életkor sem játszik szerepet a kialakulásában.
Oka: nem záródik jól/teljesen a húgyvezeték.a pontos okokat még nem sikerült feltárni.Felelősek -a különböző elméletek szerint- a húgyhólyag és húgycső anatómiai felépítése vagy a női nemi hormon hiánya.De csak az ösztrogénhiánnyal nem lehet megmagyarázni kialakulását.Hogy milyen további tényezők váltják még ki,szintén nem tisztázott még.."
( [link]
2014. febr. 11. 22:04
A szukánál nincs inkontinencia, már 2 éve ivartalanított, amúgy 3 éves lesz. Mióta szobatisztaságra neveltem, nem volt gond, műtét után pár órával is felkelt, és óvatosan kisétált az udvarra, ott pisilt. Pont annyira domináns, mint előtte, a mellette lévő kant "terrorizálja", de ez volt előtte is:) ha jó orvos műti, és jól van nevelve, akkor nincs gond. Amúgy azért szoktát azt mondani h dominánsabb lesz, mivel a szukákat ált. 1 éves korban szokták ivartalanítani, és pont ez az a kor, amikor elkezdenek felnőttként viselkedni...de semmi köze az ivartalanításhoz...
2014. febr. 12. 09:43
Ugy értettem, hogy az én szukámnál...nem általában:P
2014. febr. 12. 10:00
16/20 A kérdező kommentje:
Ez a szuka amiről írtam már elmúlt 3 éves amikor ivartalanítva lett, persze ott azért vannak nevelési gondok is bőven és lehet, hogy az a kis hormonális változás azért ilyen szembetűnő. Tudom, hogy nagyon jó gyógyszerek vannak inkontinenciára és még így is sokkal jobb mint a méhgyulladás, csak azért nem szívesen gyógyszerezném élete végéig a kutyámat. Köszönöm a válaszokat! :)
A sterilizálás nem jelenti azt, hogy inkontinens lesz. Ha jó orvos műti, szerintem nincs semmi gond. Sok kutyát műtettem menhelyen, és nem volt egyikel sem hasoló...
2014. febr. 13. 08:46
A menhelyen élő kutyáknál nem lehet megállapítani azt, hogy bevizel e vagy sem műtét után akármikor is mert általában kennelekben vannak, így nem látható.Viszont a lakásban tartottaknál már észrevehető.
Amikor a kutya alvás közben maga alá vizel és arra ébred, hogy a saját hugyában fekszik mert hideg, azt nem nevezném dominancia problémának sem rossz neveltetésnek.
Egyszerűen csak az ivartalanításból adódóan egy hiba.
Érdekes,mert amit előzőleg írtam egy hormon injekció
ennek véget vetett, igaz csak egy időre.
2014. febr. 13. 16:48
Nálunk ivartalanítás után minden kutya 5-10 napot volt fűtött, "lábadozó" szobában, benti kennelekben, így láttam volna, ha gond van... utánna egyszemélyes boxokban voltak, és ott is várták, hogy engedjük ki őket, mert csak kint végezték a dolgukat, tehát volt egy kis rálátásom...
2014. febr. 14. 10:23
Itt nem az ivartalanítás utáni 5-10 napról van szó,hanem a későbbiekben,pl pár hónap,fél év. Az enyémnek is kb félév után jelentkezett a bevizelés.
2014. febr. 18. 12:37
Kapcsolódó kérdések: