Ivartalanítás? (kan)
Sziasztok!
11 hónapos kan kutyám van. Kint tartott kutya.
Mik az ivartalanítás előnyei/Hátrányai? Olvasgattam az interneten,de nem igazán sokra jutottam.
Mikor érdemes? Most télen ha kint van tartva el fertőződne a seb vagy ilyesmi? (kis-közepes testű kutya)
Elég bolond,de azt olvastam,hogy nem hatna a viselkedésére. Viszont nagyon ,,kanos" és nem szeretném ha elszökne.
Előnye inkább csak annyi, hogy az egészségügyi problémákat megelőzi (bár ez főleg szukáknál), illetve nem fog menni a szukák után (de ez nem 100%, nem feltétlenül az ivartalanításon múlik).
Hátránya nem nagyon van, esetleg olyan kutyáknál, akiket őrzésre, védésre tartanak. Ők picit lágyabbak lehetnek, úgymond veszítenek a harckészségükből, dominanciájukból.
De az olyan is van, hogy egyáltalán nem változik se ebbe, se abba az irányba a kutya.
Én mindenképp olyan 1,5 éves korában vinném leghamarabb, bár kisebb testű kutya hamarabb kifejlődik, így őt már lehet vinni ivarérés után.
Télen nem vinném, és nyáron se (mert akkor igazán nagy a fertőzésveszély), inkább tavasszal, vagy ősszel.
egyetlen egy hátránya van, hogy ivartalanított kutya hízékonyabb, kevesebbet kell neki enni adni, avgy elhízik.
előnyei: nem lesz kanos, nem lesz szükségtelen szaporulat tőle, ha kellőképen átmozgatod szellemileg és testileg akkor nem fog elszökdösni, kevésbé hülyül be a tüzelő szukáktól
Első,láttál már ivartalanítás utáni kant??
Nem fertőződik el,mivel alapból az első pár napban bent kell tartanod.Kap a fejére egy tölcsért,hogy ne érje el a sebet.10 napig van rajta,utána kell vinni varratszedésre.
Csak előnye van,a kutya (megfelelő korban történt ivartalanításkor) nem lesz domináns (annyira),az egészségügyi gondokat megelőzöd vele és nem fog elszökni a tüzelő szukák miatt.
Hátránya nem ismert.
Akármikor lehet vinni,én az ivarérés előtti időben javaslom,itt egy átfogó kormeghatározás.
Olvasd el,elég egyértelmű.
Nem hízékonyabb az ivartalanított kutya.Minden kutya el tud hízni,az ivaros és ivartalan is,és mindenhol a gazda hizlalja el.
Ha látszik a kutyán,hogy már kerekedik,vissza kell venni a kajából.
Nekem csak ivartalanított kutyáim vannak,egyik sem hízott el,pedig ugyanannyit kapnak enni,de mellette mozognak is rendesen.
1-es vagyok.
Igen, láttam már többet is, képzeld el! Csak sajnos nagyon sok a tévhit az ivartalanítással kapcsolatban, és ez itt is kiderült...
Javaslom, hogy ezt az oldalt nézd át:
Nagyon szépen leírja a dolgokat.
A cikkek közül a kérdésre választ adók:
Ellenvetések az ivartalanítással szemben
Kanok ivartalanítással megelőzhető betegségei
Kutyák ivartalanításának általános okai
Nekem munkavonalú ÖV-s kan német juhászkutyám van. 2és fél évesen ivartalaníttattam . Semmi nem változott. Ugyan olyan domináns, teszi a dolgát. Nálunk nem volt megoldható a bejövés, ugyanis a kutya rosszul van a bentléttől. Összesen annyit bírt, míg teljesen kiment minden gyógyszer, utána kiengedtük pisilni és nem jött be... Ennek az volt a hátránya, hogy elpattant egy ér és 2 nap múlva mehettünk vissza.
Azóta semmit nem változott, sokkal egészségesebb. Talán kicsit hízékonyabb. Szerintem az ivartalanítás a felelős állattartás része.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!