Kutyaalom vagy pelenka? Hogy lehet kiszoktani a kutyát?
Igen, a következő kutyátokat ne szoktassátok rá, hogy a lakásba végezze a dolgát :)
Bentről tegyétek el a pelenkát, a teraszon pisi-kakinál vezessetek be vezényszót ezekre (nem konkrét parancs lesz, de jó, ha összeköti a szót a művelettel, mert így fogja tudni, hogy mit akartok tőle séta közben), és imádkozzatok.
Az az "akármeddig sétltunk" pontosan mit takar? Akkor vittétek ki, amikor egyébként is szokott pisilni-kakilni, jól megmozgattátok, hogy beinduljon az emésztése, és még utána is mászkáltatok vele sokat? Ha már tényleg védett mindenféle kórsággal szemben, akkor vigyétek sokat kutyák közé, tőlük is eltanulhatja.
Mivel rászoktattátok a pelenkára (amit nem kellett volna) így most dupla idő és energia lesz elérni,hogy kint végezze a dolgát.
Legalább 10 millió ilyen kérdés volt már,és folyamatosan írtuk,hogy NEM PELENKA és NEM ALOM,mert NEM MACSKA.
A pelenkát tüntessétek el,innentől kezdve folyamatos "balesetek"lesznek,mert eddig a kutyának meg volt engedve,hogy odabent végezze a dolgát.
A kutya nem a pelenkához köti az ürítést,hanem ahhoz,hogy odabent a házban végezheti a dolgát.
Most kezdhetitek a 0-ról a szobatisztaságot.Pelenka,alom felejtős. 3-4 óránként ki kell vinni,hogy csináljon valamit.Ha odakint csinál valamit,akkor pedig egy ünnepség méretű dicséretáradatot kell rázúdítani,örömtánctól kezdve pezsgőbontásig minden.
Érezze a kutya,hogy valami hatalmas jó dolog történt.Ezt megerősíteni jutalomfalattal és egekig dicsérni a kutyát.
És ez jelenleg hosszabb ideig fog tartani,mintha az elején ezzel kezdtetek volna,mivel a kutyának már van egy berögzült szokása.
faluban lakunk, és a kertünk sajnos kóbormacska átjáró. a doki volt az aki mondta, hogy amíg nincs meg minden alapoltás, ne vigyük ki még a kertbe se. ő mondta meg, mikor vihetjük ki, addig csak teraszra volt szoktatva. mikor teraszon kakilt, pisilt, járt a jutalom.
nem tudjuk kivinni 3-4oránként, komolyan nem értem. vannak emberek akik dolgoznak...persze jöhet most az hogy akkor minek kutya...de valamiből el kell tartani a kutyát is.
igen, mikor vittem az eleve 1 jókora alvás után volt- azután mindig pisil a kicsi, és ezt már nem várjuk meg, hanem viszem. több órán keresztül séta, a szokásos "parancs" amire reagál a teraszon (pisikaki -ennyi, tudja már mit jelent), de semmi, le se szarja ilyenkor hogy mit mondok neki. hazamegyünk a sétából, akkor pedig sprintel a teraszra, hogy pisiljen. olyankor néha fogom pelenkát és kiviszem a fűbe, akkor rápisil a pelusra. de az se működött hogy beletöröltük a tartalmát a fűbe, vagy fára.
napközben már csak 1x vagy 1x sem kakil, csak mikor hazaértünk, este szintén.
Én is dolgoztam,amikor kölyökkutyát vettem magamhoz,de tisztában voltam vele,hogy ahhoz hogy szobatiszta legyen legalább 1 hétig be kell tartani a 3-4 órás leviteli rendet.
Fogtam magam,és ELŐRE szabadságot kértem,arra az 1 hétre,mire jött a kutya,hogy legalább az alapokat megtanulja.Utána is előfordult baleset,de sokkal kevesebb és a kutya értette,mi a feladata.
Szerintem az emberek 90%-a dolgozik kutya mellett,és mégis megoldható ez a probléma.
Az már más kérdés,hogy van aki felkészül egy kutyára,főleg egy kölyökre és van aki nem.
Ha meg oltások nélkül hoztátok el,akkor pedig szó nélkül takarítás van a lakásba.Hozzám is került mentett kutya,akit nem lehetett kivinni,igen becsinált a lakásban,de nem helyeztünk ki neki semmit,hogy ne szokja meg,hogy bent végezheti a dolgát.Az alapoltások után pedig tökéletesen megtanulta a kinti wc-zést.
(Egyébként honnan hoztatok beagelt,ha még oltása se volt..???)
Na, akkor csinálj úgy, mintha hazamennétek, amikor már biztosan kell neki, és ha látod, hogy rohanna a dolgát végezni, fordulj meg, és menjetek még egy kicsit sétálni. Ha már rákészült, nehezebben fogja visszatartani.
Egyébként meg a kutyapelenka előtt is megoldották az emberek a dolgot, nem kell rászoktatni otthon semmire, egyszerűen csak takarítani kell utána. Ha nem vagy otthon, zárd el olyan helyre, ahonnan könnyű feltakarítani, és kész. Így nem tanítod meg direkt semmi nemkívánatosra, mint ahogy a pelenkára teljesen szánt szándékkal, dicsérettel meg mindennel szokták az emberek nevelni őket. Aztán meg egyszercsak ne azt csináld, amit eddig kértem tőled, hanem a szöges ellentétét. Naná, hogy belezavarodik szegény kutya.
Na jó. nem akartam ennyire belemenni de tessék, ha már ennyire bunkó vagy:
az apám meghalt autobalesetben, és édesanyám (aki eddig kutyaellenes volt) kitalálta egyik naprol a másikra, hogy legyen kiskutyánk. én meg (az önző, meggondolatlan ) keresni kezdtem egy kutyát, méghozzá beaglet,mert ők tetszettek neki. Mezőkövesdről vannak amúgy. valóban első kutya, ezért amint nálunk volt, hívtuk a dokit, aki ellátott minket a tanácsokkal. a szabadságot meg bocsánat érte térden állva, de elhasználtam a temetésre.
akumi: sajna próbáltam már, hogy beszaladtunk teraszra, pelenkához-szaglászás, aztán kimentünk és folytatta pisilés nélkül a viháncolást kint. hiába osztogatom a "parancsszót".
azért gondoltam az alomra, mert hogy annak látszatra-érzésre talán több köze van a földhöz,mint a pelusnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!