Honna is származik egy némely magyar kutyafajta? Mennyire is ősi fajták? Ez igaz?
Badiny Jós Ferenc tanulmányaiból értesültünk, hogy az angol régész, R:C: Thompson Jarmó (Irak) ásatásánál talált egy napon szárított, ékírásos agyagtáblát, amelyre a puli neve, így: puli és alakja van bevésve. A sumer ékírásos táblácskákon a komondor és a kuvasz nevei kumundor és ku-assa alakban kerültek elő. A sumérek a kutyát kudda-nak nevezték. Mások ezt nem látják igazoltnak. Ha azonban valósnak bizonyulnának, abból arra lehetne következtetni, hogy e kutyafajták a kárpát-medencei őstelepes nép szolgálatában állottak már a korai ezredekben. Ez azonban nem zárja ki, hogy az avarok és Árpád népe is használta őket. A sumer nyelvben számos olyan szó van, amely e kutyák munkakörével, azaz a pásztorélettel kapcsolatos, és ma is érthető, bár nem minden esetben pontos megfelelőik a mai értelmüknek, de azonos fogalomkörbe tartoznak. Például:
A juhászlegény vászonból készült bő-gada-t (len, gatya, Bobula) visel, s miután magára teríti meleg suba-a-ját (díszes, suba, Bobula), fütyörészve tere-el-geti (uralkodik, terel, Dudás. R.) ugadu (düh, Kis D. A dühös kutya ugat) kudda-jával (kutya, Orbán) a jámbor bar-rin-na-ait (bárány, Bobula), miközben ustur-ával (ostor,Dudás R.) nagyokat csördít.
A puli, kuvasz és komondor neve ötezer éves cserepeken, írásos alakban megtalálható
Ezért kérdeztem, hogy hol vannak ezek a bizonyítékok? :)
Ez meg mega LOL:
"ékírásos agyagtábla"..."a puli neve, így: puli" arab betűkkel, persze... Néha úgy sajnálom ezeket a mai "ősmagyar" vallású embereket.
2. vagyok. A kuvasz neve türk vagy török eredetű.
Azt sem hiszem, hogy a juhászlegény meleg subát hordott, mert "a Közel-Kelet éghajlata a felszíni formáknak megfelelően jobbára forró és száraz sivatagi, noha a Földközi-tenger mellékén mediterrán hatás is érvényesül". (Wikipédia)
"miközben ustur-ával (ostor,Dudás R.) nagyokat csördít" Aki már látott bárányokat terelgető juhászt, felmerül a kérdés, hogy a sumér pásztor miért használt ostort. Ma nem használnak, a csikósok használják.
Én nem tudom mi az igazság.
Felmerült a magyar-sumér roknság.
Nem az a baj,hogy nem igaz hanem ,hogy nem is vizsgáljukmeg hanm nyélből elvetjük!!!Áhhh az kizárt.
Nekem erről az eredetfeltevésről elöször német oldalon kellett értesülnöm amikr kíváncsiságból az olvastam,hogy mások mit írnak a mi fajtáinkról.
Lehet,hogy nem ősi kutyák és szlovákoktól loptuk a kuvaszt, a komondor meg itt alakul ki mindenfél keverékből hietünk eben is.
Engem az zavar,hogy nem vizsgáljuk meg.Ill. az,hogy mindennem zet igyekszik jobbnak,szebbenek,ősibbnek feltűntetni a fajtáit és ezt hangsúlyozza is.
Mi meg elvetjük azonnal. MIért???
Egyébként aneten valahol megtaláltam az a szobrocsákt ami állítólag a pulit ábrázolja. Rá lehet mondnai.
MIért vetjük el azonnal az ősiségüket.
Az is tény,hogy élt a Kakukázus vidékén a Csuvas nép akikel kapcsolatba kerültünk.
Lehet,hog akkor a kuvasz csuvacs és a szlovákoknál marad fennt eredetibb változatban.
Engem az zavar,hogy leragadtunk annál amit a szánkba adtak .
2. vagyok. Részben szerintem igazad van. Pl. mudiról azt tartják, ez van a hivatalos standardban is, hogy a 19. században alakult ki. Ehhez képest a horvát juhászkutya eredetét a 15. századig visszavezetik! A két fajta szinte semmiben nem különbözik, az egyetlen jelentős különbség, hogy a horvát juhász csak feketében létezik, a mudi meg több színben is. Az is elgondolkodtató, hogy a pumi és mudi almokban még a 20. században is születtek mudira megszólalásig hasonlító kutyát, míg a mudinál soha nem fordult elő, hogy visszaütött állítólagos őseire, a pumira és a pulira. Gondolj bele abba is, hogy melyik az ősibb típus, a farkasszerű kutya, vagy az, amelyiknek akkora szőre van, mint a pulinak és lóg a füle?
Viszont az is igaz, hogy attól, hogy a külföldiek megpróbálják magukat és a kutyáikat minél ősibbnek feltüntetni, nekünk nem feltétlenül kell beszállnunk ebbe. Az igazság előbbrevaló a "legősibb nép/fajta" típusú melldöngetésnél. Miért jobb a régi, ősi, mint az új, fiatal? A német juhász vagy a dobermann is csak a 19. században alakult ki és mégis az legnépszerűbb fajták közé tartoznak, mindenki isteníti őket! Az sem igaz, hogy nem néztek utána ezeknek a dolgoknak, olvasd el Árkosi könyvét, részletesen leírja, hol nézett utána ezeknek a dolgoknak, te is rákérdezhetsz ugyanott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!