Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Alkalmas e a komondor terület-...

Alkalmas e a komondor terület- és birtokőrzésre?

Figyelt kérdés

Mostanában sok panaszt hallok a tenyésztők részéről a komondor munkaképességeit illetően. Először nem akartam elhinni hogy a fajtának ilyen problémái vannak, de amikor alaposabban átolvastam az írásokat, sőzintén szolva nagyon elbizonytalanodtam.

[link]

[link]

[link]

[link]

Ezeken az oldalakon olvashatóak a panaszok, természetesen a blogon sokkal több link is megtalálható.

Ez pedig a Baliházi Kennel tenyésszukáinak használhatóságára irányuló szintfelmérés, bátorságpróba, szaknyelven "franciabundás betörés". (A háttérben mások is jelen vannak és kamerázzák a jelentet csak lemaradtak a felvételről. Az egésznek az a lényege hogy a segéd kedveskedve kajával kínálja a kutyákat miközben megpróbál egy vagyontárgyat ellopni.):

[link]

Ezzel szemben itt van egy másik videó (riport Udvardi Péterrel, a Hungária Komondor Klub elnökének férjével és egyben a Szentmiklósi-Kéktavi komondor aranykoszorús mestertenyészetének tulajdonosa.):

[link]

Komondorosok! Ti mit gondoltok? Mi az igazság? Ti mit tapasztaltok/tapasztaltatok a kutyátoknál ezen a téren? Aki jól ismeri a fajtát annak is érdekel a véleménye. Én nagyon kezdem megkedvelni a komondort de ha Ő, a kutyák királyaként egy küllemorientált, kizárólag kiállításra tésztett fajta lett, akkor én ebből nem kérek köszönöm...nekem egy igazi pásztorkutya kell, amelyiknek egészséges az állománya!

Előre köszönöm a segítséget mindenki részéről!

2009. nov. 20. 16:07
1 2
 11/18 anonim válasza:

ide még visszatérek a sok link miatt.

Emgem is olyan pásztorkutya érdekel ami még egészséges állományal rendelkezik és tudja mi a dolga

2009. nov. 20. 21:38
 12/18 anonim ***** válasza:
47%
Én ketté választanám a dolgot. Ugyanis más ha egy nyájat, és ha egy egy fix területet - nevezetesen házat, nyáj nélkül - kell őrizni ( legalábbis szerintem). Az utóbbira masztiffok hada közül lehet választani, és tökéletesen el tudják látni a feladatuk (tanítani sem kell rá, csak az alapengedelmességet). Amikor egy (juh, kecske stb.)nyájat kell megvédeni rókától,farkastól, uram bocsáss egy medvétől vagy tolvajtól akkor bizony következők közül választanék kizárólag: A KÁJ (közép-ázsiai juhász), tibeti masztiff,kaukázusi (medveölő), sarplaaniac (farkasölő). A többi nem tudná állni a sarat.
2009. nov. 20. 23:44
 13/18 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat mindenkinek!

Utolsónak: szerinted a komondor már nem "állja a sarat" adott esetben?

Én a KAU és a KÁJ kutyákban sem bízom mert már ők sem a régik. Én még nem hallottam olyat hogy a komondor munkaképessége csökkent volna mindenhol csak dicséretet kap. Ez volt az eslő. Engem már próbált megtámadni komondor, kiállításon ráadásul fiatal kutya, ilyen kétszer is történt, de minden egyednek sugárzik a szeméből a bátorság és az hogy ha beszélni tudnának ezt mondanák nekem: állj meg ott ahol vagy ha akarod mág használni valamire a kezedet! :)

Igazából van egy másik fajta amiben még gondolkozom: a délorosz juhászkutya. Neten utánanéztem, a karakán klub ismertetőjét elolvastam, fajtabemutatókat néztem róla. Úgy látom hogy ez a fajta még ma is tökéletesen megállná a helyét munkában is, nem igazán kiállítási nem is túl ismert: gyakorlatilag Ukrajnában és Oroszországban fordul elő nagyobb létszámban. Itt van két videó is ami a munkaképességéről tanúskodik:

http://www.youtube.com/watch?v=cpl-dsdXW3I

http://www.youtube.com/watch?v=WQMQ2EJ4Gvk&feature=related

Kiállításokon az ilyen kutyáknak mindig tarja a gazdi a fejét hogy ne legyen esélye mert odakapna a bírónak. Ti mit gondoltok?

2009. nov. 21. 14:54
 14/18 A kérdező kommentje:

Köszi a választ mindenkinek, én szerintem rájöttem mi a baj, van rá egy sajátos elméletem.

Minden komondornak a génjeibe ivódott az őrzés, erre külön nem szükséges tanítani, nevelni, csibészelése pedig kifejezetten veszélyes, mert vaddá, kegyetlenné válik tőle. A baj szerintem az, hogy a kiállítási kutyákat - mint tudjuk - kölyökkortól arra szoktatnak hogy ne bántsa az embereket, maradjon közömbös akkor is ha a bíró hirtelen nyúl felé vagy a szájában turkál. Amikor a kutyának előjönnek az ösztönei, pl. odakap a hirtelen gesztusokkal felé közeledő bírónak, a gazdi rászól, megszídja, megdorgálja. Nem hagyják hogy kibontakozzon az őrzőösztöne, hiszen mindig közömbösen kell fogadnia az mberek közeledését, nem tapasztalja meg azt, milyen amikor egy ember rossz szándékkal közeledik. Aztán amikor először betörnek, akkor bizonytalan lesz, nem igazán fogja tudni mit kezdjen a behatolóval.

[link]

Ezen a linken található egy másik komondoros őrzés. Látszik, hogy benne van az ösztön, de mivel ez is egy kiállítási kutya, ezért bizonytalan. Amúgy a komondornak korántsem a támadás és a harapás a feladata, azt az őrző-védő kutyák teszik, ő pedig nem az. Az Ő feladata a hatástalanítás amit ez a kutya meg is tesz, hiszen sarokba szorítja a támadót. Persze egy nem kiállításra használt, hanem pusztai dolgozó komondor nyilván magabiztosabb és agresszívebb lenne, mivel azt nem szocializálták, de szerintem ez is szép munka,hiszen a feladatát véghez viszi, és látszik hogy bátor és megvesztegethetetlen.

Nos, ez az én sajátos elméletem.

Mindenkinek köszi szépen a segítséget, éjjen a komondor a kutyák királya. :)

2009. nov. 22. 12:46
 15/18 anonim ***** válasza:

Én is komondorokban gondolkodok, de most engem is elbizonytalanítottál.

Na de ez most lehet hülyeség, de házőrzésre nem egy kiállításon bejáratott felnőtt show-kutyát veszel meg, akinek kicsit lenyomták az ösztöneit, hogy parádé kompatibilis legyen, szóval ebből a szempontból csak nem lesz nyámnyila, nem?

2009. dec. 5. 00:47
 16/18 anonim ***** válasza:
100%

huh most nem tudtam mindent rendesen végig olvasni ezért csak röviden reagálok és még visszajövök!

A komondor attól még komondor marad, mégha kiállitásra is jár, vagy szűrésekre viszik őket.

Attól, hogy még kiállitásokon, azon a francia bundás teszten szerepel, még nem változik a DNS-e, tehát alapból benne van a házőrzés, és a terület védelme!

Szerintem jó dolog ez a fr. bundás teszt, de NEM mérvadó.

Teljesen más a komondor a területén és a területen kivül!

Nekem is komondorom van, igaz, nem tenyésztőtől, hanem egy kecskefarmról és 2 éves korában hoztuk el onnét.

Nagyon barátságos, szeretetre éhes kutya Velünk. De mással bizalmatlan, ha túlságosan simogatják, akkor odakap (csak akkor van idegenekkel ha mi is ott vagyunk)

Az udvarunkba senki nem is teszi be a lábát, volt olyan h a lakatlan szomszédban illetéktelen járt és dobálta kaviccsal, őt nagyon ugatta, és védte a területét.

Viszont ha sétálni viszem, csóválja a farkát az embereknek, lehet simogatni és eljátszik a kutyákkal.

Elvittük a komondor fesztiválra, életében elöször volt ilyen helyen,ennyi kutya között, ennyi idegen ember között.

Még a farkát sem emelte fel, és megnézte egy tenyésztő, végig tapogatta, megnézte a száját, szépen tűrte, otthon bezzeg ha már a nyakához ért egy idegen, majdnem a földre döntötte!

A komondor ősi kutyafajta, még mindig ugyanolyan jó szerintem, mint évszázadokkal ezelött. Csak most máshogy vannak szocializálva.

Minden kutya más más jellem, ahogy az emberek is, egy fajtán belül is más a mentalitása, temperamentuma a kutyáknak. Persze az alapjellem azonos, házőrzés, intelligencia stb. De vannak bújósak és magának valóak is.

Én is olvasok komondor fórumokat, látom h mennyi vita van a komondor tenyésztése körül.

Szerintem is nagyobb gondot kéne forditani arra, hogy az ideggyenge, vagy a tényleg idegenekkel túl barátságos stb. komondorokat ne hasonló tulajdonságúval vagy egyáltalán ne pároztassák.

Ami nagyon pozitiv a tenyésztéssel kapcsolatban, hogy egyre inkább figyelnek az egészségükre, diszplázia szűrés stb. és pl. még komondor adatbázis is van (igaz nem teljes).

Ezzel a mondatottal nem értek egyet, mert nem igaz: "a kutyák királyaként egy küllemorientált, kizárólag kiállításra tésztett fajta lett"

NEM!!!

Ez a fajta megőrizte az egyéniségét meg leirtam elöbb erről a véleményem.

De hogy ne levegőbe beszéljek,és Te se cikkekből, videókból, véleményekből vonj le következtetés, mindenképpen menj el több komondor tenyészetbe. Mássz be ;D és meglátod mennyire is őrzik a területüket :D

2009. dec. 5. 01:13
 17/18 A kérdező kommentje:

Utolsónak: ne haragudj ha megbántottalak azzal amit irtam, de nagyon elbizonytalanodtam...remélem azért nincs harag :D

Arra vártam h végre írjon egy komondoros is, az a biztos. Köszi a segítséget. Jah és inkább kihagyom azt az átmászást, mert most egy ismerősünk komondora nemrég majdnem megtámadott, pedig kiállítási fél éve ismerem és még kölyök is:)

2009. dec. 5. 17:07
 18/18 anonim ***** válasza:
100%

és ezt láttad??:

[link]

kis adalék.. a komondor klub által szervezett első viselkedés- és idegrendszeri teszten készült.

egyébként ne tévesszen meg a csibészkarra rárepülő kutyák látványa, ezek képzett kutyák, a "mutatvány" a zsákmányösztönre van szépen felépítve. Az igazi pásztorkutya munkája ettől sokkal komolyabb. Nem fejtem ki, ha már úgyis belinkelted, olvasd el a dog-web.info-n a szöveget is, fél óra alatt el lehet olvasni (megérteni, és befogadni az információhalmazt sokkal több idő:)).

Na ott választ kapsz erre is.

Másik dolog, h jönnek megint a KAU-kal, KÁJ-okkal, Sarpokkal, h bezzeg azok meg milyen kemények. Egyrészt amiket ma Magyarorszégon látsz főleg kau és káj azokban már minden van a masztifftól a bernáthegyin keresztül a leonbergiig minden, ezek a kutyák feleannyira nem lennének jók nyájőrzésre mint akármilyen komondor. Amiért szerencsés helyzetben vannak ezek a fajták, az az, h még a mai napig vannak olyan példányaik eredeti élőhelyükön, amelyek a nyáj mellett dolgoznak. Hozzá kell tenni, h vannak ezen fajtákat tenyésztők közt is olyanok, akik időt és pénzt nem kímélve beszereznek az igaziból (nem a mindenféle hamisítványból) egy-egy példányt, és arra építik fel a tenynészetüket, a munkakészséget és a stabil idegrendszert előtérbe helyezve. De a legtöbb már régen nem nevezhető pásztorkutyának, főleg a KAU lett nagyon divatos (piacon vett KAu húszezerér, ugye ismerős??), ráadásul a szaporítók nagytöbbsége preferálja az agresszív egyedeket a "tenyésztésben". Ezért is van annyi idegbeteg ilyen típusú kutya, és történik ezekkel sok baleset. (Szóval nem rosszak ezek a fajták sem, de alaposan el cs..ték már sajnos).

Ehhez képest a komi soha nem volt igazán népszerű, ami abból a szempontból szerencsés, hogy nincsenek idegbeteg, a gazdájukra támadó egyedek, sőt sztem az egyik leginkább családcentrikus fajta.

Ami munkaképességet illeti, célszerű különválasztani az agressziót a keménységtől. Egy jó komondor nem őrjöng feleslegesen naphosszat a kapunál (ellenben az előbb említett fajták hamisított példányaival), ám mindig készenlétben van, és ha kell (de csak akkor) villámgyors és határozott, legyen az ellenfél ember, vagy állat. Ez ugye kevésbbé látványos és kevesebbszer tud megnyilvánulni, mint egy agresszív kutya tobzódása a rács mögött..

Tény, hogy van megoldandó feladat, de ahhoz képest, hogy komondor már 100 éve ne őriz nyájakat, és hogy a II. világháborúban majdnem kipusztult (ekkor a legjobb kutyák vesztek oda, amelyek szembementek a kalasnyikovokkkal is, h megvédjék a tanyákat a fosztogató oroszoktól), a komondor még mindig KOMONDOR, és még mindig az egyik legjobb házőrző! De erről személyesen kell mindenkinek meggyőződni..

2009. dec. 5. 18:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!