Alkalmas e a komondor terület- és birtokőrzésre?
Mostanában sok panaszt hallok a tenyésztők részéről a komondor munkaképességeit illetően. Először nem akartam elhinni hogy a fajtának ilyen problémái vannak, de amikor alaposabban átolvastam az írásokat, sőzintén szolva nagyon elbizonytalanodtam.
Ezeken az oldalakon olvashatóak a panaszok, természetesen a blogon sokkal több link is megtalálható.
Ez pedig a Baliházi Kennel tenyésszukáinak használhatóságára irányuló szintfelmérés, bátorságpróba, szaknyelven "franciabundás betörés". (A háttérben mások is jelen vannak és kamerázzák a jelentet csak lemaradtak a felvételről. Az egésznek az a lényege hogy a segéd kedveskedve kajával kínálja a kutyákat miközben megpróbál egy vagyontárgyat ellopni.):
Ezzel szemben itt van egy másik videó (riport Udvardi Péterrel, a Hungária Komondor Klub elnökének férjével és egyben a Szentmiklósi-Kéktavi komondor aranykoszorús mestertenyészetének tulajdonosa.):
Komondorosok! Ti mit gondoltok? Mi az igazság? Ti mit tapasztaltok/tapasztaltatok a kutyátoknál ezen a téren? Aki jól ismeri a fajtát annak is érdekel a véleménye. Én nagyon kezdem megkedvelni a komondort de ha Ő, a kutyák királyaként egy küllemorientált, kizárólag kiállításra tésztett fajta lett, akkor én ebből nem kérek köszönöm...nekem egy igazi pásztorkutya kell, amelyiknek egészséges az állománya!
Előre köszönöm a segítséget mindenki részéről!
Bocsi a sok helyesírásihibáért de nagyon siettem... franciabundás betörés linkje nálam nem működik, felteszem újra:
Szia!
Komondort szeretnél venni?
Azért ez a nagy aggodalom?
Amúgy megnéztem ezt a tesztet, elég gáz, hogy jól megtermett kutyÁK mellett így bejutott az ürge!
Ha mindenképpen komondort szeretnél, olyan embertől vedd, akinek ismered a kutyáját, és akkor nagyjából tudhatod, milyen mentalitású kölyköt kapsz!
A kommondorosokon múlik, hogy mit várnak el a kutyától.
A fajtaklubnak joga lenne munkavizsgát előírni. Akkor vagy kötelező lenne a tenyészszemléhez a munkavizsga, vagy szétválhatna a küllem, családi kutya és munka vonalak tenyésztése, mint pl. a retrievereknél. Mindez a kommondorosokon múlik. A fajtaklubnak van joga az előírásokat megváltoztatni.
Igen bár még azért nem teljesen időszerű (ahol most lakom ott nem lenne célszerű)...közben már megmutattam valakinek, és ő azt mondta hogy ezek a kutyák egyértelműen ismerik az illetőt, azért nem bánják, ő azt mondja, tapasztalatból ismeri milyen egy támadó komondor...és én is! Volt már ilyen esetem!
Gondoltam már arra is, hogy hátha csak a nevelés teszi ilyenné, mert nagyon nehéz elhinni, számomra hihetetlen, hogy ez lenne ma a komondor? Nagy csalódás lenne...
Idézem Udvardi Pétertől:
"...Feladata - amit ma nem tud már - a nyájak, gulyák őrzése volt, nem terelése, őrzése, kifejezetten a területnek, a birtoknak volt az őrzője, ma már ezt nem mindenhol tudja megtenni, de ez az ösztön benne maradt, nem kell erre külön tanítani, nevelni, ez a kutya ezt ma is tudja..."
Akkor most mi lehet az igazság?
Pásztorkutya, vagy egy küllemtenyésztett gyömöszölnivaló mackó? Ez lenne a kutyák királya?
Folytatódik, ki kimaradással:
"...A kiállítás kicsit elvitte a kutyát, kifinomultabbá tette, a szőrét sokkal ápoltabbá kell tenni, szóval amit itt látnak azok már mind kiállításra felkészített kutyák, de ennek ellenére ők a területüket ugyanúgy védik otthon, és ember legyen aki be mer menni...".
Kinek higgyek?
Nekem van komondor tenyésztő ismerősöm,ő azt mondta, hogy nyitott ajtónál alszanak éjszaka, mert aki ott be tud menni az meg is érdemli, hogy kirabolhassa a házat.
Szóval szerintem vannak még rátermett komondorok :D
Manapság a kutyák már nem azt a feladatot végzik, mint sok sok éve, már elsősorban nem azért tenyésztik őket. Jelen esetben a komondor a nyáj és a porta őrzésére lett kitenyésztve. Erre ma is megfelelnek, hiszen jelzik az idegent, távol tartják a betolakodót. Azért valljuk be, a házőrzés manapság kevésszer nyilvánul meg valódi tettlegességben. Komondor ugat, a józan ember kedvét már a látvány is elveszi a belépéstől. Napjainkban viszont nagy súlyt fektetnek a szocializációra! Ami egyébként érthető, elengedhetetlen és jó dolog. Anno amikor valóban a munkájáért tartották ezeket a kutyákat, napi kapcsolatban álltak a gazdájukkal, annak családjával, valamint a velük élő jószágokkal. A tenyésztés elvitte teljesen más irányba a kutyát. Ha manapság igazi tenyésztőről beszélünk, elviszi a kutyáit szűrésekre, hogy minimálisra csökkentse az örökletes betegségek kialakulását, megőrizze a fajta egészségét, elviszi tenyésszemlére, kiállításokra a kutyákat, hogy minősítést kapjanak, és hogy a nem megfelelő kutyákat kizárja. Mit hozott ez magával? Komondorunk máris kapcsolatban áll a külvilággal, az állatorvossal, a bíróval, és a kiállításon lévő sok-sok emberrel. Eközben persze viselkednie kell, nem támadhat, stb. A mai tenyésztésnek sajnos a küllem a fő mércéje. Ez egyrészt jó, mert nem engedi küllemileg elkorcsosulni a fajtát, másrészt viszont vannak hátrányai.
A franciabundás betörésről. Szemmel látható, hogy a kutyák ismerik a csibészt. Az az ember ért a kutyákhoz, ez a feladata, sőt, képes a kutyák felé emelkedni a ranglétrán. Ez kizárt, hogy egy mezei betörőnek sikerülne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!