A mudi nekem megfelelne?
Panelkutya lenne, ami miatt én már egy kicsit kételkedem. Munkanapokon úgy 2-2.5 óra mozgást tudnék biztosítani neki, szabadnapokon természetesen jóval több lenne. Rendszeresen járnánk kutyás társaságokba, és több ismerősömnek is van kutyája, akik szívesen jönnek velünk kirándulni.
Ez így jó lenne neki?
Ha igen, melyik kennelt ajánljátok, akik megbízhatóak és akár panellakásba is adnak kutyát? Illetve a mudi mennyire könnyen kezelhető, tanítható, ugatós?
Én hasonló körülmények között tartok 2 mudi szukát. 40-42 cm marmagasság nem olyan nagy.
Az egyik kutyám a Köves-bérci Betyár Kennelből való, a másik pedig a Nyírségfia Kennelből. Én elsősorban a Köves-bérci Betyár Kennelt ajánlom, azért, mert bár alapvetően a mudit nem tartom teljesen kezdőknek való fajtának, de a tenyésztő segítségével a gazdikból egész segítőkész csapat alakult, tudunk tanácsot adni - és mert véleményem szerint egy igen színvonalas kennel.
A mudi a lakásban, a megszokott környezetében nem ugatós, mi teljesen csöndben vagyunk. Kint a szabadban jobban szeretnek ugatni.
A mudi ösztönerős és kissé akaratos fajta, ezért a nevelése során lehetnek problémák, de ezt ellensúlyozza az erős figyelem, amellyel a gazdájára koncentrál. Ezért szerintem a nevelésük nem nehéz, csak vannak olyan dolgok, amelyekre jobban oda kell figyelni.
A mudi nagyon könnyen tanítható, nagyon könnyen is tanul. Kutyaiskolai tapasztalataim alapján brutálisan gyorsan tanul.
O.O A pumi semmivel sem való jobban panelba, mint egy mudi, sőt. S általában véve rohadt okos kutyákról van szó, akik mihelyst megértik, hogy nem akarod, hogy ugassanak, nem teszik.
Elég kevés olyan fajta van, amelyik nem valamilyen nagy térben végzendő feladatra lett kitalálva. Ehhez képest kevés az olyan fajta, amelyik kifejezetten nem bír, csak nagy udvarban lenni. De az se a szabadság miatt van. Egy kertes házban sem szabadabb a kutya, mint egy panelban (kivéve, ha ki tud szökni xD). A mai világban egy átlagember tehát ezt a szabadságot nem fogja tudni biztosítani.
Viszont amit biztosítani tud (s ami legalább annyira a fajta sajátja, mint a "szabadság", hiszen a mudi a nap nagy részét a pásztorral töltötte), az a gazda jelenléte, amikor otthon van. Ebből a szempontból a lakásban tartott mudik sokkal jobb helyzetben vannak, mint azok, akik csak a kertben vannak, és nincs bejárásuk a házba.
Persze a legjobb egy kertes ház kutyaajtóval. :)
A kertesház kutyaajtócval rémálom lehet..
Ki be hozzák a sarat amikor kedvük van? :/ én inkább kiengedem őket amikor kérik, de maguktól ne mászkáljanak
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!