Hogy lehet lefoglalni egy kutyát, ha még meg sem született?
az elsőre feléd sétáló kutya nézet nem általánosítható.
lehet hogy a többiek még nem vettek észre...van egy kajadarab a földön ami leköti Őket, esetleg most ettek és lustábbak...stb.
Sokmindentől függ, nem lehet általánosan kijelenteni hogy az a tuti választás amelyik elsőnek odamegy hozzád. Ehhez többféle módszert szoktak alkalmazni, fajtától függően. Csak maga az a tény, hogy odamegy még nem jelent semmit.
Fajtatiszta kutyáknál bár igaz hogy vannak személyiségbeli különbségek (bár a későbbi környezeti tényezők, mint gazdi, család, nevelés, stb. jelentős szerepet kapnak a személyiségfejlődésben) az öröklött tulajdonságok nem változnak.
Ha ez ember megnéz egy juhászkutyát, akkor az alom minden tagja juhász tulajdonságokkal rendelkezik majd, tehát az hogy a gazdihoz illik-e a kutya vagy sem, nem itt dől el hanem sokkal hamarabb, a fajtaválasztásnál!
előző voltam:
csak hogy egy példát hozzak. Van két félős kutya...az egyik egy agilis, domináns gazdihoz kerül a probléma ezért konkrétan félelemként jelentkezik, veszélyhelyzetben visszahúzódik, megvédeti magát a gazdival.
de ha egy gyengébb jellemű, omega típusú gazdihoz kerül könnyen lehet hogy a félelem agresszióval párosul, hiszen a gazdit sem érzi képesnek arra hogy megvédje Őket, így inkább támad.
Ez két jellemben egyforma kutya személyiségfejlődése más más környezeti tényezők mellet...és csak példa (tapasztalati) nem általános.
én ezt a módszert megfordítanám, és akkor kezdenék el gondolkodni ha valamelyik egyáltalán nem jön oda, hiszen egy pár hetes kölyök érdeklődő kell hogy legyen.
persze ez sem általánosság.
Pont ilyen helyzetben vagyok: majd' 2 éve lefoglaltam egy kiskutyát egy adott párosításból. Nem a tenyésztő személye miatt hanem a kan miatt. Ekkor beszéltem vele, megbeszéltük milyen párosításokat tervez ezzel a kannal. Az egyik szuka nagyon tetszett, amelyikkel tervezett.
A kannak az alom tesóját ismertem személyesen, de mind a kannal mind a szukával most szeptemberben találkoztam először. És élőben is mind a kettő nagyon tetszett. Nemcsak küllemre, hanem legfőképp jellemre. :o)
Pár napon belül megszületnek a kicsik. Én második választású szuka tulajdonos vagyok. Egyelőre reménykedek h szülessen legalább 2 szuka - ha csak kettő születik akkor el van döntve a kérdés, ha több, akkor majd ott választok amikor elhozom (mivel csak akkor tudom őket megnézni, amikor érte megyünk - 1000 km-re laknak sajnos). De egy biztos, nem az alapján akarok választani, amelyik odajön hozzám először. Van egy két "puppy test" amit el lehet végezni velük és azok alapján következtetni a jellemükre, de legalábbis a képességeikre.
A lényeg: én a felmenők alapján választottam és foglaltam le kiskutyát, amiből meg már lehet következtetni a kicsikre is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!