Ivartalanítás ivarérés előtt vagy után?
Attól függ ki a gazda.
Aki abszolút nem ért a kutyákhoz,csak farokhosszabbítónak kell neki "kemény" kutya,de az ivartalanításra rászánná magát,akkor mindenképp előtte.
A kutya egészsége szempontjából ismételten előtte,mivel itt mindenki arra élezte ki a dolgot,hogy a kanok külleme nem lesz elég erőteljes,és a jelleme is "kölykös" marad.
Egészségügyileg jobb az ivarérés előtti ivartalanítás,aki meg inkább küllemre gyúr és nem a kutya egészségét nézi,annak gratulálni tudok.
3 kanom volt eddigi életemben 1 szukám.
A 3 kanból 1,nem lett ivartalanítva soha,fajtajellegnek megfelelő küllemmel és jellemmel rendelkezett,viszont végig kellett szenvedni az összes tüzelős időszakos,mert majd meg bolondult a szukáktól,főleg a szomszéd 2 tüzelő szukájától...Ennek ellenére "baleset" soha nem történt,de sajnos ez nem minden gazdáról mondható el.
7 évesen pusztult el,mert a kedves szomszéd megmérgezte.
A másik kant 2 évesen ivartalanítottuk,a fajtajelleget szintén elérte,jelleme is az előírtaknak megfelelő volt.Ő még mindig él,több oka volt az ivartalanításnak,egy részről,nem akartuk végig nézni,ahogy ő is "bedilizik" a tüzelő szukáktól,illetve felénk lopták az ilyen típusú kutyákat,szaporításra is.
A 3. kan kutyánkat 4 hónaposan ivartalanítottuk,nyilatkozni még nem tudok róla,csupán 1 év 2 hónapos,játékos,mint egy kölyök.Fajtajellegről nem tudok szintén nyilatkozni,mivel ő egy mentett kutyus,valami óriás schnauzer keverék lehet,de annál lényegesen kisebb.
A szuka kutyánkat is ivarérés előtt ivartalanítottuk,ettől függetlenül teljesen megfelel a fajtastandardnek és makk egészséges.
Nincs izgalom,nincs álvemhesség,nincs ivarosságból fakadó betegség,és nincs aggódás a perui indiánok kutyalopás sorozata miatt,hogy elviszik és agyon elletik.
Ivartalanítottam a kutyám 9 hónaposan nem bántam meg és ha majd esetleg lesz másik azzal is így fogok eljárni. A túl korai - 5-6 hónaposat - nem támogatom.
DE VISZONT valaki írta, hogy a kutyák mennyire temperamentumtalan puhány kölykök maradnak - erre csak azt tudom mondani - bár még csak a jelenlegi 1 kutyám van - hogy a mai magyar kutyatartó társadalmat elnézve örülhetünk ha az emberek agyába belevésődik, hogy hobbykutya- ivartalanítás.
Nyílván aki tenyészti vagy szigorúan kordában tartja az másképp vélekedik - ez igy oké - de mint írtam volt fentebb - MA MAGYARORSZÁGON A KUTYATARTÓK LEGTÖBBJE IGENIS IVARTALANÍTSON!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!