Ivartalanítás ivarérés előtt vagy után?
én is arra voksolnék hogy utána. semmit nem vesztesz vele, nem lesz rosszabb vagy betegebb a kutya. Ellenben olyanná fejlődik tőle, ahogy az biológiailag adott a számára.
(vannak akik azért ágaskodnak az ivarérés előtti műtéthez, mert úgy nem lesz méhrákja a kutyának. De ha 5-6 hónaposan van kivéve ez a szerv, és ha egy évesen... nos a későbbiekben már nem lesz gond ezzel a betegséggel, ez nem túl bonyolult. :D)
Én is azt pártolom, hogy utána. Láttam jópár ivarérés előtt ivartalanított kutyát, egész más, olyan szukás a jellegük.
-kispalikee-
Igen, az ivarérés előtti ivartalanítással a daganatos megbetegedések esélye még kisebbre csökkenthető, viszont az ivartalan szukáknál jóval gyakrabban fordulnak elő izületi problémák.
Ezeket a cikkeket érdemes elolvasni a témában:
Meg ha elszánt vagy, akkor azokat is, amikre ezek hivatkoznak.
Én a magam részéről szukánál kivárnám a második tüzelést is, kant meg azt hiszem nem is ivartalanítanék, csak ha valami nagyon nyomós okom lenne rá.
Nekem elkeserítő képet mutat a sok amerikai ivarérés előtt ivartalanított temperamentumtalan, puhány, kölyök lelkű kutya.
De szerintem ez mindenkinek a maga döntése, vagy éppen eldönti helyett a szerződés amit kötött. Hiába gondolom így, sajna a szukámat 7 hónaposan így is, úgy is ivartlanítanom kell, ha meg akarom tartani, szóval természetesen fogom is, függetlenül attől, hogy addigra betüzel, vagy sem.
Az utolsóval nagyon egyetértek. Amellett, hogy az ivarérés előtt ivartalanított kanok küllemre mások, a jellemük is tök másmilyen. Olyan, mintha kölyökkutya maradna örökre. Van akinek ez pozitívum, mert nem domináns, kevesebb a gond stb., de én ha egy kutyát magamhoz veszek, igenis vállalom a nevelésével járó gondokat, nem akarom azokat kikerülni, nem zavar az sem, ha domináns. Azt sem ítélem el, aki ezt teszi, csak nekem egyszerűen nem szimpatikus ez a módszer.
-kispalikee-
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!