Milyen a jó jutalom falat?
Vannak alapvető elvárások a jutalomfalattal szemben, ezek a következők:
- legyen a kutyához mérten kellően apró (tehát ne lakjon jól, ha adsz neki néhányat)
- legyen könnyen lenyelhető (tehát nedves, az könnyen csúszik, nem kell rágni)
- megfelelő motivációt adjon. Megfelelő motiváció: éppen annyi, amennyire még dolgozik a kutya. Ha kevés, a kutya nem fog koncentrálni annyira, ha sok, akkor meg eldurran az agya a falattól és szintén nem koncentrál, mert májas hurkák lebegnek a szeme előtt
És kb ennyi. A többi attól függ, milyen az adott kutya, mennyire éhes, mennyire kajás, milyen szituációban akarod használni és hol (milyen az ingerkörnyezet).
Vannak pl olyan kutyások, akik otthon mondjuk virslit adnak, de a suliban már főtt csirkével nyomulnak, nagyobb megmérettetések esetén meg májjal. Ez nem baj, a legtöbb kutya asszem ilyen - legalább változatos.
Nekünk meg nagyon is elég minden szituációra a virsli/parizer, sőt, a suliban gyakran túl sok is. Mi száraztápra is roppant lelkesen dolgozunk, csak az nem csúszik olyan könnyen.
Neked kell kitapasztalnod, hogy a Te kutyád mit szeret legjobban. Ha van egy 2-5 elemű listád, ahol tudod, melyik a legjobban kedvelt, s melyik a legkevésbé, akkor az adott szituációra be tudod lőni, mire lehet szükség. Én pl most közömbösítésre elsőnek parizerrel fogok nekifutni, de ha netalántán kevés lesz (meglepődnék, de ki tudja), akkor bevetnék vmit. De pl itthonra gyakran használunk sajtot.
A környezetemben népszerű jutik:
virsli/parizer
főtt/sült máj, hús, szív
sajt
alma
Én szívesen alkalmazok időnként keveréket, mivel ez "izgisebb" is a kutyának. Általában parizer - sajt kombó.
A perizerről még annyit, hogy nagy melegben nem ajánlom, a virsli jobb, mert a parizer fél óra alatt szétfolyik a tatyóban.
Zsíroskenyér, kevés erőspistával, és 5 szelet baconnel a tetején. :)
Hidd el, zabálják.
a máj hajlamos arra hogy olyan poros legyen :D sok szemetet hagy maga után. De tényleg jó cucc.
Én szívet szoktam mostanában szárítani, vagy főzni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!